ZAFER KALKINMA AJANSI

Ekonomi Yayın: 16 Aralık 2012 - Pazar - Güncelleme: 16.12.2012 16:48:37
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 4 dk.
2396 okunma
Google News

ZAFER KALKINMA AJANSI BÖLGE AKTÖRLERİNİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İLE BULUŞTURDU

 

Birleşmiş MilletlerMukim Koordinatörlüğü’nün üstlendiği, Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteği ile yapılan “Binyıl kalkınma Hedefleri” toplantısı 13 Aralık 2012 Perşembe günü Kütahya’da gerçekleştirildi.Katılımcılar Birleşmiş Milletler’e raporlanmak üzere bölgemiz için öncelikli kalkınma konularını görüştüler.Bölgemizin istişare toplantıları yapmak üzere 26 bölgearasından seçilen üç bölgeden biri olması önem arz ediyor.

 

 

             2015 yılından sonraki kalkınma gündemini belirlemek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan süreç kapsamında Ankara’da yapılan tematik toplantıların çıktılarını sunmak ve kalkınma öncelikleri hakkında TR33 Bölgesi’nden paydaşlarımızın fikirlerini almak üzere 13Aralık 2012 Perşembe günü Kütahya’da bir toplantı gerçekleştirildi. BM Koordinasyon Ofisi’nden ve Zafer Kalkınma Ajansı’ndan yetkililerin organize ettiği toplantıya Afyonkarahisar ve Kütahya illerinden sivil toplum kuruluşları, Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, akademisyenler ve konuyla ilgili bazı il müdürlükleri katılım sağladı.

 

             Ajans Genel Sekreteri Dr. Yılmaz ÖZMEN yaptığı açılış konuşmasında kalkınmanın sosyal boyutuna dikkat çekerek kadın istihdamı, dezavantajlı grupların toplumdaki konumunun iyileştirilmesi gibi konuların önemini vurguladı.  ÖZMEN’in ardından kürsüye gelen BM Koordinasyon Ofisi Sorumlusu Halide ÇAYLAN kalkınma gündeminin belirlenmesine ilişkin süreç hakkında katılımcılara bilgi verdi; tüm yönleriyle kalkınmanın sağlanabilmesi için bireylerin bakış açılarını değiştirmeleri gerektiğini ve bunun uzun vadede gerçekleşeceğini belirtti.

 

             ModeratörlüğünüOndokuz Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kezban ÇELİK’in yaptığı toplantının ilk oturumunda katılımcılar TR33 Bölgesi’ne ve illere ilişkin sorunların tespitinde bulundu. Yapılan konuşmalarda girişimcilik ve modern yaşama adaptasyon gibi kavramlar vurgulandı ve bu konulardaki eksikliğin kalkınmanın önünde bir engel teşkil ettiği belirtildi. Katılımcılar ayrıca Bölge genelinde altyapı eksikliklerinin giderilmesi, sanayileşmenin artması, sosyal yaşamın cazip hale getirilmesi gibi konulara da değindi. İlerleyen oturumlarda ise katılımcılar bu sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulundular. Yapılan istişare neticesinde eğitim ve yönetişim TR33 Bölgesi’nin kalkınmasında öncelikli konular olarak belirlendi.

 

             Toplantı, katılımcıların 2023 yılında Türkiye’yi nasıl görmek istediklerini ve belirledikleri öncelikler kapsamında bu hedefleri gerçekleştirmek üzere neler yapılabileceğini anlattıkları oturumun ardından sona erdi.

 

“Binyıl Kalkınma Hedefleri” Nedir?

 

             2000 yılında Birleşmiş Milletler’e (BM) üye olan devletlerin bir araya geldiği zirvede kabul edilen “Binyıl Deklarasyonu” kapsamında sekiz kalkınma hedefi belirlenmişti. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ilköğretimin yaygınlaştırılması, açlık ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele, bebek ölümlerini azaltma gibi konuları kapsayan “Binyıl Kalkınma Hedeflerinin” 2015 yılına dek gerçekleştirilmesi öngörülmüştü.2010 yılında yapılan BM Genel Kurul Üst Düzey toplantısında bu hedeflere ulaşmak konusunda ülkelerin içinde bulundukları durum gözden geçirilmiş; hedeflerin ulaşılabilirliği için uygulanan politikaların güçlendirilmesine ve 2015 yılından sonraki kalkınma gündeminin ele alınmasına karar verilmişti.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.