Denizli Yatağan Bıçak festivali Ağası Kütahyalı Nida Olçar oldu

Tuna işleyen

Kültür Yayın: 06 Ağustos 2022 - Cumartesi - Güncelleme: 06.08.2022 22:07:17
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1332 okunma
Google News

 

 

Denizli’nin Serinhisar ilçesine bağlı Yatağan Mahallesi’nde 5 Ağustos’ta başlayan 25. Yatağan Bıçakçılık Festivalinde Kütahyalı Çinici Nida Olçar damgasını vurdu. Çininin Picasso'su olarak bilinen Sıtkı Olçar 'ın yıllar öncesinden gönül bağı olan Denizli Yatağan 'da Sıtkı Ustanın kızı Kültür Bakanlığı Çini sanatçısı Nida Olçar festivalin Ağası seçildi. Yatağan 25. Bıçak Festivaline Denizli protokolünün yanısıra Kütahya basını da katıldı. Festivali 4 yıl aradan sonra organize eden Yatağan Gönül Birliği Platform Sözcüsü Fatih Gündüz, “Selçuklulardan günümüze 800 yıllık bir geçmişe sahip Yatağan’ımız; dededen toruna bıçakçılık mesleğini devam ettirmektedir. Bizde bıçakçılık mesleğini duyurmak için festivallerimizi devam ettiriyoruz. Belediyeler kanunundan sonra Yatağan’ımız kasabayken mahalle oldu. 4 yıldır etkinlik yapılmıyordu. Biz Yatağan Gönül Birliği olarak bu görevi üstlendik, kasabamızın bıçaklığın tanıtımını yapmak için gayret gösteriyoruz. "Dedi. 

 

Festivalin Ağası ilan edilen Nida Olçar, basın mensuplarına babası Sıtkı Olçar ile başlayan Yatağan ile ilgili  gönül bağlarını anlattı.

Olçar konu ile ilgili şunları söyledi; " Rahmetli babam bundan yıllar önce bir dağdayken kuzu kesiyorlar bıçağı unuttuklarını fark ediyorlar. Bir arkadaşı bir bıçak çıkartıyor küçük bir bıçak babam da çok hassastır bu konularda  aman diyor kesmesse hayvana eziyet etmeyelim o zaman yemem ben.. Kuzuyu kesiyorlar bıçağı da bir kenara koyuyorlar, bıçak düşüp kırılıyor. Arkadaşı da diyor ki çok üzüldüm biraz zorladık herhalde diyor. Babam da üzülme ben sana yaptırırım diyor. Daha sonra Yatağan'a geliyor, belediyeden bıçağın üzerindeki firmayı anons ettiriyor. Böylelikle bıçağı yaptırıyor. Bu sırada belediye başkanı olan Tuncer Tunçbilek gelip, acaba kim bu adam burada bıçak tamir ettiriyor diye soruyor. Yatağan ile bir gönül bağımız oluşuyor. Rahmetli babam 20 yıl bu festivalin kültür ağalığını yürüttü. Pandemi sürecinde festival yapılamamıştı. Şu an bu festival için Denizlili hemşerilerimiz bana ağalık teklif ettiler, kendilerine de nezaketlerinden dolayı çok teşekkür ederim."

Festivalde Domaniç Kutay Türk Savaş gösteri ekibi de yer aldı.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.