TÜM ENGELLİ BİREYLERİ, SEVGİ VE SAYGIYLA ANLAMAYA ÇALIŞALIM

Yayın: 03 Aralık 2016 - Cumartesi - Güncelleme: 03.12.2016 14:22:22
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
3739 okunma
Google News

“TÜM ENGELLİ BİREYLERİ, SEVGİ VE SAYGIYLA ANLAMAYA ÇALIŞALIM”
Özel Meliha Girgin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Selçuk Oğuz, 3 Aralık ‘Engeliler Günü’nü kutladı. Oğuz, engelli bireylerin topluma kazandırılması gerektiğine vurgu yaptı. Oğuz, “Tüm engelli bireyleri, sevgi ve saygıyla anlamaya çalışalım.” dedi.
Özel Meliha Girgin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Selçuk Oğuz, 3 Aralık ‘Engelliler Günü’ ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tüm engelli bireylerin ve ailelerinin 3 Aralık Engelli Günlerini kutladı. Türkiye’de yaklaşık yüzde 13 engelli vatandaşın olduğuna dikkat çeken Oğuz, “Tavşanlı’da yüzde 9 civarında engelli oranı var.” diye kaydetti.
Tavşanlı’da yüzde 4 gibi engelliye hizmet verebildiklerini ifade eden Oğuz bunun sebebinin ise ailelerin insan için çıkmamış olması ve bunu kimsenin bilmemesi olduğunu söyledi. Küçük şehirlerde böyle durumlarla daha çok karşılaştığını aktaran Oğuz, eğitimle ilgili bir konu olduğunu söyledi. Oğuz, “Eğitim oranı ne kadar artarsa, sıkıntıların daha da azalacağını düşünüyorum. Büyük şehirlerde insanlarda kaçma diye bir durum yok. Tavşanlı’da ailelerinin genelinin çocuklarını engelli olarak kabul etmediğini bize beyan ediyor. Çocuklarının normal olduğunu söylüyorlar. Bizim fazla yapabileceğimiz bir şey yok. Çünkü bu ailenin aldığı bir karardır. Çocuklara zorla eğitim veremeyiz.” açıklamasında bulundu.
10 yıldır engellilere hizmet verdiklerini açıklayan Oğuz, verdikleri hizmetin eskiye oranla artığını aktardı. Engelli vatandaşlara ulaşmak zorluklar yaşadıklarına dikkat çeken Oğuz, “Engelli çocukların ailelerine ulaşabilirliğimiz kısıtlı, ailelere ulaşamıyoruz. Mesafe uzak olduğu için engelli vatandaşlara ulaşamıyoruz, yol şartları var. Tavşanlı’nın kışları çetin geçer. Onun dışında karşılaştığımız en büyük ailelerin kabul etmeme sorunu. Karşılaştığımız en büyük sorun bu. Bu konudaki en büyük etken eğitim. Eğitim oranı arttıkça kabullenme artıyor.” ifadesinde bulundu. 
“REHABİLİTASYON MERKEZLERİ İYİLEŞTİRME MERKEZİDİR”
Rehabilitasyon merkezi aslında iyileştirme merkezi olduğuna vurgu yapan Oğuz, bu merkezlerin akıl hastanesi olmadığını kaydetti. Oğuz, “Bizim okulumuzdaki öğrencilerimizin yüzde 80 kaynaştırma çocuğudur. Kaynaştırma çocuğu da normal okul seviyesinde olup da yaşıtlarına göre 2 yıl geride olanlar. Ailelerin buraları görmelerini tavsiye ediyoruz, böylelikle ailelerin ön yargılarını yıkabiliriz.” dedi. 
Eğitimleri hakkında bilgi veren Oğuz, “Bireysel eğitimlerimiz var, bedensel engelliler için destek eğitimlerimiz var. Özel öğrenme güçlüğü çeken çocuklara eğitimler veriliyor, otizm ve down sendromlu çocuklara eğitim veriyoruz. Normal okula gidiyorsa, okuldan sonra eğitim veriyoruz.” diye açıkladı. 
 Engelli bireyleri topluma kazandırmanın en büyük görevleri olduğuna dikkat çeken Oğuz, engelli olmanın bir tercih meselesi olmadığına değindi. Oğuz, “ Bu nedenle engelli vatandaşlarımızı topluma kazandırmak, bizim en büyük görevlerimizden birisi olması lazım. Onun dışında engelli vatandaşların maruz kaldığı eşitsizlikleri ortadan kaldırmak. İstihdam yoluyla özgürleşmeleri sağlamak. Bu hem toplum hem bizim için en büyük görevimiz olması gerekir diye düşünüyorum. Tüm engelli bireyleri, sevgi ve saygıyla anlamaya çalışalım.” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.