Emzirme döneminde beslenme nasıl olmalı?

Sağlık Yayın: 11 Kasım 2019 - Pazartesi - Güncelleme: 11.11.2019 11:33:46
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
2940 okunma
Google News

Emzirme döneminde beslenme nasıl olmalı? 
Yeni annelerin en çok merak ettiği konuların başına ‘emzirme dönemi ve beslenme’ geliyor. Hiçbir besinde karşılığı bulunmayan anne sütünün, bebeklerin gelişimi için çok önemli olduğunu belirten, PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Diyetisyenlerinden Dilşad Sülün, anne sütü ve emzirme dönemi beslenmeyle ilgili önerilerde bulundu.
Evet  9 ay boyunca bir mucizeye şahitlik ettiniz ve şimdi o minicik mucize ellerinizde…
Peki şimdi ne yapmalıyım?
Nasıl beslenmeliyim?
Bu aldığım kilolar nasıl gidecek?
Sütüm bebeğime yetiyor mu ?.... Ve daha bunun gibi kafanızı bulandıran birçok soru var biliyorum.
Şimdi sakin olun rahatlayın arkanıza yaslanın ve derin bir nefes alın….Unutmayın siz muhteşem bir annesiniz.
Aslında sadece bebeğin karnını doyurmak için değildir emzirme. Anne bebek arasında müthiş bir enerji akışıdır. 
Unutmayın bu sizin için eşsiz ve çok özel bir deneyim. İşte bu yüzden emzirmede ilk şart sakin olmak.  Evet sütünüz var ve gelecek…
İpucu? Bebeğin ağzına birkaç damla süt damlatılarak tadını alması ve emmeyi başlatması sağlanabilir.
Doğumdan sonraki ilk 1/2-1saat içerisinde sütünüz yoksa bile emzirme işlemi başlamalıdır. Unutmayın ağız sütü bebeğinizin ilk aşısıdır. Anne sütü ilk 6 ay bebeğiniz için tek başına yeterli besin ögelerini ve koruyucu etmenleri içerir.
İLK 6 AY; 2 YAŞINA KADAR, SADECE ANNE SÜTÜ VE  EK GIDAYLA EMZİRMEYE DEVAM EDİLMELİDİR ‼
Sütümün Yettiğini Nasıl Anlarım? Merak etmeyin sütünüz bebeğinize yetiyor.Annelerin çoğu acaba sütüm bebeğime yetiyor mu endişesi içerisindedir.İlk emzirmelerde sütün hemen gelmemesi anneyi endişelendirmemelidir, bebeğe başka besin verilmeden emzirmeye devam edilmelidir.Bebek her ağladığında ya da 2-2.5 saatte bir uyanmasını beklemeden doğru emzirme tekniğiyle  bebeği sık sık emzirmek süt yapımını uyaran en onemli etken olduğunu belirten Diyetisyen Dilşad Sülün,bebeğinizin emmediği ya da sütünüzün fazla geldiği durumlarda süt sağılmalı ve sonra kullanılmak üzere saklanması  gerektiğini belirtti.
Peki anne sütü nasıl saklanmalı?
Püf Noktaları
✔  Öncelikle temizliğe dikkat ederek sağdığınız sütünüzü anne sütü saklamak için özel üretim olan poşet ya da kaplara koyun ,Tarihi ve saati mutlaka not alın 
✔ Oda sıcaklığında 3 saat 
✔  Buzdolabında 3 gün 
✔ Derin dondurucuda 3 ay a kadar saklayabilirsiniz.
✔Kullanılmak üzere çıkarılan süt Benmari usulü ılınması sağlanır ve süt kesinlikle ısıtılmamalıdır!

 EMZİREN ANNELER İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
  Annenin aldığı günlük kalori miktarı, tükettiği besin çeşitleri ve sıvı miktarı salgılanan süt miktarında etkilidir. Yapılan araştırmalarda tüketilen bazı besin çeşitlerinin süt miktarının artmasında daha fazla etkili olduğu görülmüştür. 
  Anne sütünü arttıran en önemli besin su –sıvı tüketimini arttırmaktır, lütfen bu dönemde  su içmek için susamayı beklemeyin.Günde en az 3 litre su tüketin.her emzirme sonrası büyük bir su bardağı su içmeyi ihmal etmeyin
  Kahvaltı tabağınızdan yumurta ve peyniri eksik etmeyin.Yumurta, kaliteli protein yapısıyla sütünün miktarını ve bebeğinin beyin gelişimini destekler!
  Protein açısından zengin olan kırmızı et, tavuk eti, balık ve yumurta mutlaka tüketilmelidir.
  Hurma kayısı incir gibi kuru meyveler ile Süt, kefir,peynir, yoğurt gibi kalsiyum kaynağı besinlere ara öğünlerinizde yer verebilirsiniz
 Süt tüketimi şişkinlik ve gaz gibi problemler yaparsa laktozsuz süt tercih edilebilir.
 Vitamin kaynağı olan mevsim sebze ve meyveler her öğünde tüketilmeye çalışılmalıdır.
  Tabağınızdan laktojenik etkileri bulunan dereotu yeşil soğan kinoa  bulgur gibi besinleri  eksik etmeyin,tam tahıllı besinleri tüketmeye özen gösterin. Ekmeğinizi bu özelliklerde tercih edin.tam tahıllı buğday,çavdar ve yulaf güzel bir besin seçim olacaktır.
 Hem sütün kalitesini arttırması hem de çok iyi bir gaz giderici olma açısından yemeklerinizde kimyon kullanabilirsiniz.
 Rezene ıhlamur anason gibi bitki çayları tercih edilebilir.
 Tahin helvası eğer kilo problemi yoksa 1 kibrit kutusu kadar kahvaltılarda tüketilebilir
 Pekmez kan yapıcıdır.şeker ise boş enerji kaynağıdır.tatlı olarak pekmez yenilmesi kansızlığa karşı alınacak önlemerden birisidir.
   Nohut, kuru fasulye, yeşil veya kırmızı mercimek gibi kurubaklagil çeşitleri gaz oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden nadir tüketilmeli ve pişirilmeden önce iyice suda bekletilerek kabukları soyulmalıdır.
    Unutmayın Siz Hayatınızdaki En Büyük Mucizeye Şahit Oluyorsunuz,  En Doğru Şekilde Tadını Çıkartın…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.