İKİ KAT ASGARİ ÜCRET UYGULAMASI

MADEN SEKTÖRÜNDEKİ İKİ KAT ASGARİ ÜCRET UYGULAMASININ SÜREKLİLİĞİ SAĞLANIYOR

Ekonomi Yayın: 17 Ocak 2016 - Pazar - Güncelleme: 17.01.2016 09:46:56
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
2948 okunma
Google News

 

AK Parti Küthya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu'nun Maden işçileri asgari ücreti yasal düzenlemesi hakkında açıklaması:

"10/9/2014 tarihli ve 6552 sayılı Kanunla yapılan değişiklikler ile yeraltı madenlerinde çalışanlarla ilgili fazla çalışma ücreti, yıllık izinlerin arttırılması, çalışma süresinin 45 saatten 37,5 saate düşürülmesi ve linyit ve taşkömürü çıkarılan yerlerde çalışanların ücreti 2 asgari ücretten az olamaz şartı getirilmişti. Bu düzenlemeler sonucu işletmelere ek ilave maliyet artışı olmuştu. Kamuda meydana gelen bu maliyet artışları Şubat 2015 de yapılan düzenleme ile karşılanmış ancak bu maddede ile özel sektörün maliyet artışları dikkate alınmamıştır. Dolayısı ile kamu ile birlikte özel söktürün de maliyet artışlarını dikkate alacak ve sektörün yaşamasına ve gelişmesine imkân sağlayacak yasal bir düzenlemeye ihtiyaç oldu.

Bilindiği üzere daha önce gerçekleşen düzenleme ile 1 Ocak 2016’dan itibaren asgari ücret alt sınırı 1300 TL olarak belirlenmişti. Linyit ve taşkömürü işletmelerinde çalışanlara iki kat asgari ücretin ödenmesi nedeniyle özellikle bu işletmeler için oluşacak maliyet artışı tedirginliklere yol açmıştı.

Dolayısıyla ilgili sektörün iş sürekliliği ve rekabet gücünü koruması büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla TBMM’nin önüne getirilen yasal düzenleme Genel Kurulda yapılan görüşmeler sonucunda kabul edilmiştir. Buna göre linyit ve taşkömürü çıkarılan işletmelerin artan maliyet yükünün bir kısmı Hazine tarafından karşılanacaktır. Böylece iki kat asgari ücret uygulaması nedeniyle işletmelerin sektörden çekilerek veya başka önlemler alarak istihdamın düşmesi tehlikesi ortadan kalkacaktır. Bu ise iki kat asgari ücret uygulamasının sürekliliğini sağlayacaktır.Kazasız günler, bereketli kazançlar temenni ediyorum."

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.