Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavı çok yakında

Gündem Yayın: 16 Ekim 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 16.10.2019 14:10:36
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
2468 okunma
Google News

Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavı çok yakında

Bursa Berberler Odası Başkanı Mustafa Ocak mesleklerinin tehlikeli meslekler grubu içerisinde yer alığını ifade ederek, " Tehlikeli meslekler grubunda olduğumuz için dikkat etmemiz gereken hususlar çok fazla. En ufak hata ve sıkıntıda altından kalkılamayacak oranda cezalarla karşılaşabiliyoruz. Bu da belgelendirilmiş bir meslek olma durumunu ortaya koyuyor. Biliniyor ki bizler işyeri açmamız için ustalık belgesi almamız gerekiyor. Yani 3308 sayılı kanunda ön görülen ustalık belgesini almamız gerekiyor. Bu ustalık belgesi aldıktan sonra işyerimize ruhsat alınabiliyor. Şimdi bugünlerde gündemde dolaşan ise mesleki yeterlilik belgesi konusu. Bu mesleki yeterlilik üyelerimizin kafasında soru işaretleri ortaya koymaya başladı. Mesleki yeterlilik belgesi dördüncü seviyede sertifikadır. Bu sertifika ile direkt olarak işyeri açılamaz. Bu belge ile işyeri açılamıyor ancak bu belge uluslararası standart bir belge olduğu için Avrupa Birliği ülkelerinde ustalık belgesi yerine geçip oralarda işyeri çalıştırma yetkisi de vermektedir. Türkiye'de bu belgeye 22 yaşını doldurmuş olan ben güzellik uzmanıyım, ben berberim, ben kuaförüm, ben cilt bakım uzmanıyım diyenlerin mesleki yeterlilik sınavlarına katılma hakkı var. Hiç bilmeyenlerin bu sınava girip de sınavı geçme gibi bir lüksü de yok. Çünkü kamera karşısında ciddi bir şekilde yapılan sınav ve işi bilenler de bu sınavdan geçebilir. Mesleki yeterlilik belgesinin bir işyeri sahibine avantajı nedir? dersek. Kişi 22 yaşını doldurmuş ve dükkanını da açmış ise 3308 kanununa göre 4 yıl okula gitmesi gerekiyor. Haftada 1 gün okula gitmesi gerekiyor ve bu yılda 36 gün yapıyor. Ama mesleki yeterlilik belgesi böyle değil. Mesleki yeterlilik belgesi kendine güvenen kişi sınava girdiğinde dördüncü seviye eğitimi alıp, sertifikasını alıp direkt olarak Çıraklık Merkezlerine müracaat edip, ben sınava girmek istiyorum dediğinde bu kişiler direkt olarak kalfalık belgeleri olmasa dahi ustalık belge sınavına girebiliyorlar." diyerek Ekim ayının son haftasında güzellik uzmanlığı, cilt bakım, bayan kuaförlüğü, berberlik ve kapsam dışı olan ağdacılık, Manikürist, masaj, dövme sınavlarını açılacağı belirtildi.

                 Tavşanlı Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Onur Düvenli ise, " Öncelikle başkanımıza bugün bizleri ziyaretlerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Haliyle meslektaşlarımızın içerisinde belgeden dolayı sıkıntı çeken çoktu. Bu mesleki yeterlilik sınavı ile bir çözüm bulunacağına inanıyoruz. Bu da camiamız için atılmış güzel bir adım." dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.