Nefes Almanıza İzin Vermeyen Rahatsızlık; Burun Tıkanıklığı

Sağlık Yayın: 12 Haziran 2020 - Cuma - Güncelleme: 12.06.2020 14:55:57
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
1859 okunma
Google News

Nefes Almanıza İzin Vermeyen Rahatsızlık; Burun Tıkanıklığı

 

Burun tıkanması nedir ?

   Burun tıkanıklığı çoğu zaman çok rahatsız edici bir durum almaktadır. Günlük hayatta insanların çok sık karşılaştığı  bir rahatsızlık sorunu her yaşta görülmektedir.Bu nedenle de burun tıkanıklığında çözüme ulaşmak için öncelikle problemin asıl nedeninin bir rahatsızlık mı  yoksa hep var olup olmadığı konusunda kanaat getirmek gerekmektedir. Burun mukozasının tıkanmasına sebep olan üst solunum yolu enfeksiyonları da burnun da eş zamanlı tıkanmasına sebep olmaktadır.

   Burun tıkanıklığı sebebiyle duyulan rahatsızlık durumunda vakit kaybetmeden gerekli tıbbi yardım alınması kişisinin daha sağlıklı ve rahat nefes almasını sağlarken diğer yandan da sorunun kaynağını belirlemede yardımcı bir etkendir. Burun tıkanıklığı sebepleri nelerdir yazımızın devamında görebilirsiniz.

    Sürdürülebilir bir hayat yaşayabilmek için gerekli organlardan biri olan burun, solunum için hayati bir önem taşımaktadır .Ağızdan alınan solunum çoğu zaman vücudumuz için yetersiz olabilir.

 

   Burun tıkanıklığı rahatsızlığının nedenleri

  Burun tıkanıklığının farklı nedenleri olabilir. Dolayısıyla da uzman tarafından kontrol edilmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Burun tıkanıklığı mevsimlel kaynaklı ya da alerjik bir durum olabilmektedir.buna ek olarak da;

  • Burunda şekil bozukluğu
  • Sinüzit
  • Hava ve mevsim koşullarına bağlı alerjik durumlar
  • Horlama problemi
  • İyi veya kötü huylu tümörler

 

Burun tıkanıklığı tedavisi nasıl olur ?

   Tıkanıklığın sebebine yönelik çözümler ile tedavi edilmektedir. Burun Tıkanıklığı tedavisi  çoğunlukla soğuk algınlığına bağlı olarak oluşan  burun tıkanıklığı tedavisi ilk olarak  ilaçla başlanıyor. İlaçlara ek olarak bir de bazı durumlarda serinletici ve nemlendirici cihazlar ile uygulanan  sıcak kompres veya kullanılan bazı burun damlaları, daha rahat nefes alabilmek adına önerilen tedavi yöntemleri arasındadır.

  

    Enfeksiyonlarında doktorun belirttiği ilaçlarında dozu ve kullanım süresinin dikkate alınması gerekmektedir. Kullanım şekli önemlidir aksi takdirde burun tıkanıklığı ilaçları yeterli süre alınmadığında belirli aralıklarla rahatsızlığın tekrarlanmasına  neden olabilir.Tedavinin yanıt alamaması ve tıkanıklığın kişiyi rahatsız etmesi durumunda sinüzit tedavisinde,gerektirdiği operasyonlar da başvurulan yöntemler arasında yer almaktadır.. Hava veya mevsimsel alerjiye neden olan etkenler dahilinde ile oluşan  burun tıkanıklığı basit sprey kullanımı ile de  geçici olarak  yatıştırılabiliyor.

 

    Antihistaminikler ve kortizon içeren spreyler yoğun olarak zamanların tedavilerde  kullandığı ilaçlardandır. Buna ek olarak da  alerjiye yol açan madde içerikli "immünoterapi" aşısı da burun tıkanıklığını gidermede  bir seçenektir.

    Burun tıkanıklığı sebebi yaşayan bir hasta   sürekli ağız solunumu yapmak zorunda kaldığından dolayı da  sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları ve farenjit durumlarıyla da karşılaşabilmektedir. Tabi ki buna eşlik eden horlama, uyku bozukluğu ve düzensizliği,uyku sırasında nefes durması sonucunda tansiyon rahatsızlığı ve kalpte ritim bozukluğu, kronik astım rahatsızlığı olan hastalar için ise hastalıklarındaki artış nedeni,ağız kokusu gibi nedenler meydana gelebilmektedir. Hastalar bu rahatsızlıklarından dolayı psikolojik olarak kendilerini daha sinirli hissederek bazı psikolojik sorunların oluşmasına kapı aralarlar. Ses kalitesindeki değişiklik nedeni ile burundan konuşma gibi farklı yöntemlere istemsizce yönelirler. Bu hastalığın bu denli ciddi problemlerine neden olmasına izin vermeden herhangi bir kulak burun boğaz doktorları Adana danışılması gereken kaçınılmaz bir çözümdür. Burun tıkanıklığının uzun süre devam etmesi durumunda Kalp ve akciğer sorunlarının arttığını gözlemleyebiliriz.

 

 Burun vücut için neden önemli ?

  Burnunuzun vücudunuz için  bu denli önemli olmasındaki etken hücrelerimizin varlığını sürdürebilmeleri adına ana madde olan oksijeni en sağlıklı yoldan vücudumuzun gereksinimlerine cevap vermesini sağlayan organ olmasıdır. Burnun tıkalı olduğu durumlar karşısında hayatımızın bazı dönemleri çekilmez bir hal alabilir ve bu yüzden uzman bir doktora danışılması ve erken teşhis ve tedavi için çok önemlidir. Şöyle ki uzun süreli tedavi edilemeyen burun tıkanıklığı rahatsızlığı sağlığınızı tehdit ettiği kadar fiziksel ve mental olarak da zaman zaman  sizi etkilemesi söz konusu olabilmektedir.Bu sorunu çözmede ne gerekirse yapılmalı gerek ilaç tedavisiyle giderilmesi gerek cerrahi olarak bu sorunun giderilmesi gerekmektedir.

 

   Burun Tıkanıklığından Nasıl Kurtulurum ?

  Çok sık  hasta olan ve artık bu sıkıntıyı çekmek istemeyen  kişiler bazı korunma yöntemlerini kendilerince  uygulayarak şikayetlerinden belki kalıcı belki de geçici bir süre kurtulabilmektedirler. Temiz havada yürüyüşe çıkmak ciğerlere oksijen gitmesi açısından  bir nebze de olsa rahatlama hissi verebilmektedir. Bunu alışkanlık haline getiren kişileri şikayetleri git gide  azalır ve hayatlarının bir parçası haline gelen bu etken onlar için sağlıklı yaşam için de iyi bir hobi haline gelir. Aynı zamanda beslenme düzenine ve şekline  özen göstermek ve spor yapmak bağışıklık sistemini dengede tutacağı için  hastalıklarından korunmak için alınabilecek önlemler arasındadır .

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.