Marta Matrai Kütahya'da

Marta Matrai Kütahya'da

Kültür Yayın: 12 Eylül 2014 - Cuma - Güncelleme: 12.09.2014 12:28:19
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 4 dk.
3516 okunma
Google News

Macaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Marta Matrai ve beraberindeki Parlamento Heyeti, Vali   Şerif Yılmaz’ı makamında ziyaret etti.

    Türkiye Büyük Millet Meclisinin konuğu olarak 10-14 Eylül 2014 tarihleri arasında resmi bir ziyarette bulunmak üzere ülkemize gelen Macaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Marta Matrai ve beraberindeki Parlamento Heyeti, 12 Eylül 2014 Cuma günü İlimize ziyaretlerinde ilk olarak Vali   Şerif Yılmaz’ı makamında ziyaret etti.

    12 Eylül 2014 Cuma günü saat:11.30’da Valilik Makamında gerçekleşen ziyarette bir konuşma yapan Vali Şerif Yılmaz şu ifadeleri kullandı." Ben öncelikle İlimize hoş geldiniz diyorum. Tarihi bağları olan her iki ülkenin sıkı işbirliği bizleri memnun ediyor. Daha önceki görev yaptığımız yerlerde de şu anki Büyükelçimizin, Başkonsolos olduğu dönemde değişik vesilelerle iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesi yönünde güzel çalışmalar yapıldı.

    Bunun yanında Macar ilişkileri açısından Kütahya’nın özel bir önemi bulunmakta, ticari ilişkinin dışında tarihin derinliğine dayanan bir birliktelik var. Tarihin derinliğinden gelen yakınlık bizim ev sahibi olmamızı sağladı. Çünkü sizlerde bizlerde bir kısmımız Karadeniz’in altından bir kısmımız Karadeniz’in üstünden geldik. Aynı bölgeden çıkıp farklı yerlere yerleşen kavmin mensuplarıyız. O nedenle Meclis Başkanı nezdinde İlimizi ziyaretten memnun olduk teşekkür ediyorum. Umarım sizlerde memnun bir şekilde İlimizden ayrılırsınız." dedi.

    Macaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Marta Matrai ise konuşmasında şunları ifade etti;“ Öncelikle Macar halkının içten selamlarını iletmek istiyorum ve Meclis Başkanımız Laszlo Köver 'in de yürekten selamlarını iletiyorum. İster okul çağında olsun, ister yetişkinler olsun Türkiye ile derin bağlarımızı hissetmeyen vatandaşımız yoktur.

   2013 yılı bizim açımızdan dönüm noktasıydı hem Meclis Başkanımız, hemde Başbakanımız Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirdiler, bu da bizleri çok memnun etmiştir. Birde Pecs şehri Belediye Başkanımızın da derinden sevgi ve selamlarını getirdim. Pecs şehrindeki Osmanlı dönemini tanıtan eserleri biz sakınarak koruyoruz. Burada Zigetvar şehrinden de söz etmek gerekir. Burada bulunan Kanuni Sultan Süleyman Camisinin restorasyonunu yapmak istiyoruz. Ölümünün 450. yıl dönümünde ona layık bir yıl dönümü tertip edebilelim. Bunların yenilenmesinde sizlerin de destek vermesi bizleri memnun etmekte ve tabiki Macarlar da aynı şekilde minnettarlar buradaki Macar hatıraları aynı şekilde özen gösterilmekte ve korunmaktadırlar. Şehrinizde bulunan Kossuth evi ve müzesi, 1848 Macar Özgürlük savaşının lideri Lajos Kossuth,  Osmanlı Devletinde kabul edilip Kütahya’da misafir olmuştu. Sizlerde onun hatıralarını en iyi şekilde koruyorsunuz. Her millet gibi Macarlar da tarihlerinin yaşatılmasına büyük önem vermektedir.

    Biz iki ülke arasında süreci başlamış olan ekonomik, kültürel ve bilimsel alanlardaki münasebetlerimizi daha da derinleştirmeye büyük önem atfediyoruz.  Tabi bizim açımızdan önemli bir diğer hususta gençlerimizdir. Bu konuda da öğrenci değişim programlarına vurgu yapmak istiyorum. Macaristan’da Türk öğrenciler ikinci sırada yer almaktadır. Gençler için artık ülke sınırları kalmamıştır. O nedenle Macaristan, buradan öğrenim görmek isteyenleri memnuniyetle beklemektedir. Şahsım ve heyetim adına burada bulunduğum ve bizleri kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim."dedi.

    Valilik Şeref Defterini imzalayan Macaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Marta Matrai'ya, Vali Şerif Yılmaz tarafından ziyaretin anısına plaket takdim edildi. 

    Yapılan ziyarette Macaristan heyetine, Macaristan Kütahya Fahri Konsolosu İsmet Güral da eşlik ettiler.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.