KAPLUMBAĞA KABUĞUNDAN VE ÇAY DEMLİĞİNDEN KABAK KEMANE YAPTI

KAPLUMBAĞA KABUĞUNDAN VE ÇAY DEMLİĞİNDEN KABAK KEMANE YAPTI

Kültür Yayın: 01 Mart 2014 - Cumartesi - Güncelleme: 01.03.2014 16:57:03
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 3 dk.
6893 okunma
Google News

KAPLUMBAĞA KABUĞUNDAN VE ÇAY DEMLİĞİNDEN KABAK KEMANE YAPTI

Tuna İŞLEYEN/TAVŞANLI/DHA

Emekli madenci sanat sevgisi, birbirinden güzel eserlere dönüştü.

Kütahyalı emekli madenci Nuri Fuat Öziğdeci, hayatını ahşap sanatına adadı.

Çocukluğundan beri bu işlerlerle uğraşan Öziğdeci’ye sanat aşkı, onu erken emekli yaptı.

Tavşanlı ilçesinde yaşayan Nuri Fuat Öziğdeci, 27 yıl çalıştıktan sonra, en büyük zevki ağaçlarla meşgul olmak  olduğunu belirtti.

Dağçeşme mahallesindeki evinin altında ki atölyesinde ahşap oyma, ahşap dağlama, rölyef, gibi işlerle uğraşmaya devam ediyor.

Sadece ahşap değil, resim, heykel, yapmayı da seviyor.  

Ayrıca müziğe duyduğu sevdi de onu, müzik aletleri yapmaya itti.

Ahşaptan kağnılar, rölyefler, hayvan figürleri, müzik aletleri gibi onlarca eser ortaya çıkarıyor.

Nuri Fuat Öziğdeci  yaptığı işleri anlatarak şunları söyledi; “Madenci olarak 27 sene çalıştım. 27 sene sonunda sanata biraz daha zaman ayırmak amacıyla erken emekli oldum. Daha geç emekli olsam bu kadar eseri ortaya koyamazdım.  Şuan da tamamen sanatsal faaliyetler içerisindeyim. Özellikle ahşap ve ahşaba olan ilgim, ahşabın sıcaklığı beni her zaman çekmiştir. Ahşaba olan sevgim de, çocukluğumda tarlalarda, bahçelerde ağaç dallarına şekiller vermeye başladım. Bu ilgi zaman aşamasında daha da gelişti. Teknoloji de değişti, bizde uymak zorunda kaldık. Ve tamamen ahşaba yöneldim. Zaman zaman ahşap üzerinde rölyef, heykel, dağlama resim olarak çalıştım. Zaman zaman seramik üzerinde çalışmalarım oldu. Halen de çalışmalarımı bu yönde devam ettirmekteyim. Müzik yönünden ise, küçüklüğümden beri bağlamaya ilgim vardır. Zaman zaman bağlam enstrüman yapımı, en son da, son bir ay içerisinde de bir tane kullanılmış alüminyum demlikten ve bir tane kaplumbağa kabuğundan enstrüman olarak, yekpare ağaç işlemesi ile kabak kemanı yaptım. Kartal motifli ağaç ile altında kaplumbağa yer alıyor. Avcı ve avı aynı enstrümanda birleştirdim. Ayrıca bahçemde yetiştirdiğim kabakları belli bir olgunluğa geldikten sonra kesip kabak kemaneyi oluşturuyorum.”

Tavşanlı Kültür Sanat Merkezi Başkanı  Adnan Yazıcı;  “Arkadaşımız çok yönlü bir sanatçı, biz kendisinin kamuoyu tarafından tanınmasını istiyoruz. Çünkü bu tarz değerler çok fazla yetişmiyor. Bu özelliklerin çoğu Allah vergisi özelikler istiyoruz ki bunlar insanlar tarafından tanınsın, bilinsin. Dolayısıyla benim aklıma gelip sayamadığın yığınla çalışması var”

Sanatkar madenci, evininin alt katını atölyeye çevirmiş durumda.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.