‘ZAFER’İN 95. YILI TÖRENLERLE KUTLANDI

Gündem Yayın: 31 Ağustos 2017 - Perşembe - Güncelleme: 31.08.2017 10:58:47
Editör -
Okuma Süresi: 14 dk.
2775 okunma
Google News

‘ZAFER’İN 95. YILI TÖRENLERLE KUTLANDI
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlık ettiği, 30 Ağustos 1922’de kesin zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 95. yıl dönümü topraklarımızın düşman işgalinden kurtarılıp, Türkiye’nin temellerinin atıldığı Kütahya’da büyük bir gurur ve coşkuyla kutlandı. 

Kütahya’nın Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepe Çalköy’deki 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Kütahya Milletvekilleri Şükrü Nazlı ile İshak Gazel, Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Kütahya Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Bülent Tatkan, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, askeri ve mülki erkan, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, çok sayıda vatandaş ve Türkiye’nin 81 ilinden binlerce genç katıldı.

Törende, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Ahmet Hamdi Nayir, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Bülent Tatkan ile Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu tarafından tören birlikleri denetlenerek, halkın bayramı kutlandı.

Afyonkarahisar Belediyesi Mehteran ekibinin gösterisiyle başlayan kutlamalar saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Törende Dünya Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma 1.’si Hafız Alpcan Çelik, şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim okudu. 

İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar’ın duasının ardından Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Ahmet Asım Okat bir konuşma yaptı. 

“CUMHURBAŞKANIMIZI DA ARAMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ”

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarının Bakanlık düzeyinde yapılmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Ahmet Asım Okat, “Son 3 yıldır kutlamaların bakanlık düzeyinde oluşu ve diğer illerden gelen misafirlerin katılımları bizleri ziyadesiyle memnun etse de bir Kütahyalı gazi olarak kuruluş ve kurtuluşun simgesi olan bu topraklarda Cumhurbaşkanımızı, Başbakanımızı ve Genelkurmay Başkanımızı da aramızda görmek istediğimizi iletmek istiyorum. Dumlupınar’ın tarihimizdeki önemine yakışır rehberlik, müze, restorasyon ve gerekli sosyal tesisler ile tanıtımının evrensel düzeyde yapılması için gereken adımların atılmasını canı gönülden istemekteyiz. Ulus olarak kutsal değerlerimizi tarih boyunca ne pahasına olursa olsun savunmamızın haklı gururunu yaşıyoruz. Düşmanlarımızın ve hainlerin emellerine dur diyebilmek için şanlı tarihimizde de olduğu gibi birliğimiz, beraberliğimiz ve vatan sevgimiz bu oyunları boşa çıkaracaktır. O günlerden bugüne mesajımız hep aynı: Bu uğurda yüzlerce, binlerce şehit ve gazi verdik vermeye de her zaman hazırız” dedi.

Daha sonra Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir halka hitap etti. Konuşmasına "1922 yılı Ağustos ayında bu topraklarda bağımsızlık mücadelesi verenlerin heyecanı, duygusu ve coşkusu ile Zafer Bayramınızı kutluyorum” sözleriyle başladı Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir. 

‘Yeryüzünde, üzerinde bulunduğumuz bu kutsal topraklar kadar, ‘Vatan’ olmayı hak etmiş başka bir toprak parçası yoktur’ diyen Vali Nayir, törene katılan herkese teşekkür etti, “Bu kutsal topraklara gelerek bu özel günümüzü bizimle paylaşan başta Sayın Bakanlarımız olmak üzere tüm misafirlerimize hoş geldiniz der, şükranlarımı sunarım” dedi.
 
“TARİH SAHNESİNDEN TAMAMEN SİLEREK TUTSAK ETMEK İSTEDİLER”

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın anlam ve önemine değinen Vali Ahmet Hamdi Nayir geçmişten bugüne yaşanan süreç hakkında bilgiler verdi. İşgalcilerin Türk topraklarını istilayla yetinmediğinin altını çizen Vali Nayir, “Sultan Alparslan'ın 1071 yılında Anadolu'yu Türklere açmasıyla başlayan süreç inanılmaz bir gelişme kaydetmiş ve Osmanlı ile 23 milyon kilometre karelik bir cihan hâkimiyetini sonuç vermiştir. Bugün o topraklar üzerine 64 ülkenin var olduğunu düşünürsek coğrafi büyüklüğü anlamak mümkün olacaktır. Her zaman topraklarımızda gözü olanlar bu büyümeden rahatsız olunca bizi önce Avrupa'dan söküp atmaya çalışmışlar ve 18. ve 19. yüzyıllarda yaptıkları güç birliği ile bunda da başarılı olmuşlardır. 20. yüzyılın başına gelindiğinde artık Osmanlı'ya Anadolu toprakları da çok görülür olmuştu. Emperyalist devletler tarafından, Birinci Dünya Savaşı sonunda, 30 Ekim 1918'de imzalatılan Mondros Ateşkes Antlaşması ile Türk Milleti'nin elinden silahları zorla alınmış, sahip olduğu coğrafya her istikametten işgal edilmiş, bu necip ve aziz millet Anadolu'da küçük bir alana hapsedilmişti. İşgalciler, Türk milletinin topraklarını istila ile yetinmemiş, onu tarih sahnesinden tamamen silerek tutsak etmek istemişlerdi” ifadelerini kullandı. 

“TÜRK MİLLETİNİ ESARET ALTINA ALAMADILAR”

İşgalcilerin Türk milletini hiçbir zaman esaret altına alamadığını belirten Vali Nayir, “Emperyalistler, ülkemize hâkim olmak için askerle işgal ederek zapt etmeyi, devleti yönetenlere de buyruklar vermeyi yeterli görmekteydiler. Oysa Mustafa Kemal'in 24 Ağustos 1924 tarihinde “Şehit Asker” abidesi temel atma töreninde dediği gibi; “Bir milletin ruhu zapt olunmadıkça, bir milletin azim ve iradesi kırılmadıkça, o millete hâkim olmanın imkânı yoktur. Hâlbuki yüzyılların sonucu doğan milli ruha, güçlü ve sürekli bir milli iradeye hiç bir kuvvet karşı koyamaz.” Büyük asker çok doğru söylüyordu. Ülkemizi iki yılı aşkın işgal ettiler! Ama Türk milletini esaret altına alamadılar. Türk milletinin azim ve iradesini kıramadılar. Daha doğrusu Türk milletinin ruhunu zapt edemediler” dedi.

“GENÇ TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN TEMELİ BURADA ATILDI”

Kesin zaferle sonuçlanan 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi Zaferi'nin dünya tarihine de yön verdiğine dikkat çeken Vali Nayir, “Bizim yakın tarihimizin en önemli kırılma noktası, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk temel taşının atıldığı, devletimizin kurtuluşunun gerçekleştiği, 30 Ağustos Meydan Muharebeleri bu coğrafyada, üzerine bastığınız Mehmetçiğin kanıyla sulanmış bu topraklar üzerinde gerçekleşmiştir. Tarihte pek çok kesin sonuçlu meydan muharebeleri olmuştur. Fakat hiçbiri 30 Ağustos 1922'de, burada Türk milletinin kazandığı zafer kadar kesin sonuçlar doğurmamıştır. Zira 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi Zaferi, dünya tarihine de yön vermiştir. Çünkü Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli burada atılmıştır. Türk ordusu, Mustafa Kemal ve onun silah arkadaşlarının önderliğinde, etrafını çeviren düşman çemberini süngüsü ile işte bu meydanda kırmıştır. Düşmana kahredici darbesini bu meydanda vurmuştur. Bu kazanılan zafer, esir edilmek istenilen Türk milletinin, varlık ifade eden “kutsal bir hamlesi” olmuştur” şeklinde konuştu.

“O RUHU 15 TEMMUZ’DA TÜM DÜNYA GÖRDÜ”

30 Ağustos ruhunun bugün hala canlı tutulduğuna dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir 15 Temmuz kalkışmasını örnek gösterdi. Vali Nayir, “30 Ağustos 1922 heyecanının, Dumlupınar ruhunun, milletimizin karakterinde kalıcı olduğunu, zaman zaman üstü küllense de daima ateşini muhafaza ettiğini, 15 Temmuz büyük ihanetinde bütün açıklığıyla hem biz gördük hem de bütün dünya gördü. Milletimiz, dış düşmanlara karşı verilen cansiperane mücadelenin daha fazlasını, demokrasimize ve milli iradeye kasteden içimizdeki hainlere de verileceğini gösterip tarih yazdı” dedi.

"GAZİ MUSTAFA KEMAL'İN VASİYETİNİN GERÇEKLEŞTİĞİNİ GÖRÜYORUM"

Vali Ahmet Hamdi Nayir törende gençlere de seslendi. Konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten de alıntılar yapan Vali Nayir, “Büyük Önder Mustafa Kemal'in 30 Ağustos Zaferi'nin ikinci yıl dönümü temel atma törenlerinde yaptığı konuşmasının son bölümünden bir alıntı ile sözlerime son vermek istiyorum. Mustafa Kemal o konuşmasında: “Gençler! Cesaretimizi kuvvetlendirip devam ettirecek sizlersiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık meziyetinin, vatan muhabbetinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz! Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve devam ettirecek sizlersiniz.” demişti. Sizler burada bulunarak, Gazi Mustafa Kemal’in değerlerine sahip çıktığınızı gösterdiniz. Sizleri burada görmekten büyük mutluluk duymaktayım. Bu bağlamda sizi bu topraklarla buluşturan, sizlere bu imkânı sağlayan Sayın Bakanım Osman Aşkın Bak’a şükranlarımı sunuyorum. Bu vesile ile aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize bir kez daha minnet ve şükranlarımı sunarım. Ebediyete intikal eden şehitlerimize ve gazilerimize Allah’tan rahmet dilerim. Ruhları şad olsun. Bu duygular ile 30 Ağustos Zafer Bayramı’nızı ve bir gün sonra ulaşacağımız mübarek Kurban Bayramı’nızı en içten dileklerimle kutlar, hepinize saygılarımı sunarım” diye konuştu.

BAKAN VEYSEL EROĞLU: TÜRK MİLLETİ 21. ASRA MÜHRÜNÜ VURACAK

Türkiye’nin 30 Ağustos’ta savaştığı düşmanla 15 Temmuz 2016’da yeniden karşılaştığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Kanımızın son damlasına kadar vatanımıza sahip çıkacağız” dedi. Vatan topraklarının kolay kazanılmadığının altını çizen Bakan Eroğlu, “ Aziz Atatürk 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a çıkarak istiklalimizin, istikbalimizin ilk meşalesini yaktı. Neticede düşman ilk defa Anadolu’da durdurulmuş ve milletimizin makus talihi değişmiştir. Artık büyük taarruz zamanıdır. Aziz Atatürk Akşehir’e geldi, daha sonra karargahını Şuhut’a kurdu ve 26 Ağustos sabahı büyük taarruz olarak kararlaştırıldı ve Atatürk, “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” emrini verdi. 30 Ağustos’ta burada muhteşem bir zafer kazanıldı düşman 9 Eylül’de İzmir’den denize döküldü. Bu vatan kolay kazanılmadı. Her zaman uyanık olmak zorundayız; su uyur düşman uyumaz. Aynı düşman geçen sene 15 Temmuz’da da Türkiye’yi işgal girişimine teşebbüs etti ancak mensubu olmaktan gurur duyduğum kahraman milletimiz büyük bir cesaret ve fedakârlıkla işgal girişimini başarısız kıldı. Vatanını, milletini seven kahraman askerlerimize ve emniyet teşkilatımıza gönülden teşekkür ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın cesareti, Başbakanımızın ve milletvekillerimizin kararlılığı sayesinde 15 Temmuz’daki alçak kanlı darbe girişimi püskürtüldü. Hepimiz kanımızın son damlasına kadar bu vatana sahip çıkmaya devam edeceğiz ve bu topraklarda şanlı bayrağımız ilelebet dalgalanacaktır. 21. asra mührünü vuracak olan millet Türk milletidir, buna yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.

BAKAN OSMAN AŞKIN BAK: BU MİLLET ASLA DİZ ÇÖKMEYECEK

30 Ağustos Zaferi’nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından yazılan bir destan olduğunu vurgulayan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, “Bu millete asla diz çöktüremeyecek, boyun eğdiremeyecekler” dedi. 15 Temmuz gecesi milletin gücünün silahları yendiğini dile getiren Bakan Osman Aşkın Bak, “30 Ağustos Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muhaberesi, Türkiye Cumhuriyeti temellerinin atılmasında en önemli zaferlerden bir tanesi. 30 Ağustos zaferi, Türkiye Cumhuriyeti’ni geleceğe güçlü adımlarla taşımak için yazılmış bir destandır. 30 Ağustos’ta askeri zekasını milletiyle birleştiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının yazdığı bir destandır. Bugün bu topraklardayız. Bu sabah Cumhurbaşkanımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız, Başbakanımız ve diğer protokolle birlikte Atamızın huzurundaydık. Bu toprakları, bu yüce vatanı korumak ve kurtarmak için ortaya konan destansı mücadeleyi saygıyla andık. Buradaki coşku, heyecan ve vatandaşlarımızın, gençlerimizin gösterdiği ilgi bizleri çok memnun etti. Bu millet onlarca destan yazdı. Çanakkale’de, 30 Ağustos’ta, 15 Temmuz’da destan yazdı. Dünya bu milletin kahramanlıklarını okumakla vaktini geçirecek. Şunu unutmayalım; Hiç kimse bu millete diz çöktüremez. Hiç kimse bu millete boyun eğdiremez. Milletimizle gurur duyuyoruz. Biz, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyoruz. 15 Temmuz’da da bu millete asla diz çöktüremeyeceklerini gösterdik. Milletimiz darbe yapanlara darbe yaptı 15 Temmuz gecesinde. O gece milletin gücü silahın gücünü yenmiştir. Biz, geleceğimize, gençliğimize, milletimize inanıyor ve güveniyoruz. Bu kutsal topraklar, vatan için toprağa düşen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şehit düşen herkese Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 30 Ağustos Büyük Zafer Koşusu’nda dereceye giren sporcuların ödülleri Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından verildi. 

Kutlamalar, Gençlik Merkezleri Arası Şiir Okuma Yarışmasında dereceye girenlerin şiirlerini okuması, Osman Ekşi şefliğindeki ‘Kahramanlık Türküleri’ konseri ve Kütahya Halk Eğitim Merkezi Ferace Halk Oyunları Topluluğu’nun gösterileriyle devam etti. 

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, tören birliklerin geçişi ile sona erdi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.