Pir Ahmet Dede Kültür Hizmet Binası Açıldı

Kültür Yayın: 03 Ekim 2017 - Salı - Güncelleme: 03.10.2017 09:04:47
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
4369 okunma
Google News

 Köylere Hizmet Götürme Birliği destekleriyle inşa edilen Pir Ahmet Dede Kültür Hizmet Binası hizmete sunuldu.

Kalburcu Şeyhi Pir Ahmet Dede Kültür Derneği tarafından düzenlenen, Aşure Günü ve Kerbela Şehitlerini Anma etkinliği ile Pir Ahmet Dede Kültür Hizmet Binası açılış töreni Kütahya merkeze bağlı Sofça köyünde gerçekleştirildi.

Anma günü ile açılış törenine Vali Ahmet Hamdi Nayir, İl Jandarma Komutanı Albay Tayfun Dündar, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, Sofça Köyü muhtarı Ali Ekber Yiğit, Kalburcu Şeyhi Pir Ahmet Dede Kültür Derneği Başkanı Ahmet Özcan, Alevi Dedeleri ile köy sakinleri katıldı.

Açılış konuşmasını duayla yapan Alevi Dedesi Oktay Garkın, “Bu güzelliği bizlere yaşattıkları için onlara minnettarım. Bundan sonraki çalışmalarında da Allah yollarını açık etsin” dedi.

Kalburcu Şeyhi Pir Ahmet Dede Kültür Derneği Başkanı Ahmet Özcan, Vali Ahmet Hamdi Nayir ile İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz’a teşekkür ederek, “Muharrem ayının 11. Gününde hem aşuremizi kaynatıp hem de yapmış olduğumuz hizmet binamızın açılışını yapmak üzere toplandık. Binamızın yapılmasında emeği geçen, destek veren Sayın Valimiz Ahmet Hamdi Nayir’e çok teşekkür ediyorum. Kendisi bizzat ilgilenerek, defalarca geldi, kontrol etti. İl Genel Meclisi Başkanımız Musa Yılmaz’a ayrıca teşekkür ediyorum. İnşaatın başından sonuna kadar çok ilgilendi. Sayesinde binamıza kavuştuk” diye konuştu. 

“KERBELA HEPİMİZİN ORTAK ACISI”

Kerbela hadisesinin İslam aleminin ortak acısı, ehl-i beyt sevgisinin ise ortak değeri olduğunu ifade eden İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, “Bugün 11 Muharrem Cumartesi. Dün 10 Muharrem’i hep birlikte idrak ettik. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) “Allah’ın ayı, kutsal ay, mübarek ay” diye tarif ettiği müstesna bir ayı idrak ediyoruz. Muharrem ayı biz bütün Müslümanları derin bir acıya gark eden Kerbela hadisesinin yaşandığı bir aydır. 10 Muharrem hicri 61 tarihi Hz. Hüseyin efendimizin ve çoğu ehl-i beyti Mustafa’dan olan 70 kişinin Kerbela Çölünde hunharca katledilerek şehadet şerbetini içtikleri bir aydır. Bu vesileyle şehadetin yıl dönümünde başta şehitlerin serdarı Hz. Hüseyin efendimiz ve Kerbela şehitleri başta olmak üzere bugüne din, ezan, hak, hakikat, mukaddes değerler uğruna canlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmetle, minnetle yad ediyorum. Allah bütün şehitlerimize rahmet eylesin. Dünya’nın neresinde olursak olalım, mezhebimiz meşrebimiz, kültürümüz, coğrafyamız, dünya görüşümüz ne olursa olsun Kerbela, İslam ümmeti olarak hepimizin ortak acısı, ortak hüznü ortak kederidir. Neredeyse her evde bir Hasan, bir Hüseyin, bir Ali, bir Fatıma, bir Cafer, bir Zeynel Abidin bulunduran ve ehl-i beyt sevgisini yüreklerinde her daim yaşatan aziz milletimizin tüm fertleri bu acıyı yüreklerinde hmektedir. Ehl-i beyt dediğimiz sevgi Sünni’siyle, ehl-i beyt muhabbetini taşıyan kardeşlerimizle hepimizin ortak değeridir” şeklinde konuştu.

“SOFÇA’YI ULUSLARARASI MERKEZ HALİNE GETİRECEĞİZ”

Köylere Hizmet Götürme Birliği desteğiyle inşa edilen Pir Ahmet Dede Kültür Hizmet Binasında cemevi, kurban kesim yeri ile aşevinin de hizmet vereceğini belirten İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, Sofça için hazırlanan projelerin ilerleyen zamanlarda hayata geçirileceğini aktardı. Başkan Yılmaz, “Değerli canlar, biz Kütahya İl Genel Meclisi olarak bu bölgedeki yurttaşlarımızın, vatandaşlarımızın, köylülerimizin etkinliklerine yardımcı olmak istedik. 3 yıllık bir periyotta bakacak olursak bir önceki sene geldiğimizde burada türbenin önünde gördüğümüz yapının, oradaki gelişi güzel, derme çatma binaların burada yatan Pir Ahmet Efendi Hazretlerine yakışmadığını, burada bir düzenleme yapılması gerektiğini, gelen misafirlerin daha nezih, daha steril ortamlarda kurbanlarını kesebilmesi, mutfakta aşların kaynaması için bir çalışma yapalım dedik. Sıkıntıları gidermeye çalıştık, inisiyatif almaktan da geri durmadık. Kalburcu Şeyhi Pir Ahmet Dede’nin türbesinin de çevre düzenlemesi yapıp, gelen misafirlerin hizmetine sunacağız. Sofça’yı ulusaldan da öte uluslararası bir merkez haline getirme yönünde projelerimiz var. Burayı daha da güzelleştirmek için önümüzdeki yıllarda da çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

“BÜYÜKLERİMİZE YAKIŞIR YERLER YAPMAK GÖREVİMİZ”

Pir Ahmet Efendi’ye yakışır bir hizmetin hayata geçirildiğini dile getiren Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Varlığımızın devamı için zenginliklerimizin farkında olmalıyız” dedi. Anadolu’nun düşünce mimarlarının öğretileri ile fikirlerinin geleceğe aktarılması gerektiğini vurgulayan Vali Nayir, “Bizler, bu topraklara 1071 yılında Sultan Alparslan’ın himayesine girmeden önce, Hoca Ahmet Yesevi’nin talebeleriyle tanıştı bu topraklar. Hoca Ahmet Yesevi’nin yetiştirdiği, her birini birer sanat sahibi yaptığı öğrencileri önce gönüller fethinin gereğine inandı ve bu topraklara girdi. Mevlanalar, Yunuslar, Hacı Bektaşlar, Şeyh Edebaliler onların talebeleriydi. Bu topraklar üzerinde onların kurmuş olduğu gönül köprüsü dolayısıyla bizler bugün bu topraklarda varız ve hayatımızı sürdürüyoruz. Bizler, bu toprakların üzerinde yaşayanlar bu toprakların altında bizim misafirimiz olan bu büyüklerimizi de hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Gururumuz olanlardan biri de burada bizim misafirimiz olan Pir Ahmet Efendi Hazretleri. Dolayısıyla bu alanlar kıymetli alanlar. Onların öğretileri, kazandırdıkları bu toprak parçası, emanet ettikleri bayrak kıymetli. Dolayısıyla bizler eğer varlığımızı devam ettirmek istiyorsak bu zenginliğimizin farkında olarak, onlara layık çevreler oluşturmak da görevlerimizden biri. Güzel şeyler yapıldı, yapılabilecek başka şeyler de var. Onları da tamamlamamız lazım. Birliğimizde, beraberliğimizde, bu toprakların üzerinde mayamızda tesiri olan bu büyüklerimize yakışır yerler yapmak, onları yakışır şekilde anmak bizlerin elbette ki görevi olmalı” ifadelerini kullandı.

“SUNİ AYRILIKLARA ENGEL OLMALIYIZ”

Geçmişte Anadolu’daki Müslümanları Alevi-Sünni diye bölerek kaosa neden olup nefret ortamı yaratanların amaçlarından hiçbir zaman vazgeçmediğinin altını çizen Vali Ahmet Hamdi Nayir, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Anadolu’nun manevi büyüklerinin öğretilerinin mutlaka gelecek nesle aktarılması gerektiğini vurgulayan Vali Nayir, “Yeni yetişen nesle de onların öğretilerini anlatarak geleceğe ancak emin bakabiliriz. Yoksa bu topraklar üzerinde gözü olanlar, bizleri tefrikaya düşürmek için, bizler arasına suni engeller koyarak, bizleri birbirimize düşürmek için ellerinden geleni yapıyorlar, yaptılar ve yapacaklar. Bunlara hazır olmamız. Kendi değerlerimizi bilip, bize öğretilen birlik, beraberlik, kardeşlik, canlık gibi konuları mutlaka kendi aramızda çok iyi değerlendirip yerleştirmemiz lazım. İnşallah bugün burada yapmış olduğumuz törenle de onlara layık birer nesil, torun olduğumuzu göstermek istiyoruz. Bizler onların öğretilerini, fikirlerini bu topraklarda daha hakim kılmak için elimizden ne gelirse onları yapmaya çalışıyoruz. Hem Muharrem ayınızın, hem Aşure Gününüzün kutlu olmasını diliyorum. Burada yapılan yeni binaların, yeni hizmetlere, yeni faaliyetlere sebep olmasını diliyorum” diye konuştu. 

Vali Ahmet Hamdi Nayir’in konuşmalarının ardından Alevi Dedeleri Mehmet Demirtaş ile Hüseyin Dedegarkınoğlu, Kerbela ile Aşure Günü hakkında bilgiler verdi.

“BÜTÜNLEŞEBİLİRSEK ZAFERE ULAŞIRIZ”

“Zafer birilerini dışlamak değil, birileriyle bütünleşebilmektir” diyen Mehmet Demirtaş, “Bütünleşebilirsek zafere ulaşırız. Yoksa onu iteler, onu ötelersen, onu dışlamaya çalışırsan bunların hiçbiri gayemize ulaşmaz. Bugüne kadar tutuğumuz oruçlarımız, ibadetlerimiz, lokmalarımız, bugünden sonra yapacağımız aşurelerimiz Allah katında kabul olsun. Her ne olursa olsun kimse kimseye boyun eğmemeli. Dirençli olmalı, onurlu yaşamlı. Gittiği tarafı, safları net bir şekilde belirtmeli. Yapılanı inanarak ve severek yapmalı” dedi.

“KERBELA, AĞLAMA VE DÖVÜNME DUVARI DEĞİLDİR”

Kerbal’nın mazlumların yazdığı bir destan olduğunu belirten Hüseyin Dedegarkınoğlu, “Aleviler için kanayan bir yara olan Kerbela, ağlama ve dövünme duvarı değildir. Kerbela mazlum ile zalimin karşı karşıya geldiği ve mazlumun zalim karşısında boyun eğmediği onurlu bir duruşun yaşanmış örneğidir. Kerbela’da bir destan yazılmıştır. Orada zalim değil, mazlum kazanmıştır. İnsanlık onurunun öldürülemeyeceği Kerbela’da kanıtlanmıştır” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Pir Ahmet Dede Kültür Hizmet Binasının açılış kurdelesi Vali Ahmet Hamdi Nayir ile beraberindeki heyet tarafından kesildi. Hizmet binasında incelemelerde bulunan Vali Nayir, mersiyelerin okunup, semah yapılan cem evinde köy sakinleriyle sohbet etti. 

Programda, Vali Ahmet Hamdi Nayir vatandaşlarla birlikte aşure de yedi. Köy sakinlerinin istek ve arzularını dinleyen Vali Nayir, Muharrem ayı oruçlarının kabul olmasını diledi.
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.