ZEYBEK ALAYI SAHNE SUNUMU İLE ERKEK KOLEKSİYONU

Gündem Yayın: 02 Ekim 2018 - Salı - Güncelleme: 02.10.2018 16:12:42
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
3075 okunma
Google News

ZEYBEK ALAYI SAHNE SUNUMU İLE ERKEK KOLEKSİYONU SERGİSİ DÜZENLENDİ
 

3. Çini ve El Sanatları Festivali kapsamında Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan Zeybek Alayı Sahne Sunumu ile Erkek Koleksiyonu Sergisi, Gülümser Termal Otelde gerçekleştirildi.

Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, 19. yüzyılda saray nakkaşları tarafından işlenen ürünleri modernize ederek günümüze taşıyan Olgunlaşma Enstitüsü Erkek Koleksiyonu Sergisini inceleyerek bilgiler aldı.

Programın içeriği ve sergi hakkında bilgiler veren Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hatice Gören, zeybek kültürünü belgeleyen ilk ve tek çalışma olduğunu kaydetti.

 

Eserlerin Ahmet Haldun Eralp koleksiyonundan titizlikle seçildiğini ifade eden Gören; 18 cepken, 11 gazeke, 3 yelek bir şalvar ve her biri kendine has sanat unsurları barındıran zengin aksesuarlarını üretim tekniklerini, kalıp ve desenlerini, replikası ile kumaşını ve işleme tekniğini belgeledik. Yapılan çalışma ile günümüzde kullanılmayan, kaybolmuş işleme tekniğini gün yüzüne çıkardık. Erkek yelek koleksiyonu hazırladık çünkü biz gençliğimizin kendi öz estetiğiyle, öz zevkimizle güzelliği fark eden, güzelliği tercih eden duygulu kişiler olarak yetişmesini arzu etmekteyiz. Bütün dünyada beğenilen ve Egeye mahsus zeybek kültürünü belgeleyen ilk ve tek çalışma ortaya çıkmış oldu. Günümüz Türk süsleme sanatlarında ve el işçiliğinde kullanılmayan yeni bir teknik hayat buldu. Kütahyadan UNESCO Kültürel Miras Listesine girmeye hazır bir tema hazırlanmış oldu. Bütün dünyada Kütahyayı farklı bir özelliğiyle daha tanımaya imkan verecek coğrafi işaretlere bir simge adayı ortaya çıktı, diye konuştu.

Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hatice Görenin konuşmalarının ardından söz alan sanat ve folklor araştırmacısı Ahmet Haldun Eralp, zeybek kültürü hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Çini ve El Sanatları Festivali için İrandan ilimize gelen İsfahan UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı İrtibat Noktası Yetkilisi Mohammadhossein Ghourchani günün anısına Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğluna İran el sanatları ürünü bakır el işçiliği vazo hediye etti.

Kütahya Zeybek Alayı gösterisinin büyük beğeni topladığı program belge takdimiyle sona erdi.

Programa Vali Ahmet Hamdi Nayir ile eşi Münevver Nayir, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören ile eşi Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hatice Gören, İl Jandarma Komutanı Albay Tayfun Dündar ile eşi Yasemin Dündar, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevikin eşi Birgül Çevik, ZEKA Genel Sekreteri Veli Oğuz, Kütahya Belediye Başkan Yardımcıları Murat Arık ve Fatih Gölgeli, STK Temsilcileri, sanatçılar, akademisyenler, bazı daire müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.