Tunçbilek'te eylem

Görüntülü - Tuna İşleyen

Ekonomi Yayın: 24 Eylül 2024 - Salı - Güncelleme: 24.09.2024 15:08:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1529 okunma
Google News

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) aldığı eylem kararı doğrultusunda Türk-İş’e bağlı sendikalar bu sabah iş yerlerinde eylemler yaptı. Kimi iş yerlerinde 1 saatlik iş bırakma kararı uygulanırken kim yerlerde işe giriş saatinde okunan basın açıklamaları ile işçiler seslerini yükseltti.

 

 

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi Tunçbilek Beldesinde açık ocak, lavar, atölyeler, yeraltı, 1 numara 'da Türk Maden İş'e bağlı temsilciler ile basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamalarına Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Şeref Zeyrek, Türkiye Maden İş Batı Anadolu Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yaman ve yönetim kurulu üyeleri ve sendika üyesi işçiler katıldı.

 

İş yerlerinde okunan ortak basın açıklamaları; vergide adaletsizliğine, geçim koşullarının zorluğuna odaklanıldı.

Yapılan basın açıklamasında işçilerin acil olarak çözülmesi gereken başlıca sorunları, “Hayat pahalılığı, satın alma gücümüzdeki gerileme, adaletsiz vergi sistemi, kamu işyerlerinde ücret dengesizliği, işsizlik ve güvencesiz çalıştırma” diye sıralandı.

 

Türk-İş olarak şimdiye kadar sabrettiklerini ancak işçiler açısından bıçağın kemiğe dayandığını bundan böyle sözlerini meydanlarda söyleyeceklerini ifade edilen açıklamalarda, “Markete, pazara, temel tüketim ürünlerine, tepeden tırnağa her şeye her gün zam geliyor. Dün aldığımızı aynı fiyatla bugün alamaz olduk. Büyükşehirlerde ev kiraları ortalamada asgari ücretin üzerine çıktı. Okullar açıldı, eğitim masrafları altından kalkılamaz bir hale geldi. Elektriğe ve doğalgaza geçtiğimiz aylarda yüzde 38 zam geldi. Kişi başına düşen gelir artıyor ama işçinin ve emeklisinin geliri değil sefaleti artıyor. İşçilerin milli gelirden aldığı pay azalırken işverenlerin payı her geçen gün artmaktadır. Pinpon topu ve kadınların örgü şişi ile enflasyon belirlenemez.

 

 

Kıdem tazminatı da zaman içinde eridi. Kıdem tazminatı tavanı uygulaması işçilerin mağduriyetini her geçen gün arttırdı. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için kıdem tazminatı tavan miktarının brüt asgari ücretin 7,5 katı olması gerekmektedir.

 KİT’lerde ve kamuda taşeron işçilik sona erene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz, 696 sayılı KHK ile kadroya giren işçilerin kanundan doğan haklarını aramaya devam edeceğiz. Özelleştirmeye karşıyız” denildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#
Video
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.