TAVŞANLI’NIN KALBİ: TAVŞANLI HÖYÜK

Gündem Yayın: 19 Temmuz 2019 - Cuma - Güncelleme: 19.07.2019 14:51:59
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
2433 okunma
Google News

 

Tavşanlı’nın kalbi Tavşanlı Höyüğü’nde atacak…

Havadan bakıldığında kalbe benzeyen Tavşanlı Höyük’te son yıllarda yapılan arkeolojik araştırmalar ilçe merkezinin tarihini değiştirdi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Erkan Fidan başkanlığında 20 kişilik bir araştırma ekibi, son 3 yıldır Eskişehir ve Kütahya illerini karış karış gezerek bölgenin Tarih Öncesi Dönemleri’ni aydınlatmak için çalışıyorlar. Bu araştırmaların merkezinde ise Tavşanlı ilçesinin hemen dışında yer alan Tavşanlı Höyük bulunuyor.

Tavşanlı’nın tarihi değişti

Yapılan araştırmalar Orhaneli Çayı’nın kenarına gelen ilk yerleşimcilerin, bereketli Tavşanlı Ovası’nda bölgenin ilk tarım faaliyetlerini gerçekleştirmeye başladığını gösteriyor. Sadece Tavşanlı’nın değil Kütahya’nın en eski yerleşimi konumuna gelen yerleşmeden alınan radyokarbon tarihleri günümüzden 8074 yıl öncesini veriyor. Böylelikle Tavşanlı’da ilk yerleşimin günümüzden yaklaşık 8000 yıl önce başladığı anlaşılıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Araştırma Başkanı Doç. Dr. Erkan Fidan, Tavşanlı’da 8000 sene önce kurulan ilk köyün zamanla büyüdüğünü ve günümüzden 5000 ila 4000 yıl öncesine tarihlenen ve Tunç Çağı olarak adlandırdığımız dönemde bir şehir haline geldiğini düşündüklerini belirtti. Ayrıca bu dönemlerde Mezopotamya ile Anadolu arasında oldukça sistemli bir şekilde yapılan ticaret faaliyetlerinin olduğunu belirten Fidan, ‘’Tavşanlı Höyük’ün de bu ticaret sisteminin bir parçası olabileceğini, kereste ve maden yatakları açısından zengin olan bölgede, bir ticaret merkezi olarak Orta Anadolu ve Mezopotamya’ya bu hammaddeleri ihraç ettiğini düşünüyoruz’’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Üretim ve ticaret Tavşanlı’nın genlerinde var.

Günümüzde önemli bir ticaret kenti olan Tavşanlı’nın bu özelliği, 8000 yıllık geçmişinde saklı. Günümüzden 8000 sene önce bölgenin ilk köyü olmasının yanında Tavşanlı Höyük, bölgede tarımın ve üretimciliğin başlangıcına işaret ediyor. Günümüzden 5000 sene önce ise güçlenen ve ticari bir merkez haline gelen Tavşanlı, Germiyanoğulları ve Osmanlı İmparatorluğu ile birlikte Türk hakimiyetinde de önemini sürdürmeyi başarmıştır.

Tavşanlı Kültür Turizm Merkezi olabilir.

EKAR olarak kısaltılan Eskişehir ve Kütahya Tarih Öncesi Dönem Arkeolojik Yüzey Araştırmaları tarafından yürütülen çalışmalara, merkezi İsviçre’de olan Luwian Studies Vakfı, Türk Tarih Kurumu, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörlüğü ve Eti Gümüş AŞ çeşitli şekillerde destek oluyor. Tavşanlı Belediye Başkanı Sn. Mustafa Güler ve Belediye Başkan Yardımcısı Sn. Mehmet Ali Akar’ın da ilgi gösterdiği proje, çok daha fazla desteği hak ediyor.

Arkeolojik araştırmalarla çok önemli sonuçlar elde edilen Tavşanlı Höyük’te kazı yapılması halinde çok daha önemli sonuçlar ortaya çıkacağı düşünülüyor. Bilimsel arkeolojik sonuçların yanında Tavşanlı Höyük’te oluşturulabilecek bir açık hava müzesinin, ilçenin kültür turizmini de olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.