Mantar Zehirlenmesi

Mantar Zehirlenmesi

Yaşam Yayın: 23 Kasım 2022 - Çarşamba - Güncelleme: 23.11.2022 14:07:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
267 okunma
Google News

 


Mantar Zehirlenmesi

 

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mesut KARACA;  ‘’Mantar Zehirlenmesi’’ ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu bilgileri verdi.

 

Mantar zehirlenmesi, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Yağışların bol olduğu ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde mantar zehirlenmeleri artmaktadır. Ağaçlıklar arasında, kırlarda, kendiliğinden yetişen mantarların zehirsizlerini zehirlilerinden ayırmak çok zordur. Halkımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle yememeleri gerekir. Zehirlenme vakalarına, kişilerin zehirli mantarları tanımamaları veya çok iyi tanıdıklarını zannetmeleri ve halk arasındaki bazı yanlış yaygın inanışlar sebep olmaktadır. Zehirli bir mantarı pişirmek veya kurutmak onu zehirsiz hale getirmez. Yoğurtla yenen mantarın zehirlemediği doğru değildir. Pişirilince mantarın zehri kaybolmaz. Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınmaz. Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır inanışı, ağaçlarda ve çayırlarda yetişen mantarların zehirsiz olduğu inanışları da yanlıştır.

Doğadan toplananların değil, kültür mantarlarının yenilmesini öneriyoruz. Kültür mantarları zehirli değildir. Ancak uygun olmayan koşullarda saklanıp pazara sunulan mantarlarda mikroorganizmalar üreyebilir ve bu mantarları tüketenlerde bulantı, karın ağrısı ve ishalle seyreden gıda zehirlenmesi tablosu görülebilir.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtiler 3 evre halinde görülür:

1.Evre: Mantar zehirlenmesinde belirtiler mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 veya 24 saat sonra ortaya çıkabilir.

Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda:
•Sersemlik,
•Uykuya meyil,
•Tansiyon düşüklüğü,
•Bulanık görme,
•Yüz ve boyunda kızarma,
•Nabızda artış,
•Ağızda metal tadı,
•Bulantı ve kusma
•Terleme görülebilir.

Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise:
Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Karın ağrısı görülür.

2. Evre: 72 saate kadar oluşan ikinci evrede aldatıcı iyileşme ortaya çıkmakla birlikte kan tablosu değerleri hızla bozulur.

3. Evre: 4 ve 7 gün arasında değişen üçüncü evre ise kişiyi karaciğer büyümesi, kan şekeri düşüklüğü, sarılık ve böbrek yetmezliği çerçevesinde koma ve ölüme götürebilir.

Vatandaşlarımız, kesinlikle doğada buldukları mantarları yememeli, yemeleri halinde ise yukarıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını taşımaları halinde hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.