VALİ ŞERİF YILMAZ 8. TARIM FUARININ AÇILIŞINA KATILDI

Gündem Yayın: 20 Nisan 2016 - Çarşamba - Güncelleme: 20.04.2016 16:56:54
Editör -
Okuma Süresi: 11 dk.
2709 okunma
Google News

VALİ ŞERİF YILMAZ 8. TARIM FUARININ AÇILIŞINA KATILDI
Kütahya Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı 8. kez kapılarını açtı.

Kütahya Belediyesi Fuar Alanında düzenlenen açılış törenine Vali Şerif Yılmaz, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Vali Yardımcıları Yüksel Kara ile Rıza Gençoğlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Gülnaz, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, 22-23 ve 24. Dönem milletvekili Hasan Fehmi Kinay, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, ilgili daire müdürleri ile çiftçiler katıldı.

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde açılan tarım fuarlarına önem verdiklerini ve bu tarz fuarların desteklenmesi gerektiğini ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, “Çiftçilerimizi teknolojiyle, bilgiyle buluşturmalıyız. AR - GE çalışmalarına ağırlık vermeliyiz. Ürettiklerimizi sadece kendi ülkemize değil dünyaya pazarlayabilmeliyiz. Bu sektörde ithalatçı olmak istemiyoruz. Artık kendi traktörümüzü, teknolojimizi üretebilmeliyiz. Çiftçilerimize yönelik çeşitli eğitimler gerçekleştiriyoruz. Genç ve kadın çiftçilerimizi eğitmeye başladık. Onları tarlada tutamazsak kaliteyi yakalayamayız. Çiftçilerimizin, üreticilerimizin kıymeti bilinmeli, gereken önem verilmeli” diye konuştu.

İsrail’den tohum ithal eden Türkiye’nin bugün kendi tohumlarını üretebilir hale geldiğini ifade eden Belediye Başkanı Saraçoğlu “Tarımsal potansiyelimizin farkındayız” dedi. Başkan Saraçoğlu konuşmasında, “2011 yılında Türkiye’nin 2. Tıbbi Bitkiler Merkezi olarak açılan Hekim Sinan Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezini faaliyete geçirdik. Burada 6 bin dekar alanda 500’ün üzerinde çiftçimize anlaşmalı tarım yaptırılarak, kekik, adaçayı, haşhaş, kimyon ve aspir gibi baharat, ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılan bitkilerin üretimi gerçekleştirilmektedir. Merkezimiz her ne kadar ülkemizde bulunan 4 Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezinden 2.’si ise de deneme üretimi, tarla ölçeğinde örneklik sağlama, çiftçi güçlendirmesi ve bilgilendirmesi yapan Türkiye’deki tek araştırma merkezidir. Yine Belediyemiz öncülüğünde Kütahya Manda Yetiştiricileri Birliği kurulmuş ve son yıllarda üreticilere ciddi maddi kazançlar sağlayan bu alanda da güzel çalışmalara imza atılmıştır. Birazdan açılışını yapacağımız 8. Kütahya Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarımız; 5 bin m2 kapalı, 20 bin m2 açık alan olmak üzere toplam 25 bin m2 alanda yapılacak ve 5 gün sürecektir. Bu yıl fuarımızda 220 marka ve 160 firma temsil edecektir. Şehrimizde 24 köyümüz son yıllarda Belediyemizce mahalle konumuna getirilmiştir. Bu mahallelerde halen yoğun şekilde Tarım ve hayvancılık faaliyetleri yürütülmektedir. Fuarların özellikle burada yaşayan vatandaşlarımızın sektörel gelişmeleri daha yakından takip etmelerini sağlamasına, yeni makine ve ekipmanlarla daha modern bir tarım anlayışı oluşturmalarına katkı sağlayacağını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi. 

“ORAKLA EKİN BİÇTİM”

8. Kütahya Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı’nın hayırlı olmasını temenni eden Vali Şerif Yılmaz, “Türkiye’de çiftçiliğin, tarımın hangi aşamadan hangi aşamaya geldiğini çok iyi biliyorum. Çiftçi bir ailenin evladıyım. İlkokul çağımda oğlak çobanlığı yaptım. Üniversite hayatım bitinceye kadar da tarımın çeşitli alanlarında çalıştım. Orakla ekin biçen, beygirin arkasında pulluk tutan biriydim. Bugün ise Türkiye Cumhuriyeti’nin Valisi olarak hizmet etmekten onur duyuyorum. Bu da Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin bir nimetidir.” dedi. 

“TARIMIN GELİŞMESİ İÇİN 24 SAAT GÖREVDEYİZ”

Tarımın gelişmesi için 24 saat çiftçilerin yanında olduklarını belirten Vali Şerif Yılmaz, “Tarımın zorluklarını bizzat yaşayan biriyim. Bu yüzden insanlarımızın ne kadar yanında olmamız gerektiğini biliyorum. Meslek hayatım boyunca da bunun gayretindeydim. Günün 24 saati tarımın, çiftçilerimizin yanındayım. Prensip olarak insanlarımız nerde doğduysa karnını orada doyurmalı, bunu sağlamalıyız. Alternatifleri sunarız, tercih vatandaşındır. Kırsal altyapı ile ilgili çalışmaların büyük kısmını gerçekleştirdik. Gerek içme suyu, gerek sıcak asfalt olsun, hepsini yapıyoruz. Bundan sonraki hedefimiz parçalanan mevcut tarım alanlarının toplulaştırılması. Tarım arazisinden ne kadar fazla ürün ve kazanç elde edebiliriz bunun hesabını yapalım istedik. Öncelikle sulanabilir tarım arazisinin artırılması gerekiyor. İl Özel İdaresi kaynaklarıyla bunu gerçekleştirmeyi hedefledik, bir şansımız daha doğdu. Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu ilimize teşriflerinde “Göletlerinizi biz yapacağız” dedi. Biz de İl Özel İdaresinden ayırdığımız kaynakları başka alanlarda kullanmaya başladık. Son 10 yılda 70 adet gölet yapıldı. İl Özel İdaresi olarak verdiğimiz görünmez desteklerden bir tanesi de tarımsal sulamaların geri ödemelerinin taahhüdünü biz yaptık. Diğer illerde yüzde 50’sini vatandaşlar yaparken, Kütahya’da İl Özel İdaresi olarak biz üstlendik” dedi.

“1 MİLYON 300 BİN TL BÜTÇE AYIRDIK”

Tarıma 6 yılda verilen desteğin artık 1 yılda verildiğini ifade eden Vali Yılmaz, “Tarım Bakanlığımızın çeşitli destekleri var. Gerek bitkisel, gerek hayvansal gerekse makine ekipman desteği bakımından 2013 yılında 4 Ana konuda hazırlanan proje için toplam 628 bin 500 TL ve 2014 yılında 5 Ana konuda hazırlanan projeler için toplam 610 bin 000 TL’lik hibe desteği Kütahya'nın bütün ilçe ve köylerindeki 18 bin 920 çiftçimize ulaştırılmıştır. 2001 yılında tarıma İl Özel İdaresince verilen destek 867 lira 30 kuruştur. Bu parayla da sadece Menşe Şahadetnamesi bastırılmış. 2013 yılında 628, 2014’de 610, 2016 yılı için İl Özel İdaresi bütçesinden tarıma ayırdığımız bütçe 8 Ana konuda, 21 alt konu başlığında kabul edilen projeler için toplam 1 Milyon 300 Bin TL’dir. 6 yılda verilen desteği şimdi biz 1 yılda veriyoruz. İl Genel Meclisi Başkanımıza ve İl Genel Meclisi Üyelerine teşekkür ediyorum. Bizim buradaki amacımız kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın gelirini artırmak. Türkiye’de gelir paylaşımı ne kadar adil olursa o kadar refah olur ve mutlu yaşar. Bunu gerçekleştirmek bizlerin görevi. Bunun için de gece gündüz demeden, sadece fuarlarda değil günün her saatinde insanlarımızla birlikte çalışıyoruz. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kütahya İl Koordinatörlüğümüz proje kabul etmeye başladığı 2013 Mart ayından itibaren toplam 496 adet proje sözleşmesi imzaladı. Yaklaşık 1,5 sene zarfında sözleşme imzalanan bu projelerin toplam yatırım tutarları 109 milyon 500 bin TL olup toplam destek tutarları ise 61 milyon 400 bin TL’dir. IPARD 2 kapsamında 2016 yılı içerisinde 200 Milyon TL’lik proje almak hedefindeyiz. Özellikle tarımla uğraşan vatandaşlarımızdan istirham ediyorum, Avrupa Birliği (AB) kaynaklarıyla elde ettiğimiz bu kaynağı milli kaynak haline getirmeliyiz. Kaynağı kullanamazsak başka ülkeler kullanacaktır” diye konuştu. 

“İŞLETME BAŞINA 5 BİN TL ÖDEME YAPILIYOR”

Sürü Yönetimi Elemanı kursları hakkında da bilgiler veren Vali Şerif Yılmaz, “İş-Kur İl Müdürlüğü ile yaptığımız protokol gereği “Sürü Yönetimi Elemanı” kursları, ilimizde 2014 yılı Mart ayında Merkez ilçede düzenlenen kursla başlamış, 2014 yılında Aslanapa, Dumlupınar, Merkez İlçe (2 adet), Simav ve Tavşanlı ilçelerinde olmak üzere toplam 6 kurs düzenlenmiş,  111 kursiyer mezun edilmiştir. Bu kurslardan kursiyerlerimize İş-Kur vasıtasıyla günlük 20,00 TL harcırah ödenerek 33 bin 330 TL destek sağlanmıştır. 2015 yılında ise toplam 12 kurs açılmış ve 235 kursiyer mezun edilerek ve toplam 61 bin 200 TL harcırah ödenmiştir. 2016 yılı için ilimiz genelinde 11 adet kurs yapılması planlanmış olup, kurslardan toplam 275 kursiyerin sertifika alması hedeflenmektedir. Bakanlığımız, kurslardan mezun olarak sertifika alan sürü yöneticilerini istihdam eden ve sigortalarını ödeyen işletmeleri destekleme kapsamına alarak işletme başına 5 bin TL ödeme yapmaktadır. Bu kapsamda, 2014 yılında ilimiz genelinde 9 işletmeye 45 bin TL destekleme ödemesi yapılmış, 2015 yılında ise desteklemeden yararlanan işletme sayısı 25’e çıkarak bu işletmelere 125 bin TL ödeme yapılmıştır. Önümüzdeki yıllarda destelenecek işletme kapasitesinin 250 baş ve daha aşağısına çekilecek olmasından dolayı 200 baş üzerindeki işletmelerin sürü yöneticisi sertifikası alması hedeflenmektedir. Şu anda desteklenecek potansiyele sahip yaklaşık 90 işletmemiz bulunmaktadır. İki yıl zarfında desteklenecek işletmelerimizin tamamını desteklemeyi ve bu işletmelerimizin bilinçli hayvan yetiştiriciliği yapmalarını hedefliyoruz. Bu şekilde kırmızı et üretimimizin ikinci kaynağı olan Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğini sağlam işletme zemininde tutmayı amaçlamaktayız.  İlimizde işsizlik yoktur. Çalışmak isteyen var ise öncelikle bir meslek edinsin. Bugün Sürü Yöneticiliği Sertifikası alan kardeşimizi istihdam eden kişi ya da kurum Devletin desteğini alıyor. Yine sanayide istihdam edilenler için de Devletin desteği var. Önemli olan çalışma, azim, kararlılık bir de işi yapacak niyet olması lazım. Genç çiftçilerimize 30 bin lira hibe desteği verilecek. 12 Nisan’da başlayan başvurular 11 Mayıs’ta sona erecek. Kütahya’daki ilgiden, başvuru sayısından memnunum” şeklinde konuştu.

Açılış töreninde Vali Şerif Yılmaz Kütahya tarımına sağladığı katkılarından dolayı 22-23 ve 24. Dönem Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay ile Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’a plaket verdi.

120 saat Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Sevk ve İdaresi eğitiminde başarılı olan kursiyerlere sertifikaları Vali Şerif Yılmaz, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, 22-23 ve 24. Dönem Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay ile Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından verildi.

8. Kütahya Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı’nın açılış kurdelesi Vali Şerif Yılmaz, ile protokol tarafından kesildi. Daha sonra Vali Şerif Yılmaz beraberindeki protokol mensupları ile fuarı gezerek firmaların yetkililerinden ürünleri hakkında bilgi aldı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.