Türkiye'de İlk Defa Ayaktan Ele Parmak Ucu Nakli Yapıldı

Sağlık Yayın: 05 Mart 2019 - Salı - Güncelleme: 05.03.2019 17:09:08
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
3685 okunma
Google News

Türkiye'de İlk Defa Ayaktan Ele Parmak Ucu Nakli Yapıldı
"6 ay önce geçirdiği iş kazası sonrası, sol elinin 3. parmağının uç kısmında tırnak yatağından itibaren kayıp yaşayan 50 yaşındaki Şükran Görünmez yeni parmağına kavuştu."

Türkiye’de ilk defa Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen ayaktan ele parmak ucu nakliyle hastamız tekrar parmağını eskisi gibi kullanmaya başladı.

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Anvar Ahmedov ve Op.Dr.Furkan Karabulut operasyonla ilgili; 

"Parmak ucu doku kayıpları sıklıkla yaşanan sağlık problemlerinden biridir. Parmak ucu kopmalarında genelde yerine dikme yerine güdük kapama yapılmaktadır. Bu durum hastanın hem el parmak fonksiyonlarını zayıflatmakta hem de parmağın görüntü ve şeklini bozmaktadır.

Operasyon için belli kriterler söz konusudur; hastanın yaşı, mesleği, sigara içip içmediği ve  sosyokültürel durumuna bakılarak, uygun her hastaya bu işlem yapılabilir. Yurt dışında çeşitli yerlerde, özellikle Uzak Doğu’da gerçekleştirilen ancak Türkiye'de bugüne kadar yapılmayan bir ameliyata imza attık.

Şükran Hanım bize ilk geldiğinde parmak ucunda tırnak yatağından itibaren doku kaybı mevcuttu. Parmak ucuna dokunulduğunda aşırı ağrı hmekteydi ve parmak hareketleri kısıtlıydı.

Gerçekleştirdiğimiz operasyonla hastamızın sol ayak 2. parmak uç eklemden alınıp, sol el 3. parmak ucuna taşındı. Yani, hastamızın parmak ucundaki doku kaybı, mümkün olan en  benzer dokuyla onarılmış olup, parmak şekli ve tırnak bütünlüğü sağlanmış oldu. Bu operasyon belirli bir cerrahi deneyim ve yetenek istemektedir. Ayaktan alınan parmak ileri mikrocerrahi teknikle el parmağına nakil edilerek yaşatıldı. Operasyonda en son sinirler onarıldı. Bu sinirler iyileşecek ve günde yaklaşık 1 milimetre ilerleyecektir. Yani 3-6 ay sonrasında hasta parmak ucunu normal şekilde hissedecektir.

Ameliyatın dezavantajı olarak ayaktan bir parmak eksilmesine bağlı yürüyüş bozukluğu yaratabileceğidir. Fakat bizim ameliyatımızda sol ayak 2. parmağın bir kısmının alınması hastada yürüyüş bozukluğu yaratmamıştır." açıklamasında bulundular.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.