Tavşanlı'da Bitkisel Atıklar Enerjiye Dönüşüyor

Tavşanlı

Eğitim Yayın: 14 Şubat 2025 - Cuma - Güncelleme: 14.02.2025 16:36:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
155 okunma
Google News

Tavşanlı Belediyesi Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürü Makine Yüksek Mühendisi Burak Altun’un 2021 yılında başladığı ve 2025 yılı Ocak ayında tamamladığı yüksek lisans çalışmasında Tavşanlı Belediyesi'nin ilçe merkezi sınırları içerisinde değerlendirilebilecek bitkisel atık miktarı araştırıldı.

 

Danışmanlığını Tavşanlı Meslek Yüksekokulu Müdürü  ve aynı zamanda Makine Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.İsmet Çelik’in yaptığı Burak Altun’un tez çalışmasının tez verilerine göre şehir merkezi yeşil alanlarında biçilen çimler, budanan ağaçlar, dökülen yapraklar esas olmak üzere her yıl yaklaşık 1600 Ton toplanan materyalin atık olarak toplandığı tespit edildi. Mevsim ve iklim koşullarına göre biraz değişiklik gösterebilecek bu atıkların daha kapsamlı toplanması ve ilçe sınırları içerisinde olan tarım ve orman atıklarının da eklenebilmesi halinde ilçe genelinde çok daha yüksek miktarda atık potansiyelinin olduğu tespit edildi. Toplanan atıklar pilot ölçekte pelet yakıtına dönüştürüldü. Üretilen pelet yakıtlarının kalorifik değerleri ise 3500 kCal/Kg’ın üzerinde. Bu değer ısıl değeri 4000 KCal/Kg üzerinde olan Tunçbilek kömürüyle kıyaslandığında yakın olduğu ve çevresel etki açısından kükürt ve kül değerlerinin daha düşük olduğu görüldü.

Yapılan araştırmalar sonunda şehir merkezinden 2024 yılı için toplanan 1600 Ton bitkisel atıkların 6253,28 GCal enerji potansiyeline sahip olduğu, bu enerjinin doğalgaz ile karşılaştırıldığında  667 bin metreküp doğalgazın verebileceği enerjiye karşılık geldiği görülmektedir. Uygun yakma sistemleri ile yakma ve enerji üretimi gerçekleştirildiğinde önemli miktarda bitkisel biyokütle kaynaklı, yenilenebilir ve çevreci yakıt olarak kullanılabilecek atık potansiyelinin Tavşanlı ilçe merkezinde oluştuğu görülmektedir. Ülkemizin diğer yerleşim yerlerinde de önemli miktarda atığın oluştuğu öngörülmektedir.

Yapılan tez çalışmasında şehir bitkisel atıklarının uygun yakıt formuna dönüştürülmesi ve çevre standartlarına uygun yakma sistemleriyle yakılarak kullanılması amacıyla Tavşanlı Belediyesinin yeni yapılan Makine İkmal Bakım Atölyelerinin ısıtılmasının fizibilitesi yapıldı.

Çalışmada ayrıca pelet yakıt üretiminde kullanılan pelet yakıt presinin verimini arttıran tasarım iyileştirmeleri yapıldı.

"Kütahya Tavşanlı Belediyesi Park ve Bahçe Atıklarının Pelet Yakıtı Olarak Kullanılabilirliği ve Sürükleyici Kanat İlavesi ile Pelet Yakıt Presi Tasarım İyileştirmesi" başıklı yüksek lisans tez çalışmasını tamamlayan Burak Altun'u tebrik eder, başarılar dileriz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.