Naldöken Mağarası Turizme Kazandırılacak

Turizm Yayın: 02 Kasım 2018 - Cuma - Güncelleme: 02.11.2018 14:34:37
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
3468 okunma
Google News

Naldöken Mağarası Turizme Kazandırılacak

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki mağara turizme kazandırılacak.

Tavşanlı ilçesi Elmaağacı ve Eşen köyü arasında bulunan, Harmancık İlçesi Gülözü köyü sınırlarına kadar uzanan Naldöken mağarasına Kaymakam  Yüksel Kara, İl Kültür Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Müze Müdürü Metin Türktüzün, İlçe Özel İdare Müdürü Necati Derin, Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı Turizm Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bülent Cırık, akademisyenler, okul öğrencileri, çevre köy muhtarlarının katılımı ile mağaranın turizme kazandırılması kapsamında gezi düzenlendi.

Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı Turizm Otel İşletmeciliği Bölümü öğrencisi Şeyda Gazelci, " Daha önce hiç gelmemiştik. Burası Ballıca mağaralarını andırıyor. Bize göre burası gezilmesi ve görülmesi gereken bir yer" diyerek turizme kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Kültür Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, " Bu mağaramız 1999 yılında Eskişehir Kütür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca tabi sit alanı olarak tescillenmiştir. Daha sonra mağara araştırma derneği tarafından bir rapor düzenlenmiştir. Burası doğal bir mağara. Alternatif turizm dediğimiz mağara turizmine kazandırılması gerekir. Buranın tanıtımlarını yapıyoruz. Kütahya için önemli bir değer olarak görüyoruz ve Kütahya'nın tanıtımına katkılar sağlayacağını düşünüyoruz." dedi.

Müze Müdürü Metin Türktüzün ise ," 1998 yılında dış kısmında taş ocağı açılma durumu vardı.  O iş kapsamında bu alanın 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamına girip girmeme durumuna karşılık inceleme yaptık. Daha sonra taş ocağı için olumsuz rapor yazdık. Bu görmüş olduğunuz mağarayı tescile gönderdik ve tescillendi. Buranın incelenmesi üzerine Ankara'dan Mağara araştırma derneği incelemelerde bulundu ve 200 metre ilerlediler, ön kısmının kapalı olduğu raporu verdiler. Dolayısıyla burası sit alanı oldu. Roma döneminde de elde edilen çanak çömleklerden yerleşim alanı olduğunu düşünüyoruz." diyerek buranın araştırmalarının ayrıntılı olarak yapılması gerektiğini söyledi.

Kaymakam Kara basın mensuplarına yaptığı açıklamada buranın doğal güzelliğinin tanıtılması için çalışmalara başlandığını ifade ederken şunları söyledi, " İlçemizin birçok değeri birçok zenginliği var. Burada bulunan mağara da bu zenginliklerimiz arasında. Mağara oluşumları itibariyle, sarkıtlardan, dikitlerden, sütunlardan ve perdelerden oluşan mağaramızın özelliklerini yansıtan özelliklere sahip. Biz bu değerin tanıtılması konusunda çalışma başlattık. Alanda şu anda tespitler ve tanıtımını yapma konusunda öncü çalışma yapıyoruz. Daha sonra gerekli izinlerin alınması ve turizm değeri olarak sunulması aşamasında geçecek sürelerle ilgili Kültür Müdürümüzün, Müze Müdürümüzün ve Turizm Meslek Yüksek Okulu Müdürümüzün bize önereceği yol haritası doğrultusunda çalışmalarımızı olgunlaştıracağız ve bölgemize buranın kazandırılması konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz"

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.