"Anadolu basını yok olma riskiyle karşı karşıya"

"Anadolu basını yok olma riskiyle karşı karşıya"

Gündem Yayın: 27 Ocak 2014 - Pazartesi - Güncelleme: 27.01.2014 19:19:09
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 4 dk.
2211 okunma
Google News

Basın İlan Kurumu’nun geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yapılan Genel Kurul Toplantısı’nda 2014 yılı resmi ilan fiyat tariflerinin düzenlendiğini hatırlatan Tunçoğlu, gazetelerin ana gider kalemi olan baskı giderlerinde yaşanan yüzde 35’lik maliyet artışı karşısında resmi ilan tarifelerinde yapılan yüzde 7’lik artışın kabul edilemez olduğunu, bu yanlışın düzeltilmemesi durumunda yerel gazetelerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağının altını çizdi.

Gazetelerin 2013 başından bu yana yüzde 35 gibi çok yüksek bir maliyet artışıyla karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Tunçoğlu, “Daha önceki yıllarda enflasyonun makul seviyelerde olması ve matbaa malzeme maliyetlerinde ciddi bir artışın olmaması sebebiyle yıllık yüzde 5-7 gibi artışlar normaldi. Ancak son bir yılda matbaa sektöründe yaşanan aşırı maliyet artışları karşısında resmi ilan tarifelerinde sadece 1-2 puanlık fiyat artışı yapılması, zaten zor şartlar altında çıkan yerel gazeteleri iyice çaresiz bırakacaktır” dedi.

Artık pek çok gazetenin 76’lık bobin yerine 70’lik bobinden kağıt kullandığı günümüzde gazetelerde sütun yapılarının da düzenlenmiş olmasını olumlu karşılandığını ifade eden Tunçoğlu, ancak bunun da yüzde 35 gibi yüksek maliyet artışı karşısında büyük bir anlam ifade etmediğini vurguladı.

Tunçoğlu, yaptığı basın açıklamasında şunları ifade etti: “Basın İlan Kurumu’nun, çalıştırılacak personel sayısı, yüzölçümü gibi resmi gazetelerin yerine getirmesi gereken asgari kriterleri belirlerken daima üst sınırları ölçü alırken, gazetelerin yayınlanmasında asli gider unsuru olan matbaa giderlerinde son bir yılda meydana gelen yaklaşık yüzde 35’lik maliyet artışını görmezden gelerek yüzde 7’lik fiyat artışını uygun görmeleri kabul edilemez. Diğer taraftan, özelleştirmeler karşısında yerel gazetelerin resmi ilan gelirlerinin geçmiş yıllara göre çok çok azaldığı da bilinen bir gerçektir. Bu çerçevede zaten ciddi oranda gelir kaybına uğrayan Anadolu basını şimdi de artan maliyetler karşısında yok olmakla karşı karşıyadır.Tüm bu olumsuz şartlar ve 2013 yılında yaşanan aşırı maliyet artışları değerlendirildiğinde, sütun santim konusundaki düzenlemenin sağlayacağı cüz’i katkı ile birlikte düşünülen yüzde 7’lik artış yaraya merhem olmayacaktır. Bu tablo karşısında 2014 yılı için yapılacak artışın yüzde 25’in altında kalması, Anadolu basınının yok edilmesi anlamına geleceği acı bir gerçektir.Anadolu’yu il il gezerek, yerel gazetelerin dertlerini tek tek dinleyen ve yerinde gözlemleyen Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Sayın Mehmet Atalay’ın bu konuda gerekli adımları atacağına en ufak şüphemiz yoktur. Zira gerekli düzenleme yapılmazsa zor şartlar altında çıkmaya çalışan Anadolu Basını baskı kalitesini, sayfa sayısını artırmak muhteviyatını zenginleştirmek yerine malesef pek çoğu siyah beyaz baskıya dönecek, yetişmiş ve yeterli muhabir çalıştıramayacak, okuyucusunu doyuramaz hale gelecek ve belki de kapanmakla karşı karşıya kalacaktır. Bu da Basın İlan Kurumu’nun var oluş sebeplerinden en önemlisini yitirmesi anlamına gelmektedir

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.