MACARİSTAN, ÖZGÜRLÜĞÜNÜN 170. YILINI KÜTAHYA’DA KUTLADI

Gündem Yayın: 13 Mart 2018 - Salı - Güncelleme: 13.03.2018 14:54:11
Editör -
Okuma Süresi: 9 dk.
2272 okunma
Google News


Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı’nın 170. yılı Kütahya’da törenle kutlandı. 

Macar milli kahramanı Lajos Kossuth’un 1850-1851 yıllarında sürgüne gönderildiği Kütahya’da yaşadığı evde düzenlenen törene Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich, Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Celal Yücel, İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Bilici, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Baro Başkanı Ahmet Atam, Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral, STK Temsilcileri, bazı daire müdürleri ile davetliler katıldı.

Tören, Vali Ahmet Hamdi Nayir, Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu’nun Lajos Kossuth’un anıtına çelenk sunmasıyla başladı. Çelenk sunumunun ardından İstiklal Marşı ile Macaristan Milli Marşı okundu.

İSMET GÜRAL: DOSTLUĞUMUZ GELİŞEREK DEVAM EDİYOR

Anma töreninin açılış konuşmasını yapan Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral, Macaristan’ın her zaman Türkiye’nin dostu olduğunu söyledi. Güral, “150 yıl civarındaki Macarlarla olan birlik ve beraberliğimiz bittikten sonra da ülkemize gelen pek çok Macar olmuştur. Lajos Kossuth iki yıl Kütahya’mızda misafirimiz olarak kalmış, ilk “Türk – Macar Sözlüğü”nü kaleme almış ve Macaristan Anayasası’nın temellerini Kütahya’da hazırlamıştır. Macaristan’ın Kütahya ile olan dostluğu bugün de değişik şekillerde gelişmeye devam ediyor. 80’li yıllarda Kütahya’mız Macaristan'ın Pech şehri ile kardeş şehir olmuş, Dumlupınar Üniversitesi de Pech Üniversitesi ile kardeş üniversite olmuştur. 1993 yılında Kütahya Merkez olmak üzere 8 şehri içerisine alan fahri konsolosluk Kütahya’mızda hayata geçirildi. 25 yıldır bu görevi Kütahya’mız adına yerine getiriyorum” dedi.

BALAZS HENDRİCH: KÜTAHYA BİZİM İÇİN GURUR KAYNAĞI

Macaristan Özgürlük Savaşı hakkında bilgiler veren İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich, “15 Mart o günkü başarılardan dolayı Macaristan tarihinde sonsuza dek günlerden biri olarak anılacaktır. Bastırılmış Özgürlük Savaşı’ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu binlerce Macar için sığınak, koruma sağladı. Bunun için minnettarız ve teşekkür borçluyuz. Lajos Kossuth 51 kişilik mahiyetiyle birlikte 31 Mart 1850 tarihinde Kütahya’ya ulaşıp 1,5 sene burada yaşadı. Türk ve Macar halkları arasındaki dostluğun simgesi olarak Kütahya’da hala Macar geleneklerinin korunması bizim için gurur kaynağı” ifadelerini kullandı.

KAMİL SARAÇOĞLU: KOSSUTH MÜZESİ DOSTLUĞUN VE BARIŞIN SİMGESİDİR

Macaristan ile yüzyıllara dayanan dostluğun sonsuza dek sürmesi temennisinde bulunan Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, “Bizler Türk milleti olarak tarihte var olduğumuz günden itibaren hürriyet özgürlüğüne olan inancımızla bu günlere kadar geldik. Dünya tarihide farklı dönemlerde kurmuş olduğumuz farklı devletlerle birçok defa var olma, özgür olma, hür olma mücadelesi vermiş bir milletin evladı olarak Macar Milli Kahramanı, 1848 Macaristan Devrimi ve özgürlük savaşının önderi, Türk – Macar dostluğunun en önemli şahsiyetlerinden Lajos Kossuth’u saygıyla anıyorum. Kütahya’mız bu değerli kahramanı, dostları ile birlikte 1850 – 1851 yılları arasında iki yıl burada misafir etmiş ve anısına saygı amacıyla 1982 yılında müzeye çevrilerek ziyarete açılmıştır. Macaristan ile olan dostluğumuz yalnız bunlarla sınırlı olmayıp; Kütahya’mız Macaristan’ın Pech şehri ile 1975 yılından beri kardeş şehir ilişkisi içerisindedir. Dostluk ilişkilerimiz karşılıklı ziyaretlerle sürekli gelişmektedir. Zigetvar kentinde bulunan Türk – Macar Dostluk Parkı nasıl Türk ve Macar halkları arasındaki barış ve kardeşliği temsil ediyorsa; Kütahya’mız da bulunan Kossuth Müzesi de aynı şekilde iki halk arasındaki barış ve dostluğun ülkemizdeki simgesidir. İki halk arasındaki yüzyıllara dayanan bu barış ve dostluğun sonsuza dek sürmesini diliyorum” dedi.

GABOR KİSS: KÜTAHYA, LAJOS KOSSUTH’UN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKIYOR

Lajos Kossuth’a yurt olan ve bugün de Kossuth’un hatıralarına sahip çıkan Kütahya’nın özel bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, “Kütahya bizim için sadece bir zamanlar Lajos Kossuth’u kabul etmesi nedeniyle değil, aynı zamanda burada yaşayan Türk dostlarımız Kossuth’un hatırasına sahip çıkarak günümüze kadar şanına yakışan biçimde yaşattıkları için özel bir yerdir. Bunun geleneksel Türk-Macar dostluğunun ötesine geçtiğine inanıyorum. Zira özgürlük arzusu Türk haklı için de kutsaldır. Türkiye, Mustafa Kemal Atatürk’ün idaresinde ülkenin parçalanmasına karşı başarılı bir şekilde mücadele etmesiyle ve daha sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atmasıyla haklı olarak gurur duyabilir. Atatürk’ün eserlerinin sonucunda Türkiye, bağımsızlık ve milli güvenlik yoluna girmiş ve bunu günümüzde değişmeyen bir coşku ve özveriyle muhafaza etmektedir. 48 kahramanları ve Lajos Kossuth’un önünde saygıyla eğilerek ortaklaşa milli birlik ülküsüne saygımızı sunalım ve karşılıklı saygıya dayanan Türk-Macar dostluğu ve iş birliğini inançla sürdürelim” ifadelerini kullandı.

Son olarak Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir söz aldı. Macar heyetini Kütahya’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Macaristan halkının cumhuriyet uğruna verdiği Bağımsızlık Savaşı’nın 170. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törende Macar dostlarımızla bir arada bulunmaktan, onları ilimizde yeniden görmekten ve konuk etmekten dolayı mutlu olduğumuzu belirtmek istiyor, büyük devlet adamı Lajos Kossuth’u saygıyla anıyorum” dedi.

VALİ NAYİR: ÜLKEMİZ ZORDA KALANLARA YARDIM ETMEYE DEVAM EDİYOR

1848 yılında Macar Milli Kahramanı Lajos Kossuth'a koruma sağlayan Türkiye'nin bugün de savaş mağduru vatandaşlara kapısını açtığını belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, Türk-Macar dostluğunun artması temennisinde bulundu. Vali Nayir, "1848-1849 yıllarında, Macarlar, Kossuth’un önderliğinde Avusturya'ya karşı verdikleri özgürlük savaşının ateşli savunucusu Lajos Kossuth ve dava arkadaşları galip Avusturya ile Rusya’nın ittifakı sonucunda ülkeden ayrılmak ve kendilerine kucak açan aynı kökün iki kolu olan Osmanlı Devleti’ne sığınmak zorunda kalmışlardır. Dün olduğu gibi bugün de ülkemiz zorda kalanlara yardım etmeye devam etmektedir. Umut ediyorum ki Kossuth ve arkadaşları da bu ev sahipliğinden memnun kalmışlardır. O zaman dahi güvenlik sorunu olmayan Kütahya’mızda 1,5 yıl misafir edilmişler, kendilerinin de güvenliğini sağlama adına Osmanlı Devleti’nin verdiği değeri de bir kez daha göstermişlerdir. Lajos Kossuth ve arkadaşları Cumhuriyet meydanında bulunan Kışla binasında, o dönemin Valisi Süleyman Bey karşılamış, onları yine bu binada kısa süre misafir etmiştir. Lajos Kossuth ve ailesi daha sonra 18. yy'da yapılan Kütahyalı Hamdi Aydın Bey'e ait bu eve yerleştirilmişlerdir. Kossuth burada bağımsızlık mücadelesini sürdürmüş, önemli mesafe katetmiştir. Türk – Macar ilişkilerinin derinleşmesinde önemli katkılar sağlamıştır. 1982 yılında kültür ve turizm Bakanlığınca restore edilen bu müze 36 yıldır ilimize gelen yerli ve yabancı konuklarımızın ziyaretlerine açık tutulmaktadır. Yine Kossuth sayesinde ilimiz Macaristan’ın Pech şehriyle kardeş şehir olmuş, ilişkilerini ekonomik, siyasi, kültürel anlamda ileri düzeyde geliştirmesi yönünde adımlar atılmıştır. Bu ilişkilerin artmasını, karşılıklı olarak iş birliği ve ticaretin gelişmesini temenni ediyorum. Macar dostlarımızın bu anlamlı gününü kutluyor, yeniden hoş geldiniz diyor, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum” şeklinde konuştu.

Anma töreni, Kossuth Müzesi’nin gezilmesi ile sona erdi.
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.