Mide Kanseri

Sağlık Yayın: 09 Nisan 2022 - Cumartesi - Güncelleme: 09.04.2022 18:35:05
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
2260 okunma
Google News

Mide Kanseri

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Adem Yücel;  1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında, toplumda sık görülen onkolojik hastalıklardan olan MİDE KANSERLERİ  ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu bilgileri verdi:

Mide kanserleri,  kadınlarda meme kanserinden ve erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen onkolojik hastalık çeşididir. Mide kanserlerinin ortaya çıkma sebepleri değerlendirildiğinde; cinsiyet, genetik faktörler, sosyoekonomik duruma bağlı çevresel faktörler, beslenme alışkanlıkları ve Helicobacter pylori adlı bakteriye bağlı olarak gelişen gastrit,  sık nedenler arasında sayılmaktadır.  Hastalardaki şikâyetler,  özellikle ilerleyen evrelerde ortaya çıktığı için,  hastalığın erken teşhisi son derece önemlidir.

 

Mide kanserinin belirtileri nedir?

  • Ani gelişen iştahsızlık hissi, mide kanserinde sık görülen belirtilerden biridir.
  • Beslenme düzeni bozukluğu ve kilo kaybı gözlenir.
  • Kanserleşme özelliği gösteren dokular midenin üst kısımlarında yer alıyorsa,  yutma ile birlikte takılma hissi ve yutma güçlüğü meydana gelir. Kanser dokularının yerleşim yeri midenin alt kısımları ise sıklıkla bulantı ve kusma şikayeti görülür.
  • Yemek borusunda yanma, dolgunluk hissi, şişkinlik ve geğirti gibi şikâyetler görülebilir.
  • İlerleyen evrelerde kanlı dışkı ve kanlı kusma belirtileri gözlenir.

 

Mide kanseri nedenleri:

Pek çok kanser hastalığında olduğu gibi mide kanserinde de kesin bir nedenden bahsetmek mümkün değildir. Ancak hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayan etmenlerden ve çeşitli risk faktörlerinden bahsedilebilir.

  • Erken yaşlarda yüksek karbonhidratlı besinler tüketilmesi,
  • Şoklanmış yiyecekler, tuzlu, tütsülenmiş ya da kurutulmuş balıklar yenmesi,
  • Nitrat ve nitritle ilgili besin tüketimi,
  • Vitamin C, Vitamin E ve Beta-karoten yetersizliği,
  • Sigara kullanımı,
  • Helicobacter pylori enfeksiyonu,
  • Yaşlılık ve ailede mide kanseri öyküsü gibi genetik faktörler.

 

Mide kanseri tanısının konulabilmesi için;  Baryumlu özefagus-mide-duodenum grafisi (ÖMD), endoskopi, ultrasonografi, endoskopik ultrasonografi (EUS), bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) seçenekleri en sık tercih edilen yöntemlerdir. Mide hastalıkları ile başvuran hastalarda ilk olarak endoskopik inceleme ve biyopsi değerlendirmesi yapılır. Endoskopik görüntüleme yöntemi ile midenin tüm bölümleri detaylı olarak incelenir ve biyopsi ile 85 oranında doğru tanı konulur.

 

Mide kanseri tedavi yöntemleri:

Mide kanserinin temel tedavi yöntemi cerrahidir. Midenin alınması olarak tanımlanabilen gastrektomi adlı cerrahi operasyon uygulanır.  Bu operasyon ile midede bulunan bütün tümör dokusu ve etkilenen lenf bezleri çıkarılır. Uygulanacak olan cerrahi girişim hastanın yaşı, sağlık durumu, hastalığın evresi ve yayılım gösterip göstermemesi gibi etmenlere bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda cerrahi girişim öncesinde belli bir süre boyunca kemoterapi (ilaç tedavisi) uygulanabilir. Bu uygulama ile özellikle lokal yayılım gösteren kanser hastalıklarında son derece faydalı sonuçlar elde edilir.

 

Mide kanseri tedavisinde dikkat gerektiren ve önem taşıyan bir diğer nokta ise mide alındıktan sonra beslenme tercihlerinin düzenlenmesidir. Gastrektomi (midenin cerrahi olarak alınması) ameliyatından sonra tokluk hissi her zamankinden daha erken hissedilir ve bu durum hastaların yeterli kalori alamamasına yol açabilir. Mide çıkarıldıktan sonra yiyecekler yemek borusundan direkt olarak ince bağırsağa geçer, dolayısıyla ameliyat öncesinde mevcut olan depolama alanı artık mevcut değildir. Kalori yetersizliğine bağlı problemlerin önüne geçmek için hastaların ameliyat sonrası sık aralıklarla ve küçük porsiyonlarda beslenmesi gerekir. Ayrıca gastrektomi operasyonundan sonra yiyeceklerle alınan demirin ve B12 vitamininin emilimi sağlanamaz. Bu nedenle bu vitaminlerin düzenli olarak takviye edilmesi gerekebilir.

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Adem YÜCEL yaptığı açıklamada; Gastrointestinal bölge (yemek borusu, mide, bağırsaklar, rektum, anüs) kanserlerinin cerrahi tedavileri ve genel cerrahi kapsamındaki tüm ameliyatların PARKHAYAT Kütahya Hastanesinde güvenle yapıldığı konunda da bilgilendirmiştir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.