Necati Gültekin ekonomik tedbirleri değerlendirdi

Ekonomi Yayın: 24 Mart 2020 - Salı - Güncelleme: 24.03.2020 17:46:27
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
1550 okunma
Google News

BAŞKAN GÜLTEKİN YAPILAN EKONOMİK TEDBİRLERİ DEĞERLENDİRDİ


Kütahya Ticaret Borsası (KÜTBO) Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, Koronavirüs’ün (Covid-19) yarattığı ekonomik zorlukların çözümü için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) devlet ve hükümet nezdindeki başarılı lobi faaliyetlerini ve elde edilen sonuçları değerlendirdi.

Küresel krizin zararlarına karşı tüm Türkiye ile birlikte, TOBB başta olmak üzere, oda ve borsaların yoğun gayret sarf ettiğini belirten Kütahya Ticaret Borsası Başkanı Necati Gültekin, sorunlara ilişkin raporlar hazırlandığını ve TOBB’un bu raporlar ışığında kamu kurum ve kuruluşları ile sonuç veren girişimlerde bulunduğuna dikkat çekti.

TOBB’un, oda ve borsalardan aldıkları talepleri, gerekli makamlarla yaptığı görüşmelerle 19 maddede çeşitli sonuçlar elde ettiğini duyuran Başkan Gültekin, “Elde edilen sonuçlar gerekli, yerinde ve değerlidir. Devletimize teşekkür ederiz. Dileğimiz olumlu gelişmelere ilişkin haberlerin, artarak ve yaygınlaşarak devam etmesidir. Sağlıkta ve ekonomide yaşanılan bu kriz ortak akıl, sürat, çözüm odaklılık ve dayanışma ile aşılacaktır.” açıklamasında bulundu.

Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, değerlendirmesinde “Birçok sektörde KDV, SGK ödemelerinin ertelenmesinden kredi desteğine, finansman katkısından kredi kullanım sürelerinin uzatılmasına, kredi sicilinden kamu idaresinin kira almamasına, çalıştırılamayan personelin maaşlarından icra iflas takiplerinin bir süreliğine durdurulmasına önemli gelişmeler yaşanmıştır. Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) limitlerinin açılmasıyla piyasada önemli bir likidite rahatlaması oluşmasını öngörüyoruz. Oda ve Borsaların desteği, TOBB’un gayreti ve devletimizin katkısıyla bu karanlıktan aydınlığa en kısa zamanda çıkılacaktır.” dedi.


SONUÇLANAN TALEPLER

1. Perakende, AVM, Demir Çelik, Otomotiv, Lojistik- Ulaşım, Sinema, Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil Konfeksiyon ve Etkinlik - Organizasyon sektörleri için Nisan, Mayıs ve Haziran’daki Muhtasar, KDV, SGK ödemeleri 6’şar ay ertelenecek.

2. KGF desteği 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılacak, böylece 350 milyar TL’nin üzerinde ilave kefalet limiti sağlanacak. Kullandırımlarda likidite ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ'lere öncelik verilecek.

3. Kovid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve ilave finansman desteği sağlanacak.

4. Kamu bankaları ve bazı özel bankalar tarafından vadesi gelen çek, maaş, kredi, dönem sonu faizi gibi ödemeler için ilave kredi limiti tahsis edilecek.

5. İhracatçıya stok finansmanı desteği verilecek.

6. Reeskont kredisi geri ödemelerine 90 güne kadar vade uzatımı sağlanacak, yeni kullanımlara 12 ay ek taahhüt kapama süresi verilecek, kredi kullanım süreleri 240 güne ve uzun vadeliler için 720 güne çıkarılacak.

7. KOSGEB’in 30 Haziran’a tahakkuk edecek alacakları 2021 yılına ertelenecek.

8. Çalıştırılamayan personelin brüt maaşının 60’ına kadarının İşsizlik Fonu’ndan alınmasını sağlayan Kısa Çalışma Ödeneği süreci kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak.

9. Bu dönemde çalışılamayan mesainin telafisi için tanınan Telafi çalışma süresi 2 aydan 4 aya çıkartılacak.

10. Esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirilecek.

11. İcra ve iflas takipleri 30 Nisan'a kadar durdurulacak.

12. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline 'mücbir sebep' notu düşülecek.

13. Konaklama vergisi Kasım ayına kadar uygulanmayacak.

14. Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenecek.

15. Havayolu yolcu taşımacılığında KDV oranı 30.06.2020 tarihine kadar 1’e indirilecek.

16. Faaliyetleri zorunlu olarak durdurulan iş yerleri için kamu idarelerince kira bedeli tahakkuk ettirilmeyecek.

17. Teknoparklardaki kuluçka firmalarından ve ticari işletmelerden 2 ay süreyle kira alınmayacak.

18. Geri kazanım payı (GEKAP) beyannameleri altı ayda bir verilecek.

19. Kapıkule Sınır Kapısı’nda (öncesinde Habur’da başlatılmıştı) tampon bölgede şoför, dorse veya konteyner değişimi başlatıldı. Uygulama İpsala ve Hamzabeyli kapılarına da yaygınlaştırılacak.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.