Parkhayat Hasta Hakları Gününü Kutladı

Sağlık Yayın: 29 Ekim 2022 - Cumartesi - Güncelleme: 29.10.2022 19:17:12
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
447 okunma
Google News

 

Parkhayat Hasta Hakları Gününü Kutladı

26 Ekim Hasta Hakları Günü dolayısıyla, PARKHAYAT Kütahya Hastanesin’ de hastalarımızın hak ve taleplerinin aynı zamanda tüm çalışanlarımızın hak ve talepleriyle uyumlu olduğu birbirlerini desteklediği anlayışıyla hasta ve çalışanlarımıza hasta hakları günü ile ilgili çeşitli bilgilendirmeler yapıldı.

 



PARKHAYAT Kütahya Hastanesi’ne sağlık hizmeti almak için başvuran ayaktan hasta ve hasta yakınlarına, yatarak tedavi alan hasta ve hasta yakınlarına da ziyaretlerde bulunduk.

Bilinçli hasta, bilinçli sağlık personeli düşüncesiyle sorunların en aza ineceğine inandığımızı vurguladığımız hastalarımızın taleplerinin dinlendiği ziyaretlerde; hasta ve hasta yakınlarına haklarının ve sorumluluklarının neler olduğuna dair bilgiler vererek geçmiş olsun dileklerimizi ilettik.

Hasta Hakları, hastanın kaybettiği sağlığını en kısa zamanda, olabildiğince en yüksek seviyede, en konforlu ve en saygın biçimde geri alabilmesini ve eğer mümkün olmuyorsa hastalığına karşı yaşam kalitesini korumasını ifade eder.

Hasta Hakları ilk kez 1981 yılında Lizbon’da yapılan 34. Dünya Tabipler Birliği Genel Kurulu’nda yayımlanan Lizbon Bildirgesi ile benimsenmiştir. Daha sonra 47. Dünya Tabipler Birliği Kurultayında (Bali, Eylül 1995) değişikliğe uğramış, 171. Konsey Oturumu’nda (Şili, Ekim 2005) gözden geçirilip düzeltilmiştir. Ulusal düzeydeki yasal düzenleme Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi, Hasta Hakları Yönetmeliği, İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi gibi mevzuatlarda yer almaktadır.



Bildirgede ana hatlarıyla belirtilen konular:
– Nitelikli tıbbi bakım hakkı
– Seçim yapma özgürlüğü
– Kendi kaderini belirleme hakkı
– Bilinci kapalı hasta
– Yasal ehliyeti olmayan hasta
– Hastanın isteğine karşın yapılan girişimler
– Bilgilendirilme hakkı
– Gizlilik hakkı
– Sağlık eğitimi hakkı
– Onuruna ve özel yaşamına saygı talep etme hakkı
– Dini destek alma hakkı

Türkiye’de Hasta Hakları

Türkiye’de ise 1998 yılında 26 Ekim “Hasta Hakları Günü” olarak kabul edilmiştir. 01.08.1998 tarihinde 23420 sayılı Resmi Gazete ’de, hasta haklarını somut olarak göstermek, sağlık hizmetinin verildiği her yerde, sağlık hizmetini alan herkesin faydalanmasını, hak ihlallerinden korunmasını, gerekirse hukuki yollara başvurabilmesini sağlamak amacı ile Hasta Hakları Yönetmeliği yayınlanmış, daha sonraki yıllarda da revize edilmiş ve yönergelerle desteklenmiştir.

Yönetmeliğe  göre hasta hakları, ana hatlarıyla 18 başlıkta ele alınıyor,
-Sağlık hizmetlerinden adalet ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde faydalanma.
-Bilgi isteme.
-Sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme.
-Personeli tanıma, seçme ve değiştirme.
-Öncelik sırasının belirlenmesini isteme.
-Tıbbi gereklere uygun teşhis, tedavi ve bakım.
-Kayıtları inceleme ve kayıtların düzeltilmesini isteme.
-Bilgi verilmemesini isteme.
-Mahremiyete saygı gösterilmesi.
-Rıza olmaksızın tıbbi ameliyeye tabi tutulmama.
-Bilgilerin gizli tutulması.
-Tedaviyi reddetme ve durdurma.
-Tıbbi araştırmalarda rıza.
-Güvenliğin sağlanması.
-Dini vecibeleri yerine getirebilme ve dini hizmetlerden faydalanma.
-İnsani değerlere saygı gösterilmesi ve ziyaret.
-Refakatçi bulundurma.
-Müracaat, şikâyet ve dava

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.