Tavşanlı Atatürk Lisemizi Eski Yerine Taşıyalım

Tavşanlı Atatürk Lisemizi Eski Yerine Taşıyalım

Eğitim Yayın: 29 Şubat 2024 - Perşembe - Güncelleme: 29.02.2024 11:44:00
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
752 okunma
Google News

Tavşanlı Atatürk Lisemizi Eski Yerine Taşıyalım

Tavşanlı Atatürk Lisesi Mezunları Ve Öğretmenleri Derneği Basın Açıklaması

               "Takvimler 1943 ü göstermektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yirminci yılıdır. Yedi düvelle savaştıktan sonra, adeta küllerinden doğmuş yüce Türk Milleti, Ata’sının hedef gösterdiği; “ çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmayı” kendisine bir görev kabul etmiştir. Bu amaçla; yurdumuzun her tarafında çalışmalar yapılırken, Tavşanlı halkının sessiz sedasız, hiç bir iş yapmadan, kenarda durması beklenemezdi. Tavşanlı halkı da bir kenarda durup beklemedi. Tavşanlı halkı ve Tavşanlı’nın ileri gelenleri, kalkınmanın ve çağdaşlaşmanın eğitim ile olacağını çok iyi biliyorlardı. Tavşanlı’da ilkokul vardı ama ortaokul yoktu. Yeni kurulan devletin imkânlarının sınırlı olduğu bilindiği için bu okulu halk olarak imece usulü yapmaya karar verirler. Tavşanlı’nın bu isteği dönemin Kütahya milletvekili Recep PEKER’ e iletilir. Recep PEKER’ de dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali YÜCEL’ e Tavşanlı halkının ortaokul isteğini iletir. Hasan Ali YÜCEL’ de okul binasını Tavşanlı halkı yaparsa öğretmen kadrosunu verebileceğini söyler.

               Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali YÜCEL Beyin bu sözü, Tavşanlı halkını harekete geçirir. Kaymakam Ali AKSEVEN, Belediye Başkanı Tahsin BURUK, Ziraat Bankası Müdürü Celal VANER’ den oluşan bir grup bir araya gelerek, Tavşanlı Güzelleştirme Derneği’ni kurarlar. Bugün Tavşanlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası olarak kullanılan binanın yapımı için çalışmaya başlarlar. Kaymakam Ali AKSEVEN, çalışmaları takip etmek üzere her gün inşaatın başında bizzat bulunur. Tavşanlı esnafı maddi yardımlarda bulunur. Çiftçiler ise arabaları ile taş, kum, tuğla getirir. Kaymakamlık Başkanlığında tiyatro ve müzik gibi eğlence günleri düzenlenerek piyango biletleri satılır. Geliri okul yapımında kullanılır. Ortaokulun binası 89 günde bitirilir. Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali YÜCEL’ de okulun bu kadar kısa sürede tamamlanması karşısında hayrete düşer. “Ben bu okulun bir yılda tamamlanacağını düşünerek size bu sözü verdim. Bir yıl sonra öğretmen kadrosu verebilirim.” der. Okulun yapımı 1943 yılında tamamlansa da, 1944- 1945 yılında eğitim öğretime başlar.

               Devletin, halkın, çeşitli kurum ve kuruluşların desteği ile aynı ortaokul yapımı şeklinde lise binası da Tavşanlı’mıza kazandırılarak, 1966-1967 öğretim yılında Tavşanlı Ortaokulu, Tavşanlı Atatürk Lisesi olarak eğitim öğretime başlar.  İlk yapılan bina ortaokul, ikinci bina lise olarak hizmet vermeye devam eder.  Tavşanlı Atatürk Lisesi, her yıl onlarca öğrencisini Türkiye’nin seçkin üniversitelerine göndermeye başlar.  Başarısı her geçen yıl artarak devam eder. Türkiye’deki birçok köklü eğitim kurumlarını geride bırakarak, zirveye tırmanır. Tavşanlı Atatürk Lisesi; çocuklarına iyi bir eğitim aldırmak isteyen ailelerin tercih ettikleri, marka bir okul olmuştur. Tavşanlı Atatürk Lisesi’nin ünü Tavşanlı ve Kütahya sınırlarını aşmış, adını Türkiye’ye ve dünyaya duyurmaya başlamıştır.

               Tavşanlı Atatürk Lisesi’nin bu başarılarının konuşulduğu yıllarda, bir el bu lisemizi yerinden ederek, başka bir binaya taşımıştır. Tavşanlı Atatürk Lisesi binası Cumhuriyet Lisesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Atatürk Lisesi’nin başka bir binaya taşınıp, eski binasının Cumhuriyet Lisesi olarak hizmete devam etmesi, madem bu bina sağlamdı ve bir lise olarak hizmet verecektiyse, neden Atatürk Lisesi başka bir yere taşındı? Sorularını akıllara getirmiştir. O binaya Atatürk adı yakışmadı da Cumhuriyet adı mı yakıştı? Hangi mantıklı gerekçeyle böyle bir uygulamaya izin verildi?  Atatürk ve Cumhuriyet adları birbirini tamamlayan değil de birbirine karşıt adlar mıdır? İki ad da ülkenin ortak değerlerinden değil midir? Bu değişikliğe karar veren yetkililer neyi amaçlamışlardır?"

 

               Atatürk Lisesi olarak tahsis edilen binanın bahçesine zamanla Fatih ortaokulu da yapılmıştır.  Gel zaman, git zaman Tavşanlı Atatürk Lisesi için ayrılan arsanın üzerindeki Cumhuriyet Lisesi ve Fatih ortaokulu da yıkılmıştır.  Buraya başka bir eğitim kurumu yapılmaya karar verilmiştir.

               Her şehrin hafızası olan binalar vardır. Bu binalar bazen devlete ait hizmet binaları olabileceği gibi bazen dini bir yapı, bazen çeşme, bazen bir anıt, bazen bir türbe, bazen de bir okul olarak karşımıza çıkarlar. Tavşanlı Atatürk Lisesi binası, Tavşanlı’nın yaşayan hafızasıdır. Tavşanlı Atatürk Lisesi’nin ilk yapıldığı yer, bugüne kadar mezun olmuş 12.000 öğrencisinin ve Tavşanlı halkının hafızasına kazınmıştır. Okul binasının yerinin değiştirilmesi, yerine başka bir eğitim kurumunun yapılması; bu okuldan mezun olan öğrencilere, bu okulda görev yapan öğretmenlere ve Tavşanlı halkına yapılabilecek en büyük saygısızlıktır.

               Bizler Tavşanlı Atatürk Lisesi mezunları olarak, Tavşanlı Atatürk Lisesi’nin ilk yapıldığı arsanın üzerine yapılacak okul binasına taşınmasını istiyoruz. Halen Atatürk Anadolu Lisesi olarak hizmet veren binanın buraya yapılması planlanan okula devredilmesini istiyoruz.

Tavşanlı Atatürk Lisesi mezunları ve öğretmenleri derneği olarak Tavşanlı halkı adına yetkililere sesleniyoruz!

Yıllar önce yapılmış hatadan vazgeçilerek, Tavşanlı Atatürk Lisesi’nin eski arsasının üzerine inşa edilecek okul binasına taşımanızı istiyoruz.  Bizler Tavşanlı Atatürk Lisesi mezunları olarak; Atatürk’ün, Cumhuriyetin, Fatih’in adlarının ayrı okul binalarında yaşatılmasını istiyoruz. Tavşanlı Atatürk Lisesi mezunları olarak halkın dini inançlarına da saygılıyız. Din eğitimi veren okulların açılmasına da karşı değiliz.  Kimse halkın inancı üzerinden siyaset yaparak bu işi farklı mecralara çekmeye çalışmasın.

 Tavşanlı Atatürk Lisesi’ne yakışan en güzel yer, eski yeridir.

Sayın yetkililer! Sizlerden çok şey istemiyoruz. Tavşanlı’nın hafızasına, hatırasına sahip çıkarak yıllar önce yapılan hataya yeni bir hata daha eklemeden, yapılan hatanın düzeltilmesini istiyoruz. Bu isteğimizi gerçekleştirirseniz, Tavşanlı Atatürk Lisesi mezunları ve öğretmenleri derneği ve Tavşanlı halkı size minnettar kalacaktır. Saygılarımla ;

CELAL GEDİZLİ

Tavşanlı Atatürk lisesi mezunları ve öğretmenleri derneği başkanı

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.