SİMAV KENT MÜZESİ

Gündem Yayın: 02 Kasım 2018 - Cuma - Güncelleme: 02.11.2018 13:57:51
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
2230 okunma
Google News

VALİ AHMET HAMDİ NAYİR “SİMAV KENT MÜZESİ”NİN AÇILIŞINA KATILDI
Kütahya’nın Simav ilçesinde 1926 yılından 2011 yılında meydana gelen Simav Depremine kadar Osmanbey İlk Mektebi olarak eğitim veren tarihi okul binası yeni bir kimlik kazanarak “Simav Kent Müzesi” oldu.


 
Simav Belediyesi, Kütahya İl Özel İdaresi ile Tarihi Kentler Birliğinin destekleriyle hayata geçirilen Simav Kent Müzesi açılış törenine Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim, Simav Belediye Başkanı Süleyman Özkan, Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün, bazı daire müdürleri, STK Temsilcileri, ilçe protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
 
“KÜTAHYA MÜZELER ŞEHRİ”
 
Açılış konuşmasını Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün yaptı. Simav Kent Müzesi ile birlikte Kütahya’daki müze sayısının 11’e yükseldiğini belirten Türktüzün, “Kütahya müzeler şehri unvanını haklı olarak almış, Türkiye’deki müze sayısı bakımından ilk 10 şehir arasına girmiştir. Simav her zaman ve her dönemde sosyal ve kültürel açıdan önemli bir merkez olmuştur. Antik dönemde adı Sinas olarak bilinen Simav, Roma döneminde bölgede önemli iki şehir devletlerinden birisidir. Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan özel müze izniyle bugün ziyarete açacağımız bu müze il genelinde açılan 11. müzemizdir. Bu müzede tarih öncesi dönemden başlayarak Türkiye Cumhuriyeti dönemine kadar fotoğraf, bilgi, belge ve eserler sergilenmektedir. Buradaki fotoğraflarla Simav’ın ilkleri, kentte basılan sikkeler, yapılan arkeolojik kazılar, anı fotoğrafları, Simav’ın geçmişinden günümüze etnografik eserleri ve belgeleri koruma altına alınmıştır. Simav’da kaybolmaya yüz tutmuş meslek grupları ve onların ürettikleri malzemeler bölümler halinde mankenlerle de canlandırılmış, kullandıkları alet edevatlar teşhir edilmiştir. Burada hedeflenen Simav’ın değerlerini ortaya koymak, bunları görsel anlamda sunmak, toplumu bilgilendirmek ve kaybolan kültürel değerlerimize dikkat çekmektir. Simav’ın Kent Müzesine emek ve destek veren tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Simav Belediye Başkanı Süleyman Özkan, Simav Kent Müzesi’nin yaklaşık 1 milyon TL’ye mal olduğunu kaydetti. Osmanbey İlk Mektebi’nin hayatının en önemli parçalarından biri olduğunu ifade eden Başkan Özkan, “Kent Müzesi çalışmalarını küçükten başlattık ve envanterler topladık. Bu projeyi başlatan benden önceki belediye başkanı ve yardımcılarına emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
 
“GELECEK NESİLLERE AKTARILMALI”
 
Simav Kent Müzesi’nin ilçenin tarihini ve kültürünü yansıtacağını kaydeden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Yaşadığımız yerleri, coğrafyaları kıymetli kılan hususlar vardır. Onların başında, oranın tarihi, kültürü, yer altı zenginlikleri, yetiştirdiği insanlar, üniversiteleri, doğal güzellikleri ve aklınıza gelebilecek birçok güzellikleri vardır. Eğer bunların kıymeti bilinir ve yaşatılır, gelecek nesillere aktarılırsa fonksiyon ifade etmiş olur. Güzel Simavımızın da tarihinde ve kültüründe yer tutmuş olan binalar, kurumlar mutlaka yaşatılmalı, gelecek nesillere de aktarılmalı. Burası şehrin hafızası, geçmişi, tarihi ve kültürüdür. Buraların yaşatılması lazım. Bu emekler çok kıymetli emekler. Yıkılıp gidebilirdi; ama geçmişini bilmeyen milletler geleceğine yön veremezler. Eğer biz geçmişimizle ilgili bilgileri bu tür faaliyetlerle tamamlamaz, yeni nesillere aktaramazsak geleceğe yön verme kabiliyetimizde de sıkıntılar var demektir. Okul değil de müze olarak ellerimizde büyüyen bir yer oldu burası. Güzel Simavımıza yakışan bu kent müzesinin önemli bir fonksiyon ifa edeceğini, Simavlının Simav’ı sevdiğinin bir göstergesi olacağını düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından Vali Ahmet Hamdi Nayir beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte Simav Kent Müzesi’nin açılış kurdelesini keserek müzede incelemelerde bulundu.
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.