VALİ NAYİR 2. KADIN MECLİSİ TOPLANTISINA KATILDI

Gündem Yayın: 20 Ekim 2016 - Perşembe - Güncelleme: 20.10.2016 13:27:27
Editör -
Okuma Süresi: 9 dk.
3321 okunma
Google News


TOBB Kadın Girişimciler İl Kurulu (KGK) İcra Komitesi tarafından 15 Nisan’da ilk kez düzenlenen ‘Kadın Meclisi’ bu kez  ‘Biz Her Yerdeyiz!’ sloganı ile ikinci kez toplandı. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kütahya Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) tarafından düzenlenen ‘Biz Her Yerdeyiz!’ konulu 2. Kadın Meclisi toplantısı Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. 

Toplantıya Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, akademisyenler, iş dünyasında farklı sektörlerde görev yapan yetkili kadınlar, kamu kurum ve kuruluşlarındaki kadın yöneticiler, TOBB Kütahya KGK üyeleri katıldı.

“GÜCÜNÜZÜN FARKINA VARIN”

Kadınların sahip olduğu gücün farkında olmasını isteyen Kadın Girişimciler Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Girgin Oğuz, “Gücümüzün farkında olmak başarıyı getirir. Kadın girişimciliğinin geliştirilmesini, akademik büyümenin bir kaynağı olarak görüyor ve destekliyoruz. Tüm tarafların kadın girişimciliğini geliştirme çalışmalarına rağmen kadın girişimciliğinin geliştirilmesinde öncelikle toplumsal zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız vardır. Kadınların toplumsal rolleri geleneksel ve kültürel değerlere göre belirlenmektedir. Devlet, özel sektör,  sivil toplum kuruluşları, finans kurumları... Yani tüm taraflar iş birliği içinde gerçekleştirilecek çalışmalarla kadınların dezavantajlarını azaltarak, etkin ve başarılı kadın girişimci sayısını arttırarak, geleceğin iş dünyasını yapılandırabilmeliyiz.“ dedi. 

Toplantıda konuşan Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, “Kendinize fırsatlar verilmesini beklemeyin, bu fırsatları kendiniz yaratın. Sizin gücünüz buna yeter” ifadelerini kullandı.

“FIRSATLARI KENDİNİZ YARATIN”

Türkiye’nin en önemli güçlerinden birinin kadınlar olduğunu belirten Nafi Güral bu gücün iyi kullanılamadığını söyledi. 3 kızının da kendi şirketlerinde yönetim kurulu başkanı olduğuna dikkat çeken Güral, “Benim üç kızım üç ayrı şirketin yönetim kurulu başkanı. Onların yönettiği organizasyonlar ve ekonomiye bakış açıları erkeklerden daha farklı. Çünkü her şeyden önce onların yaratıcı güçleri var ve onları kullanıyorlar. Tabi bunlara farklı bir açıdan da bakmak gerek kadınlar; yuvalarını kurmak, bu yuvayı sürdürmek ve çocuklarını yetiştirmek suretiyle. Kızlarıma da söylüyorum. Birinci sırada çocuklarımız, ikinci sırada eşlerimiz ve kendimiz, üçüncü olarak da işimiz. İşlerimizi aksatabiliriz ama diğer iki unsuru aksatamazsınız. Bunu anlatma sebebim, işiniz bu kadar ağır. Aranızda çalışan kadın arkadaşlarımız var, sabah toplantısına girip, akşamda gidip evinin işlerini yapıyorlar. İnşallah kadınlar olması gerektikleri yerlere gelirler” diye konuştu.

“MUTLULUĞUMUZUN DÖRTTE ÜÇÜ KADINLARIMIZ”

2. Kadın Meclisi Toplantısında konuşma yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir kadınların toplumdaki yerine ve önemine dikkat çekti. Kadınlarımız 15 Temmuz’da hem dünümüzü hem geleceğimizi kurtardı diyen Vali Ahmet Hamdi Nayir konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bu topraklar bize yurt olurken dört ana ayaktan bahsedildi. İlki; bu topraklara Rum toprakları denildiği için ‘Ahiyan-ı Rum’ Ahi teşkilatının temsilcileri bu toprakların bize vatan olmasında önemli yer, önemli görev ve fonksiyon ifade etmişlerdi. İkincisi Gaziyan-ı Rum; gaza edenler, bu topraklar için canlarını verenler yine aynı şekilde bu toprakların bize yurt olmasında önemli bir rol oynamıştır. Üçüncüsü Abdalan-ı Rum; bize ahlak ve maneviyatla yol gösteren büyüklerimiz onlar da önemli rol oynamıştır. Dördüncü ayağı Bacıyan-ı Rum; bu toprakların kadınları, bu toprakların bize vatan olmasında önemli bir rol üstlenmişlerdir. Bunları hiç birbirinden ayırmadan, bu toprakların bize vatan olmasında emeği geçenleri andığımız, hatırladığımız ölçüde biz hem bugünümüzü hem geleceğimizi ayakta tutacak hem de bugünümüze ve geleceğimize ait umutlarımızı yeşertecek durumda olacağız. Kadın başlığı altında hangi başlığı açarsak onunla ilgili saatlerce konuşmak mümkün. Kadın ve aile, kadın ve toplum, kadın ve inanç, kadın ve kültürümüz, kadın ve tarihimiz, kadın ve İstiklal Savaşımız, kadın ve 15 Temmuz. Hangi başlığı açarsak altını uzun uzun doldurmamız mümkün. Hayatımızın yarısı kadınlarımız, ama mutluluğumuzun yarısından fazlası dörtte üçü kadınlarımız dersek doğru bir tespitte bulunmuş oluruz. Onun için bizler sizlerin başarılarını burada gördüğümüz iş dünyasından sanat dünyasına, siyaset dünyasına, STK’lara, akademik dünyaya, kamuya, özel sektöre ve seçilmiş muhtarlarımıza kadar bizlere gelecek vaat eden sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

“ATAERKİL DEĞİL ANAERKİL BİR TOPLUMUZ”

Hayme Ana’dan Nene Hatun’a tarihte efsane olmuş kadınların başarılarının altını çizen Vali Nayir, “Güzel örnek olmuş arkasından gelecekleri cesaretlendirecek, başarılı iş kadınlarına ihtiyacımız var. Yine siyasette, akademik kadrolarda başarılı olmuş kadınlarımıza, yönetim kadrolarında kendi beceri ve kabiliyetlerini yansıtmış, emsallerinin üstüne çıkmış ve geriden gelen nesle örnek olacak ‘biz de yaparız’ dedirtecek kadınlarımıza ihtiyacımız var. Eğer bunları sağlayamazsak toplumda bir sürü eksikliği beraberinde getirmiş oluruz. Tarihimize baktığınızda bu konuda hiçbir eksiğimiz yok. Bizim ataerkil toplum olduğumuz söylentisi doğru değildir. Tarihimize baktığınızda biz anaerkil bir topluma daha yakın bir toplumuz. Toplum içerisinde Hayme Analar, Nene Hatunlar olmadığı müddetçe bizim bu duruma ulaşmamız mümkün değildir. Bunların hepsini görüp, kadirşinaslığı kadınlarımıza en güzel şekilde yapmamız lazım” dedi.

“KADINLARIMIZ TANKLARA, TÜFEKLERE MEYDAN OKUDU”

15 Temmuz kalkışmasında kadınların etkin bir mücadele verdiğini de kaydeden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “En son örneğimiz, bu topraklar üzerinde yaşadığımız sıkıntıların son halkası 15 Temmuz. Anadolu coğrafyasında birçok şey gördük. Tarihe baktığımızda başarıları da gördük, yenilgileri de gördük. Kadirşinaslığı da gördük, ihaneti de gördük. 15 Temmuz ihanetini yaşadığımızda yine hep birlikte gördük ki mücadele tek taraflı olmadı. Demokrasiye, milli iradeye sahip çıkmak yalnızca erkeklerin işi olmadı aynı derecede belki ondan daha fazla kadınlarımız da kendi iradelerine, seçilmiş güçlerine, demokrasilerine sahip çıktılar. Hepimiz gördük, yakından izledik ve duygulandık. Tanklara karşı kadınlarımız gidip onları ikna etmeye çalıştılar. Evladım yanlış yoldasın diyerek o askeri oradan indirmeye çalıştılar. Çok büyük özveride ve cesarette bulundular. Ehliyeti olmasa da kamyona binip yol kesecek, onların önünü kapatacak veya o alana gidecekleri taşıyacak cesareti gösterdiler. Bütün bunlar bize ümit verdi. Geleceğe ümitle bakmayı sağladı. Hepsinden Allah razı olsun. O gün sokağa çıkan, o gün eşini sokağa çıkaran, o gün çocuğunu sokağa çıkaran kadınlarımız bizim hem günümüzü hem de yarınımızı kurtaracak bir faaliyetin içerisinde çok net olarak yerlerini aldılar. Arkadaşlarımdan rica etmiştim. 15 Temmuz ve kadın duygusunu daha farklı işleyelim. Büyük bir başarı; ikincisi yapılıyor inşallah 22’ncisi, 122’ncisi yapılır. Kadın eli değmiş olan bütün işlerimizdeki temizliği göreceğiz, en iyisiyle istifade etmeliyiz. Küçük görmeyelim bu yapılan işi. Sizlerin gayreti ve cesaretiyle inanıyorum ki çok şey değişir. En azından bu bir duadır. Sizin yapmaya çalıştığınızın Cenab-ı Hakk’ta bir karşılığı vardır. Bundan da ümitliyim. Sizlerin cesareti ve gayretiyle dünyadaki bozulma ve düzelmelerdeki kadının tesirini bizler anlayabilirsek, o bozulmaların önüne geçmiş, düzenlemeleri de hızlandırmış olacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 1 mentör eşliğinde oluşturulan 8’er kişilik masalarda kadınların iş hayatında yaşadığı sorunlar ile çözüm önerileri görüşüldü.

Programın sonunda, TOBB Kütahya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Aylin Girgin Oğuz tarafından, Vali Ahmet Hamdi Nayir’e günün anısına çini tabak takdim edildi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.