TRÜF MANTARLARI İNCELENDİ

TRÜF MANTARLARI İNCELENDİ

Gündem Yayın: 28 Haziran 2013 - Cuma - Güncelleme: 28.06.2013 12:06:53
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
2985 okunma
Google News

 

 

Orman Genel Müdürlüğünce oluşturulan 'Trüf mantarı'nı inceleme heyeti, Kütahya ormanlarında incelemelerde bulundu. Ogm Başmüfettişi Ömer Naci Kaya, Bitkisel Ürünler Şube Müdürü Özgür Balcı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, ABD Oregon Üniversitesi, Orman Fakültesi, Fitopatoloji Bölümünden Prof. Dr. James Trappe, ABD Federal Orman Servisi, Corvallis Orman Araştırma Laboratuvarından Prof. Dr. Michael Castellano olmak üzere 5 kişiden oluşan inceleme heyeti, halk arasında 'domalan mantarı' olarak bilinen Trüf mantarı ile ilgili incelemelerde bulundu.

Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, "Belirli ağaç türlerinin köklerinde yetişen bir yer altı mantar çeşidi olan trüf mantarı, uzmanlar ve üst düzey aşçılar tarafından mükemmel Tat olarak değerlendiriliyor. Dünyada 'siyah elmas' ve 'kralların yiyeceği' olarak adlandırılan Trüf mantarı, toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde ağaç köklerinde yetişiyor ve yaklaşık 200 türü bulunuyor. Türkiye de doğal olarak nemli, ormanlık alanlarda yetişen bu mantar keşfedilmemiş hazine olarak adlandırılıyor. Tabiatta en fazla domuzlar tarafından tüketilen ve özel eğitimli köpeklerle toplanan Trüf mantarının kilosu türüne göre 50 ile 2 bin Euro arasında değişiyor" diye konuştu.

İncelemelerini Kütahya Dereköy, Çayırlıöz, Dörtyol ve Domaniç Kocayayla mevkilerinde yapan heyet; trüf emarelerine ve misellerine rastladı. Türkiye genelinde Trüf mantarına olan ilgi her geçen gün artarken, Kütahya ormanlarında gelecekte daha kapsamlı incelemeler yapılacak oranda potansiyel olduğu belirlendi.

Heyet, arazi programının ardından Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit'i makamında ziyaret etti. Ziyarette çalışmalar değerlendirilirken, Bölge Müdürü Eryiğit Amerikalı Prof. Dr. James Trappe ve Prof. Dr. Michael Castellano'ya Kütahya Orman Bölge Müdürlüğünün armalı yangın yelek ve tişörtlerini hediye hediye ederek kendilerini Kütahya'nın fahri ormancısı ilan etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.