KÜTAHYA’DA BİLİM ŞENLİĞİ BAŞLADI

Bilim Yayın: 06 Ekim 2017 - Cuma - Güncelleme: 06.10.2017 11:53:33
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
7291 okunma
Google News


Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) destekleme kararı aldığı 47 bilim sanat merkezinden biri olan Kütahya’da bilim şenliği etkinlikleri törenle başladı. 

TÜBİTAK Destekleme Programı kapsamında Kütahya Bilim Sanat Merkezi, Kütahya Belediyesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ile Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen ‘Kütahya Bilimle Şenleniyor’ etkinliklerinin açılış töreni coşkuyla yapıldı. 

Bilim iletişiminin sağlanması, bilimsel bilginin geniş toplum kitlelerine ulaştırılması, bilim ve teknoloji arasındaki etkileşimin kavratılması, doğa bilim ve teknoloji ile ilgili konularda farkındalık oluşturulması, bilimsel bilgiyi topluma eğlenceli ve anlaşılır bir şekilde aktarılması ve toplumun her kesiminden insanların katılımının sağlanması amacıyla düzenlenen ve 3 gün sürecek olan etkinliklerin açılış töreni Kütahya Bilim Sanat Merkezinde gerçekleştirildi. 

Törene Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Ertaş, Dumlupınar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kaan Erarslan, İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Murat Koyak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı. 

Açılış konuşmasını Kütahya Bilim Sanat Merkezi Müdürü Murat Fazıl Akkoç yaptı. 

“ARTIK FARKLI ŞEYLER YAPMAK ZORUNDAYIZ”

Türkiye’nin bulunduğu coğrafya itibariyle farklı işler başarmak zorunda olduğuna değinen Bilim Sanat Merkezi Müdürü Murat Fazıl Akkoç, “18 milyon aktif öğrenciyi harekete geçirmeye çalışıyoruz” dedi. TÜBİTAK 4007 projesi hakkında da bilgiler veren Akkoç, “Bilindiği gibi TÜBİTAK bir takım projelerde destekler veriyor. Destek verdiği projelerden en önemlileri de 4007. TÜBİTAK, “Yaptığınız proje topluma, canlılara fayda sağlarsa patentini alın ve üretime geçin. Patent alamazsanız faydalı model için başvurun. Bu da olmazsa mutlaka fikri ürün bildirimi yapın” diyor. Dolayısıyla yaşadığımız coğrafya, sancaktarlığını yaptığımız sorumluluklar ve kıymet verdiğimiz değerlere bakarsak artık biz farklı şeyler yapmak zorundayız. Çocuklarımız bir şekilde toplumun dertlerini dert edinmeli ve üretmeli. Milli Eğitim Bakanlığının bünyesinde şuan bulunan 18 milyon aktif öğrenci var. Bunları bir şekilde harekete geçirmek istiyoruz. Kütahya Valimiz Sayın Ahmet Hamdi Nayir’in himayelerinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün koordinatörlüğünde, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya Belediyesi, Kütahya Kent Konseyi ve Bolu Abant İzzet Baysal, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, yurt içi ve yurt dışında bağlantı kurduğumuz birçok STK ile işbirliği yaparak 4007 projemizi gerçekleştirdik. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“BİLGİ VE BİLİMDE ÖNE ÇIKMALIYIZ”

Bilgi ve iletişim çağında bilgiyi üreten ve bilimde öne çıkan toplumların çağa hakim olacağına dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İnsanlık tarihine baktığımızda değişik zamanlara değişik isimler verildiğini görüyoruz. Bir zamanlar avcı toplulukları varmış, daha sonra tarım toplumu ortaya çıkmış, daha sonra sanayi toplumuna geçildiğini görüyoruz. Çağımız da bilgi toplumunun hakim olduğu, iletişim toplumunun hakim olduğu bir çağ. Bu çağda öne çıkmanın yolu bilimde öne çıkmak. Bizler de en büyük kaynağımız olarak insan kaynağımızı görüyoruz. İnsan kaynağımızdan istifade ederek bizden daha farklı kaynaklara sahip olanların önüne geçme imkanımız olduğunu görüyoruz. Bu da çocukluktan başlayan bir çalışmayla olması gerekiyor. Sahip olduğumuz bu kıymetli beyinleri, öğrenme becerileri farklı olan çocuklarımızı bu okulda öğretmenlerimiz ve onların velilerinin desteğiyle en iyi şekilde yetiştirirsek bu tür açılan şenliklerde daha farklı örneklere, daha farklı güzelliklere hep birlikte sahip olacağız diye düşünüyoruz. Burada yapılan çalışmada emeği geçen öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi, velilerimizi, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzü ben kutlamak istiyorum. İnşallah hepimize geleceğe daha güvenle, daha ümitle bakmak duygusunu aşılayacak buradaki çalışmalar. Bizlerin de buna ihtiyacı var” diye konuştu.

Konuşmaların ardından çocuklarla birlikte kurdele keserek açılışı yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir protokol üyeleriyle birlikte Çini Yapıyorum Çark Torna Atölyesi, Aziz Sancar Kimya Atölyesi, Geri Dönüşüm Atölyesi, Elektronik ve Programlama Atölyesi, Ebru Yapıyorum Atölyesi stantlarını gezerek bilgiler aldı. 

Vali Nayir daha sonra İsmet Güral Gözlem Evini inceledi. Gözlem evindeki teleskobun sayılı illerde olduğunu belirten DPÜ Matematiksel Fizik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Emre Kansu, “Bursa, Balıkesir gibi illerden öğrenciler, veliler geliyor Kütahya’da gözlem yapıyor” dedi.

Etkinlikler kapsamında uyum programını başarıyla tamamlayan 153 öğrenci de belgelerini aldı. Bilim Sanat Merkezi öğrencilerinin belgeleri Vali Ahmet Hamdi Nayir, protokol üyeleri ve öğretmenleri tarafından verildi. 

3D Kağıt Tasarım Atölyesi, Hayal Et ve Tasarla 3D Tasarım Atölyesi, Hisarlı Ahmet Müzik Dersliği, Matematik Sınıfı’nı ziyaret edip, Z- Kütüphanedeki ‘Müziğin Doğuşu’ sunumuna katılan Vali Ahmet Hamdi Nayir son olarak DPÜ Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan, akademik danışmanlığını Doç. Dr. Mehmet Ali Ebeoğlu ve akademik sorumluluğunu da Yrd. Doç. Dr. Bahadır Hiçdurmaz’ın yaptığı DUSCART Elektromobil Takımı tarafından üretilen DEV-A adlı elektrikli aracı inceledi, öğrencilerden bilgiler aldı. 

“İŞ ADAMLARIMIZIN GENÇLERİMİZE SPONSOR OLMASINI BEKLİYORUZ”

Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Ahmet Hamdi Nayir Kütahyalı iş adamlarına seslendi. Vali Nayir, “Bilim Sanat Merkezimizin, ‘Kütahya Bilimle Şenleniyor’ sloganı altında düzenlediği açılış törenine katıldık. Burada özel kabiliyetleri olan öğrencilerimiz hem bilim hem de sanat adına okullarına verilecek bir destek eğitimiyle okullarına devam ediyorlar, kalan sürede gelip özel bir destek alıyorlar. Onların çalışmalarını gördük, onlarla birlikte biz de aynı heyecanı yaşadık. Diliyoruz ki bu çocuklarımız en iyi eğitimi alıp, ülkemizin ihtiyaç duyduğu bilim ve sanatta üstün yeteneklerini ortaya koyabilecek durumda olacaklar. Son olarak Dumlupınar Üniversitemizin gerçekleştirmeye çalıştığı, yerli otomobil örneği olan DEV-A aracını görmüş olduk. Bunlar elektrik takviyesiyle doldurulan, aküden istifadeyle gidebilen, çevreci araçlarımız. Bunların daha iyisini gerçekleştirmek, Dumlupınar Üniversitemizin de adını duyurabilmek için Kütahyalı iş adamlarımızın mutlaka sponsor olmasını bekliyoruz” dedi.

Kütahya Bilimle Şenleniyor etkinlikleri kapsamında 6 Ekim Cuma günü saat 09:00’da başlayacak olan söyleşilerin Kütahya Bilim Sanat Merkezinde düzenleneceği, 7 Ekim Cumartesi günü etkinliklerinin ise saat 14:00’da Sera AVM’de yapılacağı bildirildi.
 
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.