Türkiye’nin ilk “Şiddet İzlem Merkezi” Kütahya’da kuruldu

Gündem Yayın: 07 Mayıs 2021 - Cuma - Güncelleme: 07.05.2021 13:39:22
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1132 okunma
Google News

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Vali Ali Çelik’in önerisiyle kadına yönelik ve aile içi şiddetle mücadelenin önlenmesi için harekete geçti. Bu çerçevede Vefa Psikiyatri Merkezinde “Şiddet İzlem Merkezi” kuruldu. Alanında uzman psikiyatrların görev aldığı Şiddet İzlem Merkezi, ilgili kurumların da iş birliğiyle şiddet uygulayanları ve şiddet mağdurlarını takip altına alarak rehabilitasyonlarını sağlayacak. 

Kütahya Valisi Ali Çelik ile Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Vefa Psikiyatri Merkezini ziyaret ederek Şiddet İzlem Merkezinde incelemelerde bulundu, bilgiler aldı. 

Vali Ali Çelik: Türkiye’de ilk

Şiddet mağduru kişiler ile şiddet uygulayanların takip ve tedavi sistemine dahil edildiği Şiddet İzlem Merkezinin Türkiye’de ilk olduğuna dikkat çeken Vali Ali Çelik, “Bu birim gelen tüm tedbir kararları neticesinde şiddete meyilli, öfke kontrolü sorunu yaşayan kişilerin takip ve tedavisine odaklı çalışacak. Mağdur ve faillerin tedavi süreci yakından takip edilecek. Psikiyatr ve sosyal çalışmacılar tarafından tedavinin kişiye katkısı, davranış ve tutumlara yansıması analiz edilecek. Kendi içinde bir otokontrol sağlayacak ve süreç analizi imkânı verecek. Fedakârlık isteyen, zor bir süreç. Böylesine ciddi bir iş yükünü kabul eden hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Rektör Prof. Dr. Vural Kavuncu: Sayın Valimizin önerisi bizleri motive etti

Kadına şiddetin yalnızca Türkiye’nin değil tüm dünyanın ortak sorunu olduğuna dikkat çeken KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, “Devletimizin bu dönemde kadına ve aile içi şiddetle mücadelede vermiş olduğu tavizsiz yaklaşım, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu noktadaki direktifleri Sayın Valimizin de bunu somut örneklerle hayata geçirme konusundaki önerileri bizleri motive etti. Bunların hepsi bir araya gelince de hocalarımızla birlikte bizler de üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirme gayreti içerisinde girdik. Şiddet İzlem Merkezini kurmak da yeterli değil; vakaların takibini, ölçeğini, performans değerlendirmesini yapmak zorundayız. Bugüne kadar yaklaşım şiddet gören, mağdur olanın rehabilitasyonuydu bugünden itibaren faillerin rehabilitasyonuyla sürecek” diye konuştu. 

“Şiddet mağdurları ve şiddet uygulayanlar takip altına alınacak”

Şiddet uygulayanların ve şiddet mağdurlarının takip altına alınacağını belirten Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İsmail Volkan Şahiner, hedef kitlenin şiddete uğrayan çocuk, kadın/erkek ve yaşlılar ile şiddet gösteren kişilerden oluştuğunu kaydetti. 

Grup terapisi ve bireysel psikoterapi uygulanacak

Şahiner, oluşturulan takip ve tedavi sistemiyle mağdur ve faillerin prosedürden ayrı tutularak ayda en az 1 defa olmak üzere grup terapileri, bireysel psikoterapiler ve ilaç tedavisi göreceğini söyledi. 

Tedavi başvurusu nasıl yapılır?

Emniyet ve jandarma teşkilatları, Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Müftülüğü iş birliğinde çalışılacağını ifade eden Şahiner, tedaviden faydalanmak isteyen şiddet mağduru kadın, erkekler ile öfke kontrolü problemi yaşayanların doğrudan Vefa Psikiyatri Merkezini ziyaret edebileceğini belirtti.
 
Vali Çelik daha sonra Vefa Psikiyatri Merkezi bünyesinde hizmet veren Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Poliklinikleri ile Erişkin Hasta Polikliniklerinde incelemelerde bulundu. 
 
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.