04 Nisan 2024 - Perşembe

Platon'un mağara teorisi bize ne mesaj veriyor

Platon'un mağara teorisi bize ne mesaj veriyor

Yazar - Hüseyin Artun
Okuma Süresi: 2 dk.
1756 okunma
Hüseyin Artun

Hüseyin Artun

huseyinartun77@gmail.com - +90 542 392 35 79
Google News


Kendi inandıkları ve kurdukları karanlık dünyalarının içinde yaşayan insanlar,  dışarıdan gelen ışıklara arkaları dönük olarak yaşadıkları için gördükleri sadece yalanların ve yanlışların yansımalarıdır. Gerçek dünyayı hiç görmeden yaşayan bu insanlar tek gerçeklik vardır,  o da gölgeler.....
Sanal dünyada hapis kalan bu insanlardan birisi zindandan kurtulduğu an görecekleri karşısında ne yaşayabilir sizce?
Tamamen ışık ile aydınlık bir dünyaya bakan bir insan körlük yaşar . Zaman geçtikçe gerçek zannettiği tüm gölgelerin birer yansıma olduğunu farkeder. Zindan daki diğer arkadaşlarına gördüğü gerçekleri anlatmak için geri döndüğünde neler olabilir sizce? 
Gördüğü tüm gerçekleri arkadaşlarına anlatmaya çalışan insanı içerde kalanlar idrak edemez ve kızgınlıkla onu dışlarlar.  Bu metaforu platon yüzyıllar önce felsefecilere anlatmaya çalışmışsada felsefeciler idrak edememiştir. 
Bu yüzden topluma gerçekleri anlatan herkesin baskı altında olması kadar normal bir reaksiyon yoktur. Elbette karanlığa alışmış gözler senin gördüklerini göremezler.  Işığı görmek, gerçekleri duymak rahatsızlık vericidir. Her insan kendi doğrularından aniden vazgeçemez. Yanlışları için de olsa mücadele eder. Hangi birimiz yanlışları için mücadele etmedi ki ??
İşte bu yüzdendir ki zihin karanlığı ve esareti seçer. Cahillik mutluluktur. Günümüzde ki tüm tarikatlar bu felsefe ile büyümüş ve çoğalmıştır. 
Gerçek ile yüzleşmek , özgür olmak cesaret ister! Herkesin bir gün zindandan çıkabilecek kadar cesur olması dileklerimle. ..
Cesaret ile cesurluk arasında çok kalın bir çizgi vardır.  Sakın ola ki Cesaretinize yenilmeyen,  sadece CESUR DAVRANIN. ..
H.ARTUN

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.