Türkiye Haritalı 'Türkiyem Kilidi'

Yaşam Yayın: 16 Aralık 2016 - Cuma - Güncelleme: 16.12.2016 10:41:12
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
5529 okunma
Google News

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, 1900'lü yılların başında üretimine başlanan ve günümüzde de hala yaşatılmaya çalışılan ve yaklaşık 10 çeşidi bulunan el yapımı Tavşanlı kitlilerine, Türkiye haritalı 'Türkiyem kilidi' adlı yeni bir kilit daha eklendi.

Tavşanlı'da oğullarıyla birlikte el yapımı kilit üreten bu işin son temsilcilerinde olan Mahir Sayın (60), teknolojideki hızlı gelişmelere rağmen mesleğini 18 yaşından bu yana sürdürdüğünü belirtti. Tavşanlı kilidinin, 1900'lü yılların başından beri yapıldığını dile getiren Sayın, yaklaşık 30 yıl öncesine kadar Tavşanlı'da el yapımı kilitlerin çok sayıda usta tarafından sürdürüldüğünü söyledi.

Artık Tavşanlı kilidini kendi ve çocukları dışında kimsenin yapmadığı bilgisini veren Sayın, "Tavşanlı kilidi el imalatı, kaynak kullanılmayıp sadece perçinlenerek yapılan Tavşanlı kilidi sürgülü olup 2 ve 4 kilitli olanı vardır. Osmanlı avlı kapı kilidi, Türkiyem kilidi, normal avlu kapı kilidi, kollu kilit, düz kilit olma üzere yaklaşık 10 çeşit kilit vardır. Şu anda siparişe göre üretim yapıyoruz. Daha çok tarihi mekanlarda kullanmak için yaptırıyorlar. Ankara'ya, İstanbul'a, Bursa'ya, Van'a, İzmir'e hatta Almanya'ya kadar gönderdik" dedi.

"Çırak bulunamadığı için kilit ustalığı yok olmak üzere"

Türkiyem kilidinin fiyatının 250 TL olduğunu belirten Mahir Sayın, "Tavşanlı kilidi, teknolojik gelişmeler karşısında zamanla yok oldu. Günümüzde de bu işi yapacak çırak olmamasından dolayı Tavşanlı kilidi ustalığı tamamen yok olmak üzere" diye konuştu.

Türkiye haritalı kilidin gençlik hayali olduğunu, eskiden işlerin yoğunluğundan dolayı yapmaya fırsat bulamadığını ifade eden Mahir Sayın, "Artık belli bir yaşa geldik, bunu yapmak benim için zor olacaktı, çocuklarıma söyledim. Böyle bir hayalim vardı yapabilir misiniz diye onlarda beni kırmadı Türkiye haritalı bir kilit yaptılar. Adını da "Türkiyem Kilidi" koyduk. Allah razı olsun, daha ne olsun bayrağımızı yaptılar, Türkiye'mi yaptılar" şeklinde konuştu.

'Türkiyem kilidini görsellik amaçlı daha çokta babamızın gençlik hayalini gerçekleştirmek için yaptıklarını anlatan Mahir Sayın'ın kardeşi Ali Sayın, "Babam zamanında işlerin yoğunluğundan dolayı yapamamış bunu, bizlere söyledi. Abimle beraber karar verdik yapmaya. İlk önce şablonlarını oluşturmaya başladık. Kağıttan oluşturulan şablonlarla, onları önce ine saca aktardık, ince sactan da kalın saca aktardık ve çift yaylı bir kilit oldu. Üzerindeki Türkiye haritasını da tamamen elle, tek tek çekiçle, keskiyle vurarak yaptık. Altına da ay ve yıldızımızı ekledik. Şablonuyla birlikte 15 günde tamamlanan Türkiyem kilidini isteyenlere 3-4 günde hazırlarız" dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.