VALİ AHMET HAMDİ NAYİR KÜTÜPHANELERİ ZİYARET ETTİ

Gündem Yayın: 29 Mart 2017 - Çarşamba - Güncelleme: 29.03.2017 13:03:38
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
3540 okunma
Google News


Vali Ahmet Hamdi Nayir, 53. Kütüphaneler Haftası sebebiyle il merkezinde hizmet veren kütüphaneleri ziyaret etti, incelemelerde bulundu. 

Vali Ahmet Hamdi Nayir ilk ziyaretini 100. Yıl Çocuk Kütüphanesi’ne gerçekleştirdi. Burada 1. Sınıf öğrencileriyle bir araya gelen Vali Nayir çocuklarla okudukları kitaplar hakkında sohbet etti. 

Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi’ni de ziyaret eden Vali Ahmet Hamdi Nayir’e Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Barış Başoğlu bilgiler verdi. 

2016 yılı içerisinde 42 bin 681 kullanıcıya ulaşıldığını ifade eden Barış Başoğlu, 2017 yılı hedefinin 50 bin kullanıcı olduğunu söyledi. Başoğlu, “Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi, 38 bin civarında koleksiyon, 254 çeşit süreli yayın, günlük 3 çeşit yaygın gazete ve 9 çeşit yerel gazete ile okuyucularına hizmet sunmaktadır” dedi.

Vali Ahmet Hamdi Nayir daha sonra Kütahyalı çocuk edebiyatı yazarı Gülten Dayıoğlu ile Kütahya Belediyesi’nin katkılarıyla kurulan ‘Gülten Dayıoğlu Çocuk Kütüphanesi’ni ziyaret etti. 

Vali Nayir’e bilgiler veren kütüphane sorumlusu Hafize Evran, kütüphaneye 2 bin 300 üyenin kayıtlı olduğunu, 3 bin 600 çocuk ve gençlik kitabıyla hizmet verdiklerini kaydetti. 

Gülten Dayıoğlu Çocuk Kütüphanesi’nin ardından Kütahya Belediyesi Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi’ni ziyaret eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, Yazma Eserler, Süreli Yayınlar, Mustafa Yeşil Özel Arşivi, İhsan Özmumcu Koleksiyonu, Nadir Eserler ve Başvuru Kitapları bölümünde incelemelerde bulundu. 

Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi hakkında Vali Ahmet Hamdi Nayir’e bilgiler veren Kütüphaneci Emine Gedik, “Yazma eserlerimizin sayısı 534 adettir. Yazma eserler ağırlıklı olarak dini ilimler, edebiyat ve tarih konularını içerir. Kitap, müsvedde, risale, cönk, haşiye, istinsah nüsha gibi farklı formlardaki yazma eserlerin tamamı Bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Yazmalardan faydalanmak isteyen araştırmacılara bilgisayar ortamındaki görüntüleri verilmektedir. Yayın hayatının vazgeçilmezi olan süreli yayınlar belirli aralıklarla yayımlanan mecmua, dergi, gazete gibi yayınlardan meydana gelmektedir. Kütüphanemizdeki süreli yayınlarımızın pek çoğu Osmanlıca kaynaklar olup, son dönem Osmanlı ve ilk dönem Cumhuriyet dönemini içermektedir. Kütüphanemizde bulunan Mustafa Yeşil Özel Arşivi Mustafa Yeşil’in toplamış olduğu Klasik Osmanlıca-Türkçe olarak yazılmış çeşitli belgelerden oluşmaktadır. Arşivi teşkil eden malzemenin, dönemin olaylarının kesinliğini belirten dokümanlardan oluşması, geçmişte yapılmış faaliyetler hakkında orijinal ve birinci elden bilgi veren kaynaklar olmasından dolayı Mustafa Yeşil arşivi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca bu arşivde Kütahya ile ilgili birçok fotoğraf da mevcuttur. Taş baskı, nüsha baskıları tek ya da az olan, yerine yenisinin getirilmesi çok güç veya olanaksız olan yayınlardır. Araştırmacılar, kütüphanemizden bu tür yayınların bilgisayar ortamına aktarılmış formlarını alarak faydalanabilirler. Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi Osmanlıca yanında Arapça, İngilizce, Fransızca, Almanca ağırlıklı olmak üzere 29 farklı dilde İstanbul, Ankara gibi Büyük merkezlerde bulunabilecek pek çok kaynağı barındırmasından dolayı da özel öneme sahiptir. Kaynaklarımızın 10 bine yakının Osmanlıca olması ve yine farklı dillerde kaynaklarımızın çokluğundan dolayı meslek yetilerine sahip donanımlı personelin bulunması okuyucuya rehberlik ve destek sağlanması açısından Anadolu’da bulunan birçok kütüphane içerisinde kütüphanemizi gerçekten önemli ve faydalanılabilir kılmaktadır” diye konuştu. 

Vali Ahmet Hamdi Nayir, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan “Edebiyat Müze Kütüphaneleri Projesi” kapsamında açılan Türkiye’de 6. olan Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi’ni de ziyaret ederek incelemelerde bulundu. 

Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi hakkında Vali Ahmet Hamdi Nayir’e bilgiler veren kütüphaneci Yusuf Özlü, “Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanemizde; Türk ve Dünya edebiyatından Kütahyalı yazarlara ve şairlere ait bir seçki ve edebiyat kuramına ilişkin yaklaşık 5 bin kitap, edebiyat ve sanat konulu 83 süreli yayın yer almaktadır. Ayrıca Kütahyalı yazar ve şairlere ait yazma eserlerin tıpkı basımları ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türk Edebiyatının Dışa Açılımı (TEDA) çalışmaları çerçevesinde, başka dillerde yayımlanan tüm eserler yine bu kütüphanede okuyucuların yararına sunulmaktadır” dedi.

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir’e, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez ile Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Barış Başoğlu eşlik etti.
 
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.