KÖKSAL: SÜLFİRİK ASİT TAŞIYAN KAMYONLAR DENETLENİYOR MU?

Gündem Yayın: 24 Ekim 2016 - Pazartesi - Güncelleme: 24.10.2016 12:40:54
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
5121 okunma
Google News

Bandırmadan Eti Maden Sülfirik Asit Fabrikası’ndan yüklenerek İnegöl, Domaniç, Tavşanlı üzerinden EMET Etibor tesislerinde kullanılmak üzere taşınan Sülfirik Asit tırları tehlike saçıyor. Daha önce Orhaneli üzerinden taşınan asit, içme suyu havzası olduğu gerekçesiyle Domaniç yoluna kaydırılmış. Bu durum Domaniç’ten servislerle İnegöl'e hergün yüzlerce işçinin taşındığı bu tek şeritli yolda ciddi tehlike oluşturmaktadır. 8 Ekim 2016’da dağ yolunda dorsesi kayan bir asit kamyonunun otomobile çarparak trafik kazasına yol açması ve 9 Ekim 2016 tarihinde Asit tankerinin delinerek asitini yola ve tarımsal üretim yapılan tarlalara boşaltması, asit taşımacılığı tehlikesinin yaşamsal boyutlara geldiğini ortaya koymaktadır.

 

Konu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine de taşınmış, Kütahya’dan sorumlu Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Av. Burcu Köksal tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle soru önergesi verilmiştir.

 

 

KÖKSAL: SÜLFİRİK ASİT TAŞIYAN KAMYONLAR DENETLENİYOR MU?

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Kütahya Koordinatörü Av. Burcu Köksal, Kütahya’nın Emet İlçesi’nde bulunan Eti Bor Maden İşletmeleri’ne sülfirik asit taşıyan kamyonların denetlenip denetlenmediğini, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu.

Köksal, soru önergesinde, “Kütahya’nın Emet İlçesi’nde bulunan Eti Bor Maden İşletmelerinde kullanılan Sülfirik Asit taşıyan Tankerlerin öncelikle bölge halkına yaşayan diğer canlılara ve doğaya yol açacağı zararlar ile ilgili duyulan rahatsızlıklar tarafımıza iletilmiştir. Söz konusu Eti Bor Madeni işletiminde kullanılan Sülfirik Asit Tankerlerinin yol güzergahı olan Domaniç ve İnegöl yolunun dar olması ve Sülfirik asit tankerlerinin kaza yapma riskinin çok yüksek olduğu, böyle bir kazanın olması durumunda ise Sülfirikasitin çevre halkına, yaşayan diğer canlılara ve bölgenin tabiat örtüsüne vereceği zarar düşünülmüş müdür?” dedi. 

Köksal, şu soruları yöneltti:
“Eti Bor Madenine ait Sülfirik Asit Taşıyan Kamyonların eski ve denetimsiz olduğu yollara sülfirik asit damlatıldığı fotoğraflarla sabitlenmiş olmakla birlikte bu tankerlerin denetimi yapılmakta mıdır? Söz konusu tankerlerin azami hız sınırı olan 40 km hız sınırına uyup uymadıkları kontrol edilmekte midir? Bölge halkı bu tankerlerden rahatsız olmuş ve bu konuda gerekli önlemlerin alınması için eylem yapmıştır. Buna rağmen gerekli önlemlerin alınmamasının nedenleri nedir? Bölgede gerekli önlemlerin alınması için illaki bir kazanın gerçekleşmesi mi bekleniyor?”

 

İlçe Kaymakamlığı’ tarafından yapılan yazılı açıklamada kontrollerin sıklaştırıldığı ve cezai müeyyide uygulandığı, 9 Ekim tarihinde meydana gelen durum gibi bir kaza ile karşılaşılırsa yolun asit taşımacılığına kapatılacağı ifade edilmiştir.

Gerek İnegöl-Domaniç, gerekse Domaniç-Tavşanlı yolunun tek şeritli, tehlikeli virajlar içeren bakımsız dağ yolu olduğu ve önümüzdeki kış koşulları gözetildiğinde bu taşımacılığın yöre halkı için ne kadar hayati tehdit oluşturduğu açıktır. Bu taşımacılığın durdurulması için bir ölümlü kaza, katliam mı beklenmektedir? Talebimiz bu taşımacılığın durdurularak başta Domaniç olmak üzere bölge ilçelerimizden asit taşımacılığı ile ilgili tehlikenin ortadan kaldırılmasıdır. Bizim için insan hayatı her şeyin üzerindedir. "

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.