Mevlânâ’nın 807’nci Doğum Yılı

Mevlânâ’nın 807’nci Doğum Yılı

Kültür Yayın: 29 Eylül 2014 - Pazartesi - Güncelleme: 29.09.2014 06:07:14
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 2 dk.
3427 okunma
Google News

HAZRET-İ MEVLÂNÂ’NIN 807’NCİ DOĞUM YILI KUTLU OLSUN

 

Kütahya Mevlânâ Araştırma Kültür San’at Derneği   HZ. Mevlânâ'nın doğum yılını kutluyor.

"30 Eylül 2014,Hazret-i Mevlânâ’nın 807’inci doğum yıldönümüdür. Gerek O’nu ve gerekse Kütahya  şehrimizde –Erguniye Mevlevîhânesi’nde-- yatmakta olan O’nun torunu Ergun Çelebi Hazretleri’ni bu vesîleyle minnet ve şükranla anıyoruz.

 

Mesnevî’si,rubâî ve gazelleri ile yaklaşık yedi yüz elli yıldır yaşamakta olan Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî ile haşır-neşir olmak,O’nun fikirleri ve mâneviyâtı ile alış verişe geçmek,toplum için en kuvvetli teminat ve hayat kaynağımızdır.Bakın Molla Câmî isimli zât ne diyor:‘’Her kim Mesnevî’yi sabah ve akşam okursa, ona cehennem ateşi harâm olsun!’’

 ‘’Cehennem ateşi’’,bir mânâda gaflet ve cehâlettir.Zîra insanoğlunu gaflet ve bilgi noksanının sürükleyeceği hatâlar,ıztırâbın ve ateşin tâ kendisidir. Şu halde insan topluluklarına soluk aldırmak ve içine düştükleri gaflet kuyusundan kurtarmak için, aşkı ile, îmânı ile, felsefesi ve dünyâ görüşü ile, gelmiş ve gelecek ulular kâfilesinin baş tâcı olan Hazret-i Mevlânâ’yı, irfan hayâtımıza mal etmek, kültürümüzün içine almak, unutmayalım ki insânî olduğu kadar aynı zamanda millî bir borçtur.

Bu borcu ödemek için,’’İlim ve hikmet, aşk ve merhamet helâl lokmadan doğar. Bir lokmadan haset, hile, tuzak, gaflet ve bilgisizlik meydana geliyorsa, o lokma haramdır. Helâl lokmadan hizmet arzusu ve Allah’a yaklaşma isteği doğar’’ buyuran Hazret-i Mevlânâ’yı günlük hayâtımıza geçirmeli, O’nun öğütlerini yaşanır hâle getirmeliyiz.

Kütahya Mevlânâ Araştırma Kültür San’at Derneği (KÜMAKSAD)ın kuruluş gâyesi de esâsen bunu gerçekleştirecek ortamı insanlarımıza sunmaktır.

Hazret-i Mevlânâ’nın himmetlerini niyâz ediyoruz."

 

KütahyaMevlâna Araştırma

Kültür Sanat Derneği

Başkanı

R.Tekin UĞUREL

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.