Sınav kaygısında ailelere neler önerilmelidir?

Sağlık Yayın: 09 Şubat 2020 - Pazar - Güncelleme: 09.02.2020 19:14:45
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
2049 okunma
Google News

Sınav kaygısında ailelere neler önerilmelidir?

 PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Uzman Psikoloğu Ayşe Tuğrul, öğrencilerin geleceği açısından önemli bir dönüm noktası olan sınavlara, öğrenciler ne kadar hazırlanırsa hazırlansınlar  “sınav kaygısına” yenik düşebiliyor.Bu süreçte sağlıklı kalmak, psikolojiyi bu baskılı dönemin etkilerinden korumak için bazı önlemlerin alınması gerektiğini ve ailelere de pek çok sorumluluk düştüğünü belirterek önerilerde bulundu.

 

1) Kendi kaygılarınızı çocuklarınıza yansıtmayın. Çocuğunuzdan yüksek beklentilerinizin olması, ayrıntılara aşırı takılıyor olmanız ve sınavı çocuğunuzun önüne bir araç olarak değil, bir amaç olarak koyuyor olmanız hem sizin hem de çocuğunuzun kaygı seviyesini artıracaktır. 

 

2) Çocuğunuza dair beklentilerinizde gerçekçi olmaya çalışın. Bazı anne babalar kendi gerçekleştiremedikleri veya gerçekleştirmek istedikleri hedefleri çocuklarının yapmalarını beklerler. Ama sizin koymuş olduğunuz bu hedefler çocuğunuzun beklentileriyle uyuşmayabilir. Bu doğrultuda çocuğunuzla fikir birliği içerisinde gerçekçi beklentilere sahip olmak hem sizin hem de çocuğunuzun üzerindeki kaygıyı azaltacaktır.

 

3) Çocuğunuzu yargılamak yerine onu anlamaya çalışın. Sınavlarda düşük net yapıyor, okul başarısı iyi değil diye çocuğunuza yargılayıcı ve eleştirel bir dille yaklaşırsanız bu onun üzerindeki baskıyı ve stresi arttıracaktır. Bunun yerine çocuğunuzla empati kurup, duygu ve düşünce paylaşımında bulunarak onu anlamaya çalışmak ise çocuğunuzun üzerindeki kaygı ve stresi azaltacaktır.

 

4) Çocuğunuzu başkalarının çocuklarıyla kıyaslamayın. Herhangi bir konuda kendinizin başkalarıyla kıyaslanması nasıl ki sizi rahatsız edecekse aynı durum çocuğunuz için de geçerli olacaktır. Başkalarının başarılarını çocuğunuzun önüne sunduğunuzda ve bunu her fırsatta dillendiriyor olduğunuzda, çocuğunuz sizin ve başkalarının gözünde kendisinin değil, sınavdaki başarısının önemli olduğunu düşünür ve sınava gerçek dışı bir anlam yükler. Bu anlam da onu kaygıya sürekler.

 

5) Çocuğunuzun sosyal becerilerini destekleyin. Sınavlara hazırlık sürecinde çocuğunuzun sosyal becerilerini kısıtlamak, çocuklarınızın öğrenme süreçlerini de olumsuz etkileyecektir. Bunun yerine çocuklarınızın ilgi alanlarını keşfedip sürdürmelerini desteklemek onların başarısına olumlu etki yapacaktır.

 

6) Çocuğunuza olumlu geri bildirimlerde bulunun. Çocuklarınıza yaptıkları bir işten sonra geri bildirim vermeniz onların yaptıkları işe önem verdiğinizi gösterir. Bu geri bildirimleri yaparken çocuğunuza olumlu ve yapıcı bir üslupla yaklaşmanız çocuğunuzun motivasyonunu yükseltecektir.

 

7) Çocuğunuza güven ve sorumluluk duygusunu aşılayın. Çocuklarınıza onların ihtiyaç duyduğu kadar güven sağlarsanız bu onların sınavdaki başarısına da olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Ayrıca çocuklarınıza belli başlı sorumluluklar vermeniz de onları daha bilinçli ve sorumluluk duygusuna sahip bireyler haline getirecektir.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.