ANTİK KENT AİZANOİ’DE SENFONİK TÜRKÜLER KONSERİ

Turizm Yayın: 23 Temmuz 2017 - Pazar - Güncelleme: 23.07.2017 11:47:20
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
4921 okunma
Google News

ANTİK KENT AİZANOİ’DE SENFONİK TÜRKÜLER KONSERİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan, 1. Aizanoi Sanat Festivali, 25 ülkeden büyükelçi ve misyon şefinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Büyükelçiler Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Antik Kentler Konser dizisinin ilki olan Senfonik Türküler Konseri öncesi Kazı Evi’ni ziyaret ederek Kazı Grubu Başkanı Prof. Dr. Elif Özer’den Kütahya ve Aizanoi Antik Kenti’nde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldılar.

Aizanoi Antik Kenti’nde düzenlenen 1. Aizanoi Sanat Festivali’ne Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Uşak Valisi Salim Demir, Kütahya Milletvekilleri Şükrü Nazlı, Vural Kavuncu, İshak Gazel ile Ahmet Tan, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Afganistan, Filipinler, Çin, İspanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Güney Kore, Pakistan, Güney Afrika, Ruanda, Makedonya, Kanada, Danimarka, Polonya, Brezilya, İsrail, Kostarika, Tayland, Vatikan, Moritanya, Brunei, Guetamala, Kosova, Letonya, Lübnan, Azerbaycan büyükelçi ve misyon şefleri, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi heyeti, Kültür ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, STK Temsilcileri, Kütahya il protokolü ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Festival, Aizanoi Antik Kenti Kazı Grubu Başkanı Prof. Dr. Elif Özer’in antik kent ve kazı çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirmesiyle başladı. Özer, “7 yıl önce buraya geldiğimizde çok küçük bir ekiptik. Yavaş yavaş kent bize, biz kente alıştık ve bugün bu güzel konseri yapıyorsak demek ki hep birlikte güzel adımlar atıldı diye düşünüyorum” dedi.

“MİRASIMIZI BÜTÜN DÜNYAYLA PAYLAŞMAMIZA YARDIMCI OLUN”

Aizanoi Antik Kenti’nin dünyaya anlatılması gerektiğine dikkat çeken ve bu konuda konuklardan destek isteyen Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, “Bugün dünya tarihinden günümüze ulaşan bir medeniyetin izlerini birlikte solumaya, bu medeniyetin izleri altında enfes bir konser dinlemeye geldik. Kütahya sanatıyla, kültürüyle, tarihiyle, kendine özgü dokusuyla, doğasıyla, kaplıcalarıyla dünyanın en güzel kentlerinden bir tanesidir. Bugün burada gördüğünüz bu antik kent sadece Çavdarhisar ve Kütahya’ya ait olan bir kalıntı değildir. Bu kalıntı bir insanlığa ve bütün dünyaya ait olan bir kültür mirasıdır. Bu anlamda özellikle buraya teşrif eden büyükelçilerimize ve diğer illerden gelen misafirlerimize seslenmek istiyorum. Bu insanlık ve tarih mirasımızı bütün dünyayla paylaşmamıza yardımcı olun. Gittiğiniz kendi ülkelerinizde buradaki çok önemli dünya mirasından bahsedin ve burayı ziyaret etmelerini sağlayın. Biz kendilerini burada ağırlamaktan mutluluk duyacağız” dedi.

“AİZANOİ BİR İNSANLIK MİRASIDIR”

Eserlerin yalnızca Kütahya’ya değil dünyaya ait bir insanlık mirası olduğunun altını çizen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Kütahya olarak topraklarımızda yaşamış olan kadim medeniyetimizin bize yüklemiş olduğu sorumluluk; bu eserleri yaşatmak ve tanıtmaktır. Bu eserler yalnızca Kütahya’mıza ve Çavdarhisar’ımıza ait eserler değil, bir insanlık mirası olduğu için tüm insanlar tarafından bilinip, gezilip, paylaşılması lazım. Bu amaca hizmet etmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın ilimize göstermiş olduğu ilgi her türlü takdirin üzerindedir. Buraya hareket halindeyken Kültür ve Turizm eski Bakanımız Sayın Nabi Avcı’nın bize telefonla iletmiş olduğu bir görev; katılanlara selamının iletilmesi. Ben Sayın Bakanımızın selamlarını sizlere iletiyorum. Tarihi eserlerimize hizmet eden, onların tanıtılmasında, ortaya çıkarılmasında görev alan kazı ekibimiz, Bakanlık ekibimiz, ilçede görev yapan arkadaşlarımızın tümü olmak üzere ben hepsine teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

“KÜTAHYA İLKLERİN ŞEHRİ”

Kütahya’nın birçok ilke ev sahipliği yaptığını belirten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, “Kütahya’mız bütün Anadolu’nun en güzel eserlerini barındırır ama onunla beraber dünyanın ilk ticaret borsası buradadır. Dünyanın ilk Toplu İş Sözleşmesi Kütahya’da imzalanmıştır. Kütahya’ya gelen herkesin muhakkak UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Frig Vadisi’ni görmesini tavsiye ederiz. Yine mutlaka dünyada ayakta kalmış en sağlam Zeus Tapınağı Aizanoi Antik Kenti’ni görmelisiniz. Kütahya’mız aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş şehridir” ifadelerini kullandı.

“BERLİN NE KADAR GÜVENLİYSE İSTANBUL DA O KADAR GÜVENLİDİR”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizmi siyasetin üstünde tuttuğunu dile getiren Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, “Ülkemize gelen her turist bir Tanrı misafiridir. Biz ülkemize gelen her turisti bir barış elçisi olarak görürüz. Ben, Kültür ve turizm Bakan Yardımcısı olarak sizlere şu teminatı veriyorum; Berlin ne kadar güvenliyse İstanbul da o kadar güvenlidir. Paris ne kadar güvenliyse Antalya da o kadar güvenlidir” dedi. 

Konuşmaların ardından İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Burak Tüzün şefliğinde Senfonik Türküler Konseri başladı. 

Sanatçılar, Kütahya, Ankara, İç Anadolu, Bilecik, Hatay, Erzurum, Eskişehir, Azerbaycan, Ordu, Diyarbakır ve Yozgat’a ait birbirinden değerli eserlerle konuklara unutulmaz bir gece yaşattı. 

Renkli görüntülerin yaşandığı konserde büyükelçiler ve konuklar kimi zaman söylenen şarkılara eşlik etti, kimi zaman da Çavdarhisar halkı ve kazı ekibi öğrencileriyle dans etti. 

Senfonik Türküler Konseri, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir ile Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu’nun Orkestra Şefi Burak Tüzün, Solistler Zafer Albayrak ve Nilgün Kızılcı’ya çiçek takdim etmesiyle sona erdi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.