Türkiye Derecesi Gururlandırdı

Kültür Yayın: 18 Temmuz 2020 - Cumartesi - Güncelleme: 18.07.2020 10:24:54
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
2550 okunma
Google News

Tavşanlılı öğrenciler yapmış oldukları proje ile Türkiye üçüncüsü oldu

 

Tuna İşleyen / GÖRÜNTÜLÜ

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde öğrenciler yapmış oldukları proje ile Türkiye üçüncüsü oldular.

TÜBİTAK'ın her yıl düzenlemiş olduğu Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında, Bursa Bölge birincisi olan Tavşanlı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Proje Okulu öğrencileri hazırlamış oldukları proje ile birçok okulu geride bırakarak Türkiye Finallerinde üçüncü oldular ve böylelikle de hem okullarına hem de ilçeye büyük onur yaşattılar.

 Tarih Alanında Tavşanlı'nın kültürel mirasına dair hazırladıkları "Değişen Sokak İsimleri ve Silinen Bellek - Tavşanlı Örneği" isimli projeleriyle bu sene toplamda 1224 Tarih projesi içinde önce Bursa Bölge Birinciliği alan öğrenciler Ankara'da yapılan ve 17 Tarih Finalisti bulunan Türkiye Finallerinde, akademisyenlerden oluşan TÜBİTAK Jürisi karşısında kendi projelerini savundular.

Elde edilen derece sonrası Proje ile ilgili bilgi veren Tavşanlı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Rümeysa Bilgili, Rukiye Şahin ve Zeynep Bali proje hakkında değerlendirmelerde bulundular,  "Projenin ana konusunu Tavşanlı Belediye Müzesinde bulunan ve Osmanlıca yazılmış 1926 tarihli 'Tavşanlı Kasabası Haritası' oluşturmaktadır diyen öğrenciler, "Bir heyet tarafından çizilen bu haritada; dönemin sokak isimleri ile Tavşanlı’daki dini, ticari ve resmi mekanların isimleri bulunmaktadır. Biz de bu haritayı önce Türkçeye çevirdik. Sonra da haritada bulunan tüm sokak isimlerini ki  (72 sokak ismi) gruplandırarak haritadaki sokak isimlerinin nereden geldiğini araştırdık. Sonra bu sokak isimleri ile o sokakların günümüz isimlerinin karşılaştırmasını yaptık. Hangi sokak isimlerinde değişimin yaşandığını, hangi sokak isimlerinin ise aynı kaldığını tespit ettik. Yine aynı mevkide bulunan ve haritada boş bir arazi olarak gösterilen bölge de aslında Tavşanlı Ermeni Cemaatine ait olan Kilise idi. İşte projemizde tüm bu tarihi sokak isimlerinin ve tarihi mekânların araştırmasını gerçekleştirdik. Yaptığımız tüm bu çalışmalar ad bilimi olan “onomastiğin” alt kolu olan “Hodonomi” ilmi ile ilgilidir.

                Bu bilgi ve araştırma sürecinden sonra Tavşanlı Belediyesi Fotoğraf Müzesi sorumlusu Metin Ertekin'den destek alarak haritanın yeniden çizimini gerçekleştirdik. Türkiye Finalleri öncesinde ise haritanın gerçek Tavşanlı topografyası üzerinde 1926 yılı Tavşanlı'sının üç boyutlu maketini hazırladık. Bu konuda da Mimar Melike Gürsoy'dan destek aldık. Ayrıca günümüz Tavşanlı'sının havadan fotoğraflarını drone ile çektik ve Tavşanlı'nın yüz yıllık değişimini ortaya koyduk. Drone çekimleri sırasında da Coğrafi Bilgi Sistemleri uzmanı Cemal Arı'dan destek aldık.

                Projemizin sonucunda; yüz yıl içinde Tavşanlı’nın gerçekten büyük bir değişime uğradığını ve Tavşanlı’nın kendi kültürel mirasına ne yazık ki sahip çıkamadığını tespit ettik. Tüm bu değişimleri de Avrupa şehirlerindeki “Old City” ismi verilen tarihi bölgeler ile karşılaştırdık. Mesela Viyana,  Londra , Varşova gibi tarihi bölgelerini korumuş ve kültürel mirasına sahip çıkmış Avrupa şehirlerindeki örnekleri sunduk.

                Özellikle de yaklaşık 10 ay süren projemiz esnasında bizim her daim yanımızda olan Danışman Öğretmenimiz Mesut Kocaman başta olmak üzere projemize katkı sunan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederiz." dediler.

Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih öğretmeni Mesut Kocaman, " TÜBİTAK her sene lise öğrencileri arasında bilimi geliştirmeye dair önemli proje yarışmaları düzenliyor. Liseler arası yapılan bu yarışma gerçekten prestijli bir yarışma ve TÜBİTAK bu yarışmaya büyük önem veriyor. Çünkü juri üyeleri akademisyenlerden oluşuyor ve bu yarışmaya yüzlerce farklı illerden başvurular oluyor. Bizler ilk olarak Bursa bölge finaline davet edildik ve Bursa bölge şampiyonu olduk. Ardından ise Türkiye finallerine katıldık. Türkiye finallerinde de öğrencilerimiz yaptıkları çalışmayı juri karşısında savundular ve Türkiye üçüncülüğü elde ettiler. Bu derece ile öğrencilerimiz il ve ilçemizde gururumuz oldular. Proje ile tarih bilincinin geliştirilmesi, geçmişin geleceğe aktarılmasında kuşakların kullanılmasını önemsiyoruz. Nihayetinde projemizin adı 'Silinen bellek, silinen hafıza' idi. Yüz yıl öncesinden günümüze Tavşanlı'da çok ciddi değişiklikler olmuş. Mekanlar, isimler hafızalardan silinmiş. İşte bu kültürel miras alanında tekrar hafızamızın canlanması ve geleceğe aktarılması böyle bir proje ile ödül alması Tarih adına da bizleri mutlu etti. Teşekkür ederim."

Tavşanlı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu Müdürü Ramazan Deniz ise, öğrencilerin güzel bir projeye imza attıklarını ifade ederken, " Şehirler bilindiği gibi insanların kimliğidir. Şehirlerin ruhu vardır ve bu ruhu yaşatmamız, kimliğimize sahip çıkmamız gerekir. Şehrimiz için önemli bir çalışma oldu. Bu nedenle Tarih öğretmenimiz başta olmak üzere öğrencilerimizi kutluyorum. Proejemize destek veren İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum" dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.