ANTURİA ARKEOLOJİ VE SOSYAL ÇEVRE ETİĞİ OKULU AÇILDI

Gündem Yayın: 03 Temmuz 2018 - Salı - Güncelleme: 03.07.2018 10:24:49
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
1793 okunma
Google News

ANTURİA ARKEOLOJİ VE SOSYAL ÇEVRE ETİĞİ OKULU AÇILDI
Anturia Arkeoloji ve Sosyal Çevre Etiği Okulu, Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan, dünyanın ilk borsasının kurulduğu ve ikinci Efes olarak bilinen Aizanoi Antik Kenti’nde kapılarını açtı.

Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) desteğiyle restore edilen Çavdarhisar Evi’nde düzenlenen açılışa Vali Ahmet Hamdi Nayir, Çavdarhisar Kaymakamı Kadir Yurdagül, Çavdarhisar Belediye Başkanı Halil Başer, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Koyak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Antruia Arkeoloji ve Sosyal Çevre Etiği Okulu Kurucusu Dr. Murat Yıldız, Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Berna Dalaman, Aizanoi Kazı Başkanı Prof. Dr. Elif Özer ile kazı ekibi, Anadolu Üniversitesi, TED Üniversitesi ile Pamukkale Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri katıldı.
 
Anturia Arkeoloji ve Sosyal Çevre Etiği Okulu, kapılarını ilk olarak Anadolu Üniversitesi, TED Üniversitesi ile Pamukkale Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerinin katıldığı “Tasarımın Kültür Tarihi” adlı atölyeyle açtı.

“EĞİTİMDE BİR MERKEZ OLACAK”

Anturia kelimesinin Hititçe de yerli ve yerel anlamına geldiğini ifade eden Antruia Arkeoloji ve Sosyal Çevre Etiği Okulu Kurucusu Dr. Murat Yıldız, “Alandaki deneyimlerimiz bizi böyle bir okul ve öğretiyi beraberinde taşımaya itti. Çevre etiği insanların doğayla olan ilişkileridir. İnsan olmayan doğada etikten bahsedilemez. Bir mühendis olarak sosyal bilimlerle beslenmedikçe bir süre sonra bizlerin sosyal AR- GE öğretmeye çalışan insanlar olarak sosyal bilimleri bir tarafa bıraktığımızda projelerimizin bazen toplumla buluşmakta güçlük çektiğini görüyoruz. Her mühendisin de bundan beslenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Ortak dilin konuşulması ve bu dilin aynı zamanda aynı zamanda konuşulur olması gereğini düşünerek bunu yaptık. Geçmişi gören gözleri var bu toprakların, kimi insan eliyle yapılmış, kimi doğanın kendisinde var olanlar… Bizim için önemli olan bunu doğru okuyup bir miktarda mesafe kat edebilmek, geleceğe biraz daha bilgi bırakabilmek. O yüzden geçmişte yazılan şeyler geleceğe dair dairdir. Umuyoruz ki burası hem bütün geçmişi gören ve geleceğe mesajlar bırakan, eğitim anlamında bir merkez hem de gelip buraya yaşamak isteyen herkese açık bir kapı olacak” dedi.

“İLİMİZİN VE İLÇEMİZİN TANITIMINA FAYDA SAĞLAYACAK”

Anturia Arkeoloji ve Sosyal Çevre Etiği Okulunun Kütahya’nın ve Çavdarhisar’ın tanıtımında önemli rol üsteneceğini belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, gerekli desteklerin verilmeye devam edileceğini söyledi. Kalıcı ve sürdürülebilir başarı vurgusu yapan Vali Nayir, “Buradan kar gayesi düşünmüyoruz. Burasının bize en büyük karı Çavdarhisar’ın tanıtılmasında üstleneceği fonksiyon olacak. Her şey birden düzelecek ben ona inanıyorum. Bir taraftan kazı çalışmaları düzelecek diğer taraftan buranın tanıtım çalışmaları tamamlanmış olacak. Bugün eksikliğini htiğimiz hususlar aritmetik bir artışla değil geometrik bir artışla hızlanacak inşallah. İlimizin ve güzel ilçemizin tanıtılmasında da bize fayda sağlayacak. Biz beklenti çıtamızı yüksek tutma hevesindeyiz. Daha güzel şeyler olur diye düşünüyoruz. Karşılıklı etkileşimle, bir sinerjiyle birlikte de burada buna ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Buraya gelen arkadaşlarımızın fikirleri çok önemli. Eğer baştan güzel bir yapıyla oluşturursak burayı sonrasına da büyük fayda sağlar. Kötü örneğin o olayın devamını etkileyebileceği düşüncesiyle, hata yapmamaya çalışarak, güzel örnek olsun ve yalnızca burada kalmasın, diğer yerlere de sirayet edebilsin, ilimizin diğer tanıtıma ihtiyacı olan yerlerinde de bu örneği kullanabilelim diye bu örnekte biraz daha itinalı ve tedbirli olarak yolumuza devam etmek istedik, güzel şeyler çıkacağına da inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“İŞ BİRLİĞİ BİZİ HEVESLENDİRİYOR”

Çavdarhisar Kaymakamlığı ile Çavdarhisar Belediyesinin iş birliğinden övgüyle söz eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bu iş birliği bizi heveslendiriyor. Buradaki yapılacak işlerde birlikte kafa yormaları, bize yol göstermeleri, Özel İdaremizin bu konudaki gayretleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün buranın önemi, tanıtımı konusunda gereğini yapma gayretleri önemli. Bir başarı lazımsa ekip başarısının, bir sistem oluşturmanın önemi var. Bizler burada kurmuş olduğumuz sistemde, bizden sonra geleceklerin de takdir edeceği, istifade edeceği bir yapıyı oluşturursak kalıcı bir durum olmuş olur. Bir şey yapmayı düşünüyorsak bunun sürdürülebilir olmasını sağlamamız lazım. Bize ve iş birliği yaptığımız paydaşlarımıza düşenlerin hepsi yapıldığı zaman bu iş sürdürülebilir olur, yoksa bir saman alevi gibi başlar, biter bir şeye de benzemez. Milattan sonra birinci yüzyıldan bu zamana kalıcı bir şeyler yapmışlarsa bizim yapacağımız şeylerin de kalıcı olmaması için bir sebep yok. Biz de bir şey yapıp bunun kalıcı olmasını sağlayabiliriz. Uygulama olarak veya buradaki yürüttüğümüz faaliyet olarak inşallah sizlerle birlikte bunu gerçekleştirmiş oluruz” diye konuştu.

Vali Ahmet Hamdi Nayir, Anturia Arkeoloji ve Sosyal Çevre Etiği Okulunun gelişmesi ve ilerlemesi için gerekli tüm desteklerin İl Özel İdaresi tarafından verilmeye devam edileceğini söyledi. 

Açılış programı, derse katılan 30 öğrenci ile akademisyenlerin katılım sertifikalarının verilmesiyle sona erdi. 2 gün sürece etkinlikte ilk sertifikalar Vali Ahmet Hamdi Nayir ile diğer protokol üyeleri tarafından verildi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.