VALİ AHMET HAMDİ NAYİR ÇİNİ ATÖLYELERİNİ ZİYARET ETTİ

Gündem Yayın: 14 Nisan 2018 - Cumartesi - Güncelleme: 14.04.2018 21:06:04
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
2553 okunma
Google News

VALİ AHMET HAMDİ NAYİR ÇİNİ ATÖLYELERİNİ ZİYARET ETTİ
Vali Ahmet Hamdi Nayir, iş dünyasına gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında bu kez Çini İmalatçıları Sıtkı Olçar Sanayi Sitesindeki atölyeleri ziyaret ederek incelemelerde bulundu. 

Vali Ahmet Hamdi Nayir’e, Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Seramik Sanatkarı Çini Ustası Mehmet Yıldırım eşlik etti.

Efsane El Sanatları, Tuana El Sanatları, Elif Çini Seramik, Şen Seramik, Doruk Sanat Evi, Yunus Çini Seramik atölyelerini ziyaret eden Vali Nayir, üretim alanlarını yerinde gördü, çini ustalarını dinledi, bilgiler aldı. 

Ziyaret ve incelemelerini tamamlayan Vali Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya Çini Yapı Tasarım da çini ustalarıyla bir araya geldi, sektörün sorunlarını dinledi. 

Çini İmalatçıları Sıtkı Olçar Sanayi Sitesinde 60 atölyenin olduğunu, 18 atölyenin yapımının ise sürdüğünü kaydeden Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, atölyelerde toplamda 320 kişi istihdam edildiğini ve aylık yaklaşık 300 bin parça üretildiğini söyledi.

Vali Ahmet Hamdi Nayir’i Çini İmalatçıları Sıtkı Olçar Sanayi Sitesinde görmekten mutluluk duyduğunu belirten Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı emeğiniz, Güdümlü Proje’ye desteğinizden dolayı teşekkür ederiz. Güdümlü Proje’den çok umutluyuz, beklentilerimiz var” dedi.

“İZNİK ÇİNİSİ DE KÜTAHYA’DA YAŞATILIYOR”

Kütahya’nın çininin başkenti olduğunu, Osmanlı döneminde öne çıkan İznik çiniciliğinin bugün Kütahya’da da yaşatıldığını ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Kütahya’mızı tanıtırken çiniden mutlaka bahsediyoruz. Termal şehri olduğundan, tarih şehri olduğundan, kültür şehri olduğundan bahsediyoruz ama özellikle vurgulu olarak Kütahya, çininin başkentidir diyoruz. Osmanlı zamanında iki yer öne çıkmış: İznik ve Kütahya. İznik çinisi halk ayağı olmadan, saray destekli yürütülmüş, saray elini çektiğinde de İznik çinisi çöküşe geçmiş. Kütahya, İznik’teki çini sanatını, teknolojiyi, yapıdaki güzelliği de kendine aktarmış. Korumacı davranıp biz bunu bilir, bunu yaparız dememişler. İznik çinisinin yaşadığı yer Kütahya da diyebiliriz çünkü İznik sanatını da buraya doğru almışlar” dedi.

“SANAT, ZANAAT VE ENDÜSTRİ”

El sanatlarının her geçen gün daha kıymetli hale geldiğini belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, çininin Kütahya’da üç alanda da ilerlemesi gerektiğini söyledi. Vali Nayir, “Dünya her geçen gün el sanatlarını daha kıymetli olarak görüyor, fabrikasyon üretimlerden ziyade el emeği ürünler daha öne çıkıyor. Bunun kaybolmaması lazım. Çiniyi biz 3 ayrı aşamada düşünüyoruz: Sanat, zanaat ve endüstri. Her üçünün de yaşaması lazım. Müzeye koyulabilecek eserler de çıkmalı, herkesin evine koyabileceği ürünler de çıkmalı. Diğer taraftan da her cami bir çiniye hevesli. Burada sanat da zanaat da yetmez, endüstrinin de işin içine girmesi lazım” ifadelerinin kullandı.

“MARKA DEĞERİ OLUŞTURMALIYIZ”

UNESCO tarafından Yaratıcı Şehir unvanına layık görülen Kütahya’nın bu süreci iyi değerlendirdiği takdirde başarıya ulaşacağını dile getiren Vali Nayir, “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı süreci bizi ümitlendiriyor. Emekler karşılığını bulacak diye düşünüyoruz. Eğer UNESCO sürecinde iyi çalışıp marka değerimizi oluşturursak buradaki el emeği olanlar da para kazanır diye düşünüyoruz. Birlikte hareket edildiğinde çok şeyi başarabiliriz” dedi.

“ÇİNİ KÜTAHYA’YI BİRLEŞTİRDİ”

Çininin ilin dinamiklerini bir araya getirdiğine dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Çini, Kütahya’da valiliği, belediyeyi, üniversiteyi, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odasını, Esnaf ve Sanatkarlar Odasını, sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmeyi başardı. İldeki birleşmeyi sağlayan ortak paydamız çini oldu. Herkes çiniye sahip çıktı. Yalnızca bir sanatı yaşatmada değil toplumsal birlikteliği sağlamada da çini gibi kadim sanatlarımızın rolü olmalı” diye konuştu.

“AİLELER ÇOCUKLARINA MASA BAŞI İŞ İSTİYOR”

Çini sektöründe yaşanan çırak bulamama sorununa da değinen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bu kadar sanatın geliştiği bir yerde Endüstri Meslek Liselerimizin çini ve seramik bölümleri öğrenci bulamıyor. Babalar artık el emeğiyle iş yapan çocuk yetiştirmek istemiyorlar. Özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılayabilmek adına Mesleki Açık Öğretim Lisesi uygulaması başlatıldı. Bu sistemde eğitim gören öğrencilerimiz haftanın 4 gününü atölyelerde, fabrikalarda bir gününü ise okulda geçirecek. Sosyal güvenceleri devlet tarafından sağlanacak olan öğrencilerimiz eğitimlerini tamamladıklarında lise diploması alacaklar. Bu sistemi yaygınlaştırabilirsek çini sektörüne de fayda sağlayabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

Yol boyu mağazacılığının iyi uygulandığı takdirde çini sektörüne büyük fayda sağlayacağından da söz eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, konuyla ilgili görüşmelerin ve istişarelerin önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan Ekonomi Toplantısında masaya yatırılacağını kaydetti. 

Ziyaret, karşılıklı fikir alışverişinin ardından sona erdi.
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.