VALİ NAYİR GERMİYAN SOKAĞINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Gündem Yayın: 08 Şubat 2017 - Çarşamba - Güncelleme: 08.02.2017 14:29:56
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
5060 okunma
Google News

VALİ NAYİR GERMİYAN SOKAĞINDA İNCELEMELERDE BULUNDU
Vali Ahmet Hamdi Nayir, tarihi Germiyan Sokağı’ndaki Kütahya İl Özel İdaresi, Kütahya Belediyesi, Dumlupınar Üniversitesi ve Üniversite Vakfı tarafından satın alınarak restorasyonu yapılan Germiyan Konağı, Vakıf Konağı, İrvasa Konağı, Seyhan Konağı, Şapçı Konağı, Karaca Konağı, Kurular Evi, Yılmazlar Evi ve Şekerci Konağı’nda incelemelerde bulundu.

Vali Nayir’e İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez ile Müze Müdür Vekili Seher Duğan eşlik etti.

Restore edildikten sonra özel işletmelere kiraya verilen, cafe, restoran ve butik otel olarak hizmet veren konakların tarihi hakkında bilgiler alan Vali Ahmet Hamdi Nayir, tarihi Germiyan Sokak’daki Olgunlaşma Enstitüsü, Kent Tarihi Müzesi, Sıtkı Olçar Çini Müzesi ile UNESCO’nun ‘Yaşayan İnsan Hazineleri’ ödülüne layık gördüğü çini sanatçısı Mehmet Gürsoy’un çini atölyesini ziyaret etti.

Tarihi Seyhan Konağı’nda hizmet veren Olgunlaşma Enstisü’ndeki çalışmaları inceleyen Vali Nayir, Enstitü Müdürü Hatice Gören’den bilgiler aldı. Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Habibe Yelda Şener’in bilimsel araştırma projeleri kapsamında Kütahya’nın tanıtımı için hazırlamış olduğu ‘Kütahya Bebekleri’ projesi hakkında bilgiler veren Hatice Gören, hazırlanan el yapımı bebeklerin ziyaret edilen yerlere hediye edileceğini söyledi. 

Vali Ahmet Hamdi Nayir, keçe çalışmasıyla yapılan, yöresel kıyafetlerin giydirildiği ‘Kütahya Bebekleri’nin yapılış aşamasını gördükten sonra iğne oyalarını belgeleme ile puşide çalışmalarını inceledi.

“KONAKLAR ŞEHRİ DENİLİNCE KÜTAHYA AKLA GELMELİ”

Tarihi yapıların geçmişteki canlılığını kazanması için gerekli çalışmaların hızla sürdürüldüğünü belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, “7 bin yıllık geçmişiyle önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Kütahya, konakları, çeşmeleri, medreseleriyle adeta tarih kokan bir şehir. Sivil mimarinin en güzel örneklerinin yer aldığı Germiyan Sokağı aynı zamanda Osmanlı şehzadelerinin de eğitim yuvası. Şehzadelerin eğitimine büyük önem veren Osmanlı Devleti döneminde çok sayıda şehzadenin Germiyan Konağı’nda eğitim aldığını biliyoruz. Öte yandan Anadolu mimarisinin en seçkin örneklerinin sergilendiği Germiyan Sokağı, şehrimizin en eski yerleşim yerlerinden biri. Bize düşen de emanet aldığımız bu ecdat mirasını geleceğe en güzel şekilde aktarabilmek. Bu doğrultuda ilimizin tarihi ve kültürel dokusunun korunması ve Kütahya’nın ‘Konaklar Şehri’ olarak hafızalara kazınması adına geçmişte başlatılan çalışmalar bugün de etkin bir şekilde sürdürülüyor. Tarihi Germiyan Beylik Konağı ile Özpaçacı Konağı’nda İl Özel İdaresi tarafından yapılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. İnşallah tarihi iki konağımızın da eski canlılığını kazandıracak ve 2017 yılı içerisinde hizmete sunacağız” dedi.

Vali Ahmet Hamdi Nayir tarihi Germiyan Sokağı’ndaki incelemesini 17. yüzyıl eserlerinden olan Karadonlu Cami ile tamamladı. 

“İLİM ŞEHRİNİ İYİ TANIMALI VE TANITABİLMELİYİZ”

Karadonlu Cami’nin karşısındaki Türk Dil ve Din Bilgini Ahterî Muslihiddin Mustafa Efendi’nin kabrini de ziyaret eden Vali Nayir, Afyonkarahisarlı Ahteri’nin eğitim hayatını Kütahya’da tamamladığını söyledi ve meşhur sözlüğü Ahteri Kebir’i Kütahya’da kaleme aldığını kaydetti. Vali Nayir, “Kütahya aynı zamanda bir ilim şehri.  Ahteri, dil ve din bilgini olmasının yanı sıra önemli bir hukukçu ve de tarihçi… Böylesine bir değerin, eğitimini dönemin en önemli ilim yuvalarından biri olan Kütahya Haliliye Medresesi’nde tamamlaması, ilimizde yazmış olduğu Arapça – Türkçe Sözlüğü’nün sınırlarımızı aşarak Mısır, İran, Hindistan, Kırım ve Türkistan’a kadar ulaşmış olması bizim için bir övünç kaynağı. Dünyaca ünlü Masal Babası Ezop ile Seyyah, İlim Adamı, Yazar ve Halk Bilimci Evliya Çelebi’nin şehri Kütahya’nın değerlerini tanıtabilmeli ve geleceğimize aktarabilmeliyiz. Bu konuda üzerimize düşeni layıkıyla yerine getirme gayreti içerisinde olacağız” diye konuştu. 
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.