Zafer Bintepe, AİZANOİ hakkında basın açıklaması

Gündem Yayın: 28 Kasım 2021 - Pazar - Güncelleme: 28.11.2021 11:19:38
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
778 okunma
Google News

Kügiad Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Bintepe, yaptığı basın açıklaması ile Aizanoi hakkındadeğerlendirmelerde bulundu;

" Sayın Kaymakamım, değerli basın mensubu arkadaşlarım;

Bugün Kütahya Genç İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği yönetim kurulu olarak Zeus Tapınağı, Stadyum-Tiyatro kompleksi ve Macellum ile Roma döneminin en önemli kentlerinden biri olan Aizanoi Antik kentinin yer aldığı Çavdarhisar ilçemizde bulunmaktayız. Bizi ilçemizde ağırlayan Sayın kaymakamımız Ömer Sirkeci beyefendiye teşekkürlerimizi sunarız. Bu vesileyle Çavdarhisar ilçemizin gelişmesi ve daha fazla ziyaretçi almasına yönelik projelere destek veren Kütahya İl Özel İdare Başkanlığına ve özellikle Zafer Kalkınma Ajansına teşekkür ederiz.

Antik kentimize gelecek olursak, bir tepe üzerinde yer alan kentin ana kutsal alanı Zeus Tapınağı, günümüze en korunmuş halde gelen Zeus tapınaklarındandır. Dünyada başka hiçbir yerde görülmeyen bir forma sahip olan Stadyum-Tiyatro kompleksinin antik dünyada bir benzeri daha yoktur. Aizanoi’de yer alan dünyanın ilk ticaret borsa binası olarak da tarihe kazınan Macellum’un ise dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden biri olduğu bilinmektedir. Macellum’da satılan tüm ürünlerin fiyatlarını gösteren yazıtlar yer alır.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Geçici Listesi`nde yer alan Aizanoi Antik Kenti, Frigya’ya ait Aizanitis’in başkentidir. Heredot’un dünyanın en eski kavmi olarak nitelediği Frigler, Kütahya bölgesinde rastlanılan bir topluluktur. Son yapılan araştırmalarda mitolojide önemli yere sahip Afrodit ve Dionysos heykellerinin baş kısımları ortaya çıkarılmıştır. Bu tarihi mekana Kütahya’mız ev sahipliği yapmakta olup üzerindeki çalışmalara devam etmektedir. Kazı çalışmalarını yürüten Dumlupınar Üniversitesi ve Kütahya Müze Müdürlüğü’ne teşşekkürlerimizi borç bilir, başta çalışmaların yürütücülüğünü üstlenen Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Gökhan Coşkun olmak üzere şehrimizin tarihinin gün yüzüne çıkmasında büyük rolü olan bütün akademisyen ve öğrenci kardeşlerimize de minnet duyarız. Buna ek olarak şehrimizin tarihi yapısını tanıtmayı kendine görev edinmiş olan çok saygıdeğer Kütahya valimiz Ali Çelik beyefendiye de teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Ayrıca yaklaşık 2.5 ayda 9 bin 248 ziyaretçimizin Antik Kentimizi ziyaret etmeleri bizi çok memnun etmiştir ve bu ziyaretçi sayısının artması için Kütahyalı iş insanları olarak bu güzide tarihi merkezimizin tanıtımında elimizden gelen her şeyi sunmaya hazırız.

Kügiad ailesi olarak Kütahya’mızın bu tarihi öneme sahip turistik alanımızı Türkiye’ye tanıtmaktan gurur duyuyoruz."

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.