TAVŞANLI MADENİ EŞYA SANATKARLAR ODASI AHİLİK HAFTASI PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kültür Yayın: 27 Mayıs 2016 - Cuma - Güncelleme: 27.05.2016 17:28:42
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
6345 okunma
Google News

TAVŞANLI MADENİ EŞYA SANATKARLAR ODASI AHİLİK HAFTASI PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRDİ

 Tuna İŞLEYEN

 

 

Kütahya’nın Tavşanlı İlçesinde Madeni Eşya Sanatkarlar Odasının organize ettiği Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Programa Vali Şerif Yılmaz, Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Uğur, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, Tavşanlı Madeni Eşya Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Demirci, STK Temsilcileri, bazı daire müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Program Kur’an Tilaveti ile başladı. 

Programa katılan Kütahya Valisi Şerif Yılmaz Ahiliğin gelecek nesillere aktarılması gereken bir kültür olduğunu belirterek, “Ahilik Haftası’nı kutlayan ve bununla ilgili etkinlik yapan tek ilçe olan Tavşanlı’yı tebrik ediyorum.  Ahilikle ilgili kutlamalar 29 yıldan bu yana Kırşehir’de Ahi Evran’ın bulunduğu memlekette yapılıyordu, 9 yıldan bu yana diğer illerde de kutlanıyor. Buradaki amaç, o kültürün, o ruhun tekrar gündeme getirilmesi. Esnaflık sadece alışveriş yapmak değildir, insan olmanın getirdiği bir takım görevler var. Verilen bu görevlerin hayata geçirilmesi için bir takım eğitim, öğretimlerin olması gerekiyor. Hayatın her aşamasındaki eğitimde de ahilik Anadolu’da, o kültürün yerleşmesi için bu güne kadar bunu gerçekleştirdi. Ecdadın bize bıraktığı kültür sadece kitaplarda kalmamış, bunu yaşayarak, yaşatarak bu güne kadar ulaştırmışlar. Bugün Yörgüç Köyü Cami’yi ibadete açtık. Cuma Namazımızı cemaatimizle birlikte camide kıldık.  Daha sonra Köprücek, Şapçıdede, Dutlar, Şapçı Grup Köy Yolu’nu inceledik. Ulu Cami yetersiz geldi, tekrar cami yaptık ve yolumuz eski standartlardaydı yenisini yaptık. Bizim insanımızın da dünyayla ölçüşebilmesi için bilim ve teknolojiyle buluşturulması gerekiyor. Milli manevi değerlerimize, geçmişten gelen kadim kültürümüze bağlı olarak, kendi kimliğimizle dünyanın dört bir yanında bulunmamız gerekiyor. Eğer gittiğimiz yerde kendi kimliğimizi kaybedersek orada bir takım şeyler söylememizin hiçbir anlamı yok. İşte bu bizim kimliğimizi oluşturan değerler.  Ahilik bir esnaf teşkilatı, hayatın her aşamasında bir insanın nasıl yaşaması gerektiğini yaşayarak öğretiyor ve diplomasını veriyor. Üstelik o diploma sadece ustalık belgesi değildir. Ustalık belgesi veriyoruz ama biz bu şeyin içini dolduramadık, doldurmamız gerekiyor. Bunu gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. İnşallah bunu millet olarak başarır, gelecek nesillerden emin oluruz. Çünkü bu ülkenin, bu milletin geleceği gençlerimizde. Bu fikirlerin, bu birikimlerin aktarılması gerekiyor” diye konuştu.

Madeni Eşya Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Demirci açılış konuşmasının ardından programın gerçekleşmesinde kendisine destek veren Tavşanlı Belediye Başkanı ve Tavşanlı Kaymakamına teşekkür etti. Demirci, “bizler geçmişte olduğu gibi günümüzde de esnafımıza her türlü yardım ve desteğe devam edeceğiz.” dedi.

Programda Belediye Başkanı Mustafa Güler de,“Ahilik Teşkilatı esnafımızı Kur’an-ı Kerim ile buluşturan, Kur’an ahlakıyla yaşatan geçmişten günümüze gelen bir gelenektir” dedi.

Dumlupınar Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Basri Karadeniz Ahilik tarihi hakkında bilgiler verdi.  Karadeniz, ahiliğin dini, siyasi, sosyal ve tasavvufi bir örgütlenme olduğunu söyledi.

Daha sonra Ahi başı Abdullah Uygur’un hediyesini veren Vali Şerif Yılmaz, “Abdullah Uygur sadece Tavşanlı’nın değil, Kütahya’nın da Ahi babasıdır” dedi. Ayrıca etkinlikte ticaret erbabı Mahir Sayın, Vali Şerif Yılmaz’a teşekkür ederek günün anısına bir hediye takdim etti.

Ahilik Haftası sebebiyle düzenlenen resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödülleri de Vali Şerif Yılmaz, Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler tarafından verildi.

Program Ahilik Şed kuşatma törenini konu alan tiyatro gösterisi ve dualarla sona erdi.

Program sonunda Kütahya Mehter takımı gösterimde bulunurken katılımcılara pilav ve ayran ikram edildi.  

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.