31 Ekim 2024 - Perşembe

ETKİLEŞİM

H.ARTUN

Yazar - Hüseyin Artun
Okuma Süresi: 3 dk.
1783 okunma
Hüseyin Artun

Hüseyin Artun

huseyinartun77@gmail.com - +90 542 392 35 79
Google News


"Korku ekili bir arazinin üzerine , güvensizlik içeren malzemeler ile , nefret yüklü fikirler kullanarak bir ev inşaa ediliyor " işte günümüzdeki yaşam kültürünün tanımı.!!
Özbilinç ile irfan arasında ki fark gibiyiz aslında. Hırsızlığı bilmek ile hırsızlık yapmak arasındaki fark kadar şeffaf olmak gerekiyor. 
Yani kendimiz olmamız, ve değişime kendimizden başlamamız gibi...
"Kendin olmak " lazım. 
İnsanın değil,  insanlığın özü düşüncesi ile hareket etmemiz ve toplumu "kendilliğimiz" ile uyandırmamız gerekiyor. Evrensel olan kendiliktir. Kendini bilmek bütün insanlığı bilmek demektir. İşte özbilinç burda saklıdır ve burda ortaya çıkar.
Yaşamın kendisi anlamsızdır, yaşama anlam veren insanın kendisidir.
Peki biz kendimizi nasıl ve nerde bulacağız?
İnsan kendini, kendinde bulabilir ancak, insan kendisinin aynasıdır. İstekleri,  nefretleri, nefsi, yaptıkları ve düşündükleri ile bir bütündür.  Bu bütüne bakarken düz bir aynadan değil, varolan tüm açılardan bakmak gerekir. Kişilik ölçüleri kullanarak kendimizi bulamayız.  Çünkü kimse kimse ile eş değildir. Biri uzun biri kısa, biri Türk diğeri Fransız, biri siyah öbürü beyaz....vs.
İnsanın kendini bulması toplum tarafından gördüğü saygı ile ortaya çıkar. Peki sana o saygıyı gösterecek toplumun sende aradığı kriter ne ? Sana hangi ölçütlere göre saygı duyuyor?? Toplum düşünceler üzerine kurulu bir kavramdır.  Toplum sadece topluluklardan oluşan bir kalabalık değildir. Kültürü olan bir kurumdur toplum. Yemesi içmesi , iyisi kötüsü, doğrusu yalanı , saygısı nefreti ile bir bütündür.  Biri eksik olursa zaten toplum bilinci oluşmamış kuru bir kalabalık olarak tarih sayfalarında yokolup gidenler arasına ismini yazdırır. 
Anlam arayışı her insanın doğası gereği kendinde mevcuttur, sonradan edindiği fikir ve düşünceleri sonucu kendi öz bilincine göre anlamlı ya da anlamsız olarak adlandırır, ona göre de hareket eder. Ben buna "etkileşim" diyorum. Peygamberler bu etkileşim yolunu kullanarak dini sistemlerin bu günlere gelmesini sağlamışlardır ...
Kendilliğimizi bulmak ve toplumu uyarmak için en güçlü silah "etkileşimdir "....
H.ARTUN

#
Yorumlar (5)
Yazar
02.11.2024 14:31
Toplum anlama kabiliyetini kalan istiyorsa eger ,önce konuştuğunu, duyduğunu ve okuduğunu anlamalı. Burada TDK na çok büyük bir iş düşüyor. Özbilinç ile irfan kelimesinin ne manaya geldiğini bilmeyen ben okuduğumu anlıyorum diyemez zaten !
Ertan Toygar
31.10.2024 23:28
Özbilinç kelimesini ilk kez duydum.. Etkilendim doğrusu bu yazıdan
Vedat Çelik
31.10.2024 19:57
Üstadım, peki toplum bizi hangi kritere göre değerlendirerek? Bu konuyu tam açar mısınız?
Ceyhun Yılmaz
31.10.2024 15:44
İrfanı bulmak için özbilinç ile yakalamak.. İmkansız bir yöntem gibi geldi ilk baştan, yazıyı tekrardan okuyunca anladım. Haklısınız
İsimsiz
31.10.2024 15:37
Etkileşim için karşı tarafın sizi anlaması gerekmez mi ?
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.