Psikolojik Şiddet Nedir?

Sağlık Yayın: 18 Haziran 2021 - Cuma - Güncelleme: 18.06.2021 14:09:42
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1899 okunma
Google News

Psikolojik Şiddet Nedir?

Psikolojik şiddet, aynı zamanda psikolojik istismar, duygusal istismar veya duygusal şiddet olarak da bilinen bir sorundur. Psikolojik şiddetin fiziksel şiddetten farkı; şiddeti uygulayan kişinin mağdur kişiyi duygusal olarak aşağılaması, cezalandırmaya ve toplumdan soyutlamaya çalışmasıdır. Psikolojik şiddetin sınırlarını belirlemek, fiziksel şiddete göre çok daha zordur. Birçok kişi fark etmediği halde psikolojik şiddete maruz kalmakta ve manipüle edilmektedir.

Bir kişiyi kırıcı bir şekilde eleştirmek ve istediği şeyi yaptırmak için tehditte bulunmak, psikolojik şiddetin en çok rastlanan yansımasıdır. Aynı zamanda karşıdaki kişiyi küçümsemek, rahatsız edici boyutta utandırmak, yalan söylemek, duygularını suistimal edip yalnızca canı istediğinde iletişime geçmek de psikolojik şiddete örnek olarak verilebilir.

Psikolojik Şiddetin Etkileri Nelerdir?

Psikolojik şiddet, kişileri çoğu zaman fiziksel şiddetten bile daha olumsuz etkiler. Psikolojik şiddete maruz kalan kişilerde stres, depresyon ve anksiyete gibi pek çok psikolojik sorun ortaya çıkabilir. Şiddet gören kişi kendisini sürekli bir çıkmaz içerisinde ve çaresizlikte hissedebilir. Bunun yanı sıra psikolojik şiddet gören bazı kişiler, genellikle gördükleri şiddetten dolayı kendilerini suçlu hissederler. Psikolojik şiddete maruz kalan bireylerde bir süre sonra;

  • Yalnızlık,
  • Korku,
  • Özgüven eksikliği,
  • Huzursuzluk,
  • Aşırı gerginlik,
  • İlerleyen durumlarda Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve
  • Akut Stres Bozukluğu gibi psikolojik hastalıklar görülebilmektedir.

Ayrıca psikolojik şiddete maruz kalan kişiler, alkole başlayabilir veya içinde bulunduğu durumdan bir çıkış yolu olarak gördüğü için çeşitli maddeleri kullanmaya başlayabilir. Psikolojik şiddet mağdurları yaşadıkları duygusal şiddetle başa çıkamayacak duruma geldiklerinde, kendilerine zarar vermeyi deneyebilir ve hatta intihar teşebbüsünde bulunabilirler.

Psikolojik Şiddetle Nasıl Başa Çıkılır?

Psikolojik şiddetle başa çıkmak için atılacak en önemli adım; sizi anlayışla dinleyecek, bilgili ve deneyimli bir uzman psikologdan destek almak olacaktır. Doğru yöntemleri uygulayan bir uzman psikologla yürüteceğiniz iyileşme sürecinde asla yalnız kalmazsınız. Ayrıca psikolojik şiddetle nasıl başa çıkabileceğiniz konusunda uzmanlar sizlere destek olacaktır. Alacağınız psikolog desteği, şiddetin olumsuz etkilerini en hafif şekilde atlatmanızı sağlayacaktır.

Danışmanlar, psikolojik şiddetin üstesinden gelebilmeniz için online terapi hizmeti verir. https://usetappy.com/ sitesi üzerinden alacağınız online psikolog ve online terapi hizmetleri ile ihtiyaç duyduğunuz desteği alabilir, psikolojik şiddetin olumsuz etkilerinden en hızlı şekilde kurtulabilirsiniz.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.