Lavanta fideleri ekilebilir araziler için verildi

TAVŞANLI LAVANTA'DA ÖNCÜ OLACAK
İl Tarım Müdürlüğü tarafından 75 Devlet katkılı 25 çiftçi katkılı olarak verilen Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin geliştirilmesi, alternatif ürün sağlanması ve marjinal alanların değerlendirilmesi, ekilebilir ve dikilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak amacıyla dağıtılan lavanta fideleri İlçe Tarım Müdürü Özkan Parlak ve teknik personeller tarafından üreticilerle buluştu.
Özkan Parlak , "İlçe Müdürlüğü olarak her zaman çiftçilerimizin yanındayız. Bu tür alternatif bitkilerin üretimi konusunda çiftçilerimize teknik bilgi olarak her zaman desteklemekteyiz." dedi.
Lavanta bitkisi;
1 metreye kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Lavanta bitkisinin ekonomik olarak kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan birisidir. Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır. Bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılmaktadır. İdrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de vardır. Lavanta çiçekleri sedatif etkisinden dolayı çay şeklinde de kullanılmaktadır.
Lavanta toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Verimli topraklarda iyi yetişip daha fazla verim vermekte ise de verimi düşük derinliği az topraklarda da yetişebilmektedir. Kurağa, sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır. Çok yıllık bir bitkidir. Tesis edildiğinde ilk 2-3 yıllık iyi bakımdan sonra uzun yıllar verim alınır.