KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI NABİ AVCI ÇİNİ SEKTÖRÜ İÇİN KÜTAHYA’DA

Siyaset Yayın: 01 Nisan 2017 - Cumartesi - Güncelleme: 01.04.2017 09:18:23
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
4991 okunma
Google News

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI NABİ AVCI ÇİNİ SEKTÖRÜ İÇİN KÜTAHYA’DA
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Çiniciler Odası tarafından düzenlenen istişare toplantısına katılmak üzere Kütahya’ya geldi. 

Kütahya Belediyesi Sosyal Tesislerinde düzenlenen istişare toplantısına Bakan Nabi Avcı başta olmak üzere, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Mustafa Şükrü Nazlı, Vural Kavuncu, İshak Gazel ile Ahmet Tan, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (KÜTESOB) Başkanı İbrahim Yiğit, Macaristan Fahri Konsolosu Kütahyalı iş adamı İsmet Güral, ilçe belediye başkanları, STK Temsilcileri, çini sanatçıları ile çok sayıda davetli katıldı.

SADIK ERİLBAYLI: ACİL TEDBİRLER ALINMALI

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı çini sektöründe acil tedbirler alınması gerektiğini belirterek Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’dan destek istedi. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı çalışmaları hakkında da katılımcıları bilgilendiren Erilbaylı, “Kütahya’da toprak insanımızın elleriyle hayat bulur. Çini sabrın, emeğin, yaratıcılığın ve geleneğin adıdır; Kütahya’nın adıdır, ekmeğidir. Kütahya’da çini 14. yüzyıldan bugüne kesintisiz devam etmekte. Bunun da en önemli sebebi Kütahya çini ustalarının beğeni ve isteklerinden kopmadan bu sanatı sevgi ve sabırla kuşaktan kuşağa aktarmasıdır. Ayrıca Kütahya çinileri taşıdığı soyut niteliklerle Türk-İslam sanatının aradığı geleneksel bir sanattır. Bu nedenle de mimariyle iç içedir. Dünyanın en ünlü camileri, sarayları ve mabetleri Kütahya çinileri ile yapılmıştır. Yüzyıllardır kuşaktan kuşağa dünyanın en güzel öykülerini anlatan toprağın efendisi çini ustalarımız bugün Kütahya’da 417 atölye, 48 Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı, 812 çini ustası ve evlerde çalışan bayanlarımızla birlikte toplam 6 bin kişiyle dünyanın en büyük el sanatları merkezlerinden birisidir. Son yıllarda çini ustalarımızın yapmış olduğu özgün tasarımlar, yeni desenler ve ürünler Kütahya çini sanatının hızla geliştiğini ortaya koymuştur. Bu durum ise geçmişten miras aldığımız geleneksel çini sanatımızı geleceğe taşımasını sağlayacaktır. Çini sanatımızın daha iyi yerlere gelebilmesi ve sanatkarlarımızın desteklenmesi için acil tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bunların başında odamız tarafından hazırlanan Uluslararası Çini Sanatı Tanıtım Günleri Projesi ile Londra, New York, Paris, Dubai ve Kıbrıs’da etkinliklerin düzenlenmesi planlanmıştır. Bu projenin hayata geçmesi ve Bakanlığımız tarafından desteklenmesi büyük önem arz etmektedir. Ayrıca çini de yüzde 18 olan KDV oranının düşürülmesi konusunda Maliye Bakanlığı’na yapmış olduğumuz müracaatlarımız son şeklini almıştır. Bu konudaki yardımlarınızı ayrıca beklemekteyiz. Kütahya’mızın tarihini, kültürünü tanıtmak ve daha çok turist getirebilmek için özellikle Kütahya Valiliğimiz, Kütahya Belediye Başkanlığımız, Dumlupınar Üniversitemiz, Zafer Kalkınma Ajansı’mız ve STK’lar ile birlikte UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olmak üzere aday dosyamızı hazırlamaktayız. Bu konuda desteklerinizi beklemekteyiz” dedi.

AHMET TAN: KDV DÜŞERSE KAYIT DIŞININ ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ

AK Parti Kütahya milletvekili Ahmet Tan ise çinicilik sektöründeki kayıt dışı çalışmaya dikkat çekerek KDV oranının düşürülmesi talebinde bulundu. Tan, “Çinicilik Kütahya’nın ekonomisidir. Kütahya’da bu anlamda kültür ve sanat merkezidir. 6 bin eve, 812 çini ustasına imkan sağlayacak, bununla beraber çini sanatımızı gelecek nesillere taşınması söz konusu olacaktır. Bizim şuandaki mevcut çinicilikteki katma değer vergisi oranımız yüzde 18’dir. Bugün lüks tüketim mallarının malzemelerinin KDV oranının da yüzde 18 olduğunu düşündüğümüzde bunun bir hayli büyük KDV oranına tekabül ettiğini biliyoruz. KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi noktasında sizlerden ricamız var. Bu tabi ki hem çinicilik sektörünün gelişmesine hem de sanatın bundan sonraki nesillere aktarılması anlamında çok büyük bir etki yapacaktır. KDV oranının düşmesi Türkiye’nin gelirlerinin düşmesine de vesile olmayacak; şuanda yüzde 85’ler hatta 90’lar mertebesinde kayıt dışı bir sektör halindeyiz. Kayıt dışının önüne geçilmesi gelir vergisi, kurumlar vergisi, sosyal sigortalar primi anlamında devletin kayıt içine girdikten sonra gelirinin daha da artacağını çok net şekilde söyleyebiliyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili desteklerinizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

VALİ AHMET HAMDİ NAYİR: ÇİNİ SEKTÖRÜNÜ CANLI TUTMALIYIZ

Çini sektörünün canlı tutulması ve hak ettiği konuma ulaşması adına işbirliği içerisinde çalışıldığını vurgulayan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Çini sektörü kültür ve turizm alanında dünya çapında tescillenmiş, aynı zamanda il ekonomisine ve istihdamına önemli katkıda bulunan bir sektörümüz. Bu sektörü daha canlı tutabilmek, ilimizin ekonomisine, kültür değerlerine katkı sağlamak için çalışmalarımızı hep birlikte yürütmeye çalışıyoruz. Valiliğimiz, belediyemiz, üniversitemiz, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odamız ve Zafer Kalkınma Ajansımız, STK’larımız işbirliğinde projeler uygulamaya çalışıyoruz. Bunlardan en önemlisi; UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olma yönünde. Bu kapsamda toplantılarımızı devam ettirip, bu konuda hem yurtiçinden hem de yurtdışından destek almak üzere ekipler oluşturup ziyaretlerimizi yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda Sayın Bakanımızın da bizzat çok yakın ilgi ve desteğine ihtiyacımız var. Bu ağa dahil olmanın avantajlarını bizler Gaziantep Gastronomi örneğinde birebir yaşamış görmüş olarak Kütahya’mıza çok şey katacağını ifade etmek istiyorum. Bu kapsamda Zafer Kalkınma Ajansı’nın bir güdümlü proje olarak; Çini Sektöründe Katma Değerin Artırılması Projesi ki bu 4 milyonun üzerinde proje büyüklüğüne sahip ve yüzde 75’ini ajansımız karşılayacak, geri kalan kısmını da belediyemiz ile Ticaret ve Sanayi Odamız destek verecekler. Bu da bizim için önemli bir proje. Aynı zamanda UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na da destek verecek bir proje olarak bizim için kıymet ifade etmekte. Yine aynı şekilde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na destek verecek bir hadise olarak da biz festivalimizi önemli görüyoruz. Bu konuda da valiliğimiz, özel idaremiz, belediyemiz, KÜTSO ve Çiniciler Odası işbirliğinde bu festival kapsamında Mayıs ayı içerisinde yapacağımız faaliyetleri de planlamaya başladık. Bu konuda da Bakanlığımızın desteklerine ihtiyacımız olduğunu belirtmek istiyorum. Çinimizin yurtdışında tanıtılmasına yönelik Bakanlığımız kaynakları kullanılarak yurtdışında sergiler, programlar düzenlenmesi de bizler için çok önemli. İlimiz için önem arz eden çinicilik sektörünün desteği noktasında Sayın Bakanımızın verebileceği desteklere peşinen şükranlarımızı arz etmek istiyor, hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI NABİ AVCI: 15 YIL KÜTAHYA İÇİN KOLAY BİR KOŞU OLMADI

Kütahya’nın ciddi mesafeler kat ettiğini ancak tam potansiyeline henüz ulaşamadığını aktaran Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, “Kültür ve Turizm Bakanlığı açısından Kütahya’nın çini dışında ayrı bir özelliği daha var. Her mesleğin bir piri var. Turizmin piri Kütahyalı Evliya Çelebi. Dünyayı gezip görme, gördüğü yerlerle ilgili kayıt tutma, onu bir şekilde yazıya geçirmenin üstadı Evliya Çelebi. Dolayısıyla biz Kütahya ile Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bir akrabalık ilişkisi içerisindeyiz. Kütahya son yıllarda sadece çinicilik alanında değil başka alanlarda da ciddi mesafeler aldı ama henüz tam potansiyeline erişebilmiş değil. Kütahya’da yapılabileceklerin pek azını gerçekleştirebildik. Yılların ihmali son 15 yılda ancak bu kadar telafi edilebildi. Ancak bu kadar diyorum çünkü bu 15 yıl öyle kolay, düz yol koşusu olmadı. Sürekli bir engelli koşuyla bugünlere gelindi. Buna rağmen iyi mesafe alındı. İnşallah 16 Nisan Referandumundan sonra daha rahat, düz koşuya dönüşecek” şeklinde konuştu. 

İstişare toplantısı Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya Evliya Çelebi’nin seyahat ettiği tüm coğrafyayı kapsayan ve ‘Evliya Çelebi’nin Dünyası’ adı verilen harita ile çini takdim edilmesinin ardından sona erdi. 
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı Kütahya programına Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ile devam etti. 

Bakan Avcı üniversitede incelemelerde bulunarak öğrencilerle bir araya geldi, istek ve arzularını dinledi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı beraberinde Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Mustafa Şükrü Nazlı, Vural Kavuncu, İshak Gazel ile Ahmet Tan, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ile DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören’i makamında ziyaret ederek karşılıklı fikir alışverişinde bulundu.
 
Dumlupınar Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen 'Neden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi?' konulu konferansa da katılan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı konferans sonrası Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu, hastalarla sohbet etti. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.