Hayme Ana Anıldı

Kültür Yayın: 28 Ağustos 2017 - Pazartesi - Güncelleme: 28.08.2017 12:44:55
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
5689 okunma
Google News

 

Gündüz Alp'in eşi, Ertuğrul Gazi'nin annesi, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi'nin ninesi, Hayme Ana (Devlet Ana) için Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında bu yıl 736. kez anma töreni düzenlendi.

Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenliklerine Vali Ahmet Hamdi Nayir, MHP Türk Dünyası ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal, AK Parti Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, Domaniç Kaymakamı Bünyamin Karaloğlu, Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, İl Jandarma Komutanı Albay Tayfun Dündar, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenlikleri kapsamında düzenlenen tören, Vali Ahmet Hamdi Nayir ve protokol üyelerinin Hayme Ana'nın türbesini ziyaret edip, dua okuması ve anı defterini imzalamasıyla başladı.

 Daha sonra Vali Ahmet Hamdi Nayir ile protokol üyeleri tören alanındaki halkı selamladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam etti.

Törenin açılış konuşmasını Çarşamba Köyü Muhtarı Selim Uyar yaptı. Uyar, katılımcılara teşekkür etti.

“BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZE REHBER OLACAK”

Daha sonra kürsüye gelen Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir halka hitap etti. Kuruluşun ve kurtuluşun şehri olan Kütahya’nın her yıl iki güzelliği bir arada yaşadığını dile getiren Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bugün Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda önemli bir yere sahip olan Hayme Ana’mızı anıyoruz. Önümüzdeki Çarşamba günü de kurtuluşun dönüm noktası olan 30 ağustos Zaferi’nin 95. Yıl dönümünü kutlayacağız. Her yıl kutladığımız bu şenlikler bize tarihimizin derinliklerini ve köklerimizi hatırlatmaktadır. Bu tarih bilinci ve şuuru ile de kendi kültürümüzü, insanımızı ve toplumumuzu daha yakından tanıma imkânına kavuşmaktayız. Kuruluştaki o manevi iklim bize kardeşliği, sevgiyi, saygıyı öğreterek bugün ihtiyaç duyduğumuz birlik, beraberlik ve dayanışmamıza yol gösterecek, rehber olacak ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet yaşamasına temel olacaktır" dedi.

“TÜRK MİLLETİ TARİHİN HER DÖNEMİNDE ÖNEMLİ ROLLER OYNADI”

Günün anlam ve önemine dair bilgiler de veren Vali Ahmet Hamdi Nayir, Türk Milleti'nin tarih sahnesine çıkışını anlattı. Vali Nayir, “Türk milleti tarihin her döneminde önemli roller oynamış, başta devlet kurmada, tarihi devirleri açıp kapamada, toplumlara yaşattıkları medeniyet ve insanlık âleminde geniş ufuklar açılmasındaki başarıları ile iftihar edebileceğimiz bir mirası bize bırakmıştır. Bu bağlamda bugün burada manevi huzurunda saygı ile eğildiğimiz Hayme Ana ve onun içinden çıktığı Türk toplumundan söz etmek istiyorum. Türk Milleti, Anayurdumuz Orta Asya'dan; sert iklim, kısır topraklar, kuraklık ve topraklara sığmama, yeni topraklar arama gibi nedenlerle dünyanın dört bir yanına kitleler halinde göç etmeye başlamıştı. Bu göç dalgalarından sonuncusu sayılan Oğuz Türkleri, Üçok Kolu'na bağlı Kınık Boyu ile 1040'da Dandanakan Savaşı sonrası merkezi Nişapur olan Büyük Selçuklu devletini kurmuş, yine Selçuklu ailesinden Kutalmış oğlu Süleyman Bey ile de 1076 yılında merkezi İznik olan Anadolu Selçuklu Devletini kurmuştu. Oğuzlar’ın ikinci kolu olan Bozoklara bağlı birde Kayı Boyu Selçuklular’ın Anadolu’yu fethi sırasında Ahlat civarına yerleşmişlerdi. 1220'li yıllarda Moğol istilası sırasında önce Erzurum, Erzincan ve Amasya civarına yerleşmişlerse de buralarda barınamayarak daha güneye doğru inip Halep bölgesine göç etmişlerdi. Başlarındaki beyleri, Süleyman Şah'ın Fırat suyunda boğulması üzerine oralarda yurt tutamayarak Anadolu'nun içlerine doğru yürüyerek bir kısmı Çukurova'da kalmış,  bir kısmı ise Erzurum Pasinler'e yerleşmişlerdi" diye konuştu.

“ADINA TÜRBE YAPILAN İLK KADIN HAYME ANA’DIR”

Hayme Ana’nın cihan hakimiyeti kuran büyük Osmanlı İmparatorluğu’na can verdiğine dikkat çeken Vali Nayir, "Anadolu Selçuklu Devleti ile Harzemşahlar arasında 1230 yılında yapılan savaşta Kayı Boyu mağdur ve zayıf durumda olan Selçukluları destekleyince, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad Kayı Boyu’nu Ankara'nın batısına Karacadağ bölgesine yerleştirdi. Daha sonra Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad'ın izni ile Kayı Boyu Söğüt'e geldi. Kayı Boyu, Hayme Ana'nın önderliğinde Söğüt'ü kışlak, Domaniç'i yaylak olarak yurt tutmuştu. Hayme Ana, oğlu Ertuğrul’un daima yanında olmuş, ona destek vermiş, ona hep büyük idealler aşılamış, torunu Osman’ın elinden tutarak daha küçüklüğünde bir devletin nasıl kurulması gerektiğini, bunun için neler yapılmasının lazım geldiğini kendisine bıkmadan usanmadan anlatmıştır. Muhkem, kudret ve kuvvet sahibi anlamına gelen “Kayı Boyu” dünya hâkimiyetini sağlayacak olan Osmanlı Devleti'nin de kurucusu olacaktı. Hayme Ana, Türk tarihinde adına türbe yaptırılan ilk kadındır. O, cihan hâkimiyeti kuran büyük Osmanlı İmparatorluğuna can veren kadındır. O, bizlere bıraktığı engin mirası ile göğsümüzü kabartan anamızdır. Ertuğrul Gazi, annesi vefat ettiğinde her yıl çadır kurduğu tepenin üzerinde defnettirmiştir. Hayme Ana’nın mezarı zamanla kaybolmuş ve bilinmez olmuştur. Aradan geçen uzun yıllar sonra Sultan 2. Abdülhamid Han Hz. 1892’de büyük ninesi Hayme Ana’nın kabrini buldurarak üzerine bugünkü türbeyi yaptırmıştır" ifadelerini kullandı.

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir konuşmasında Hayme Ana'nın oğlu Ertuğrul Gazi'ye verdiği veciz öğüdünden, “Hey oğul, anayurttan ayrılalı yıllar geçti. Deli rüzgârlar önünde oradan oraya savrulduk. Beylik otağını kurduğumuz şu yaylalar, artık son durağımız, son konağımız olsun. Oğuz’un yurtlarına diktiğimiz ağaçların kökleri kara yerin derinliklerine, dalları gökyüzünün yüceliklerine uzansın. Oğul, boyundan soyundan olsun olmasın, insanlara adil davran. Adaletten ayrılma ki insanların birlik ve dirlik kazansın. Yurdunda, obanda herkes güvenle gezsin. Ululuk isteyen töreden ayrılmasın. Bu dünya bir oturma yeri değildir. Yapacağın iyi ve doğru işlerle insanların hizmetinde bulunursan güzel övgüler senin olur. Yüreğinden inancı, ağzından duayı, davranışlarından erdemi eksik etme. Bir de sabırlı ol ki oğul, ekşi koruk sabırla üzüm olur. Oğul, beylik; dermekle, ağalık vermekledir. Sofranı ve keseni yoksullara açık tut" bölümünü de okudu.

Vali Ahmet Hamdi Nayir konuşmasını, "Tarihimizin temel taşlarından biri olan Hayme Ana’yı, bu büyük Türk kadınını, ilk çadırın kurulduğu günden bugüne kadar canlarını veren şehitlerimizi ve ahirete irtihal eden tüm gazilerimizi ve Türk analarını, bu gün nedeniyle bir defa daha gururla, onurla hayırla yad ediyor, onlara Allah'tan rahmet diliyor, ruhları şad olsun diyorum. Bu güzel duygularla yaklaşan Kurban Bayramınızı tebrik ederek göç şenliğinizi kutluyorum" sözleriyle tamamladı.

Konuşmaların ardından Domaniç Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları ekibi, İnegöl Mehteran Bölüğü, Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan ekibi ile Balıkesir Karesi Atlı Okçuluk Kulübü ekibi gösteriler sundu.

736. Hayme Ana’yı anma ve Göç Şenlikleri yörük otağına kadar yapılan temsili göç yürüyüşü ile sona erdi. 
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.