VALİ AHMET HAMDİ NAYİR OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ YIL SONU SERGİSİNİN AÇILIŞINDA

Gündem Yayın: 23 Mayıs 2017 - Salı - Güncelleme: 23.05.2017 08:44:50
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
3458 okunma
Google News

VALİ AHMET HAMDİ NAYİR OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ YIL SONU SERGİSİNİN AÇILIŞINA KATILDI
Türk el sanatlarının yaşatılmasına katkı sağlayan, sanatsal ağırlıklı eğitim ve üretim çalışmalarını sürdürürken asıllarına sadık kalınarak gelecek kuşaklara aktarılmasına öncülük eden Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü yıl sonu sergisi açıldı. 

Tarihi Germiyan Sokağı’ndaki açılışa Vali Ahmet Hamdi Nayir ile eşi Münevver Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Tavşanlı Kaymakamı Yüksel Kara ile eşi, İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, STK Temsilcileri, bazı daire müdürleri ile davetliler katıldı.

“66 KURSİYERİMİZ EĞİTİM GÖRÜYOR”

Açılış konuşmasını Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hatice Gören yaptı.  Gören, Türkiye’nin 16. Olgunlaşma Enstitüsü hakkında bilgiler vererek başladı konuşmasına. 66 kursiyerin eğitim gördüğünü aktaran Hatice Gören, “Kütahya Merkez olmak üzere Afyonkarahisar ve Uşak illerinden de sorumlu olan bir kurum olarak Türkiye genelinde 16. Olgunlaşma enstitüsü sıfatıyla göreve başladık. Kütahya'nın kadim kültürüne ait el sanatlarına ilişkin değerlerini araştırarak ortaya çıkaran, geliştiren, arşivleyerek koruma altına alan aslına sadık kalarak günümüz teknolojileriyle desteklenen, sanatsal anlamda yüksek kaliteli değerlerin nesilde nesile aktarılmasında önemli bir rol üstlenen, ulusal ve uluslararası platformlarda şehrin kültürüne yönelik farkındalık bilinci uyandıran bir eğitim kurumu olmak amacıyla göreve başlayan enstitümüz kısa zamanda kıymetli çalışmalara imza attı ve Valiliğimiz tarafından ‘Başarı Belgesi’ ile ödüllendirildi. Kurumumuz halen görevlendirmeli üç idareci; 7 kadrolu ve 1 görevlendirmeli toplam 8 öğretmen, 1 memur ve her biri kendi alanında yetkin olan 14 usta öğretici ile çalışmaktadır. El Sanatları Teknolojisi ve Nakış alanlarında 66 kursiyerimiz bulunmaktadır” dedi.

“2 YILLIK ÖRGÜN EĞİTİME BAŞLAYACAĞIZ”

Olgunlaşma Enstitüsü’nün 2 yıllık örgün eğitime başlayacağını açıklayan Hatice Gören, “Enstitümüzün önemli faaliyet alanlarından ikisi de koleksiyon ve projelerdir. Çalışmaları halen devam eden ve sergimizde örneklerinden bazılarını görebileceğiniz Gelenekli Sanatlar koleksiyonları arasında: Kütahya Kadını Düğün Kıyafeti koleksiyonu ve Nakışlı Ürünler Kataloğu bulunmaktadır. Ulusal, kültürel ve yöresel proje çalışma farımızı ise Dumlupınar Üniversitesi ile birlikte çalıştığımız "Kütahya Şehir Markasının Geliştirilmesinde Yöresel Kıyafetli Bebek Bilimsel Araştırma Projesi", Puşide Projesi, Kütahya'nın Tarihi Meşhurları, Kütahya'da Tasavvuf, Kütahya Zeybek Alayı ve İğne ile Dokunan Çiçekler Projesi olarak belirtebiliriz. Açılış tarihimizin eğitim öğretim yılının sonrasına denk gelmesi nedeniyle örgün öğretim program uygulayamadık. İnşallah yaz döneminde gençlerimizin ilgisini çekecek el sanatları ve hobi kursları açacağız. Fiziki şartlarımız el verdiğinde 2 yıllık örgün eğitim programlarına başlayacağız. Açacağımız programı başarıyla bitiren öğrenciler usta öğretici sertifikasına sahip olacaklar. Ayrıca sektörde önemli bir ihtiyaç olan ara eleman ihtiyaç açığını karşılayacaklar. Diğer çalışmalarımıza da tüm hızımızla devam etme gayretindeyiz” ifadelerini kullandı.

“YENİ ÇALIŞMALARA İHTİYACIMIZ VAR”

Milletlerin en büyük değerinin kültürel zenginlik olduğunu ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, kültürel değerlerin geleceğe aktarılmasında iş birliği içerisinde çalışılması gerektiğini söyledi. Vali Nayir, “Milletlerin sahip olduğu farklı zenginlikler var. Ekonomik zenginlikleri, teknolojik zenginlikleri, yeraltı zenginlikleri, doğal zenginlikleri var. Fakat bunların içerisinde en önemli yer tutan, kültür zenginliğidir. Tarihten süzülüp gelmiş bu topraklarda, kadim medeniyetlere ait kültürün izlerini yaşatmak hem merkezi yönetimin, hem yerel yönetimlerin, hem sivil toplum kuruluşlarının, hem de üniversitemizin ortak gayeleri arasında yer almalıdır. İçinde bulunduğumuz tarihi Germiyan Sokağı gibi bizim kültür değerlerimizi yansıtan yapıların, el işlemelerinin, el sanatlarının mutlaka muhafazası ve geleceğe aktarılması gerekmektedir. Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü bu konuda yeni açılmış olmasına rağmen önemli bir mesafe kat etti. Bizler kendi değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak üzere yeni çalışmalara muhtacız” diye konuştu. 

Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü’nün daha verimli hizmet vermesi için Ispartalılar Konağı’nın da enstitü bünyesine dahil edileceğini bildiren Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Buradaki değerler, buradaki el sanatına verilen önem bizim tarihimize ve kültürümüze vermiş olduğumuz önem olacak. Kütahya’mızın da en önemli özelliklerini buralarda yaşatıp, gelecek nesillere aktaracağız” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Ahmet Hamdi Nayir, eşi Münevver Nayir ile protokol üyeleri yıl sonu sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Vali Ahmet Hamdi Nayir ile protokol üyeleri gelenekli sanatların nadide örneklerini inceleyerek kursiyer ve kurs hocalarından bilgiler aldı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.