Kütahya Türkülerinin babası

Yaşam Yayın: 17 Nisan 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 17.04.2019 18:55:34
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1994 okunma
Google News

 Kütahya'ya ait birçok türküyü derleyip Türk Halk Müziği repertuvarına kazandıran ve "Kütahya Türkülerinin babası" diye bilinen merhum Hisarlı Ahmet anısına düzenlenen sempozyumların bu yıl 10’uncusunun gerçekleştirileceği bildirildi.
Kütahya Güzel Sanatlar Derneği ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı yöneticiliğinde hazırlanan sempozyum, 24-27 nisan tarihleri arasında, ‘İnsan Yaşamında Müzik’ temasıyla  düzenlenecek.
Sempozyumun düzenleme kurulu başkanı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl 10. düzenlenecek olan sempozyumun Türkiye’deki uluslararası alanda düzenlenen tek müzik sempozyumu olduğunu belirtti.
Kütahya’da lisans düzeyinde herhangi bir akademik birim olmamasına rağmen Hisarlı Ahmet’in Kütahya’nın bir değeri olmasından dolayı sempozyumu ısrarla Kütahya’da yapmaya devam ettiklerini vurgulayan Türkmen, şunları söyledi:
“Kütahya türküleri denilince Hisarlı Ahmet,  Hisarlı Ahmet denilince de Kütahya türküleri akla gelmekte. Bir diğer önemli durum ise, genel anlamda türkülerimize baktığımızda, türkülerimizin senfonileri olarak adlandırılan Kütahya türkülerimizi en güzel yorumlayan kişi olan Hisarlı Ahmet adına böyle ir sempozyumu düzenlemekten bizim için büyük bir mutluluk. 2009 yılında ilk sempozyuma başlamıştık ve bu yıl 10’uncusunu düzenliyoruz. Bu sene sempozyumumuzla ilgili 73 bildiri var. Sempozyum boyunca 19 konser etkinliğimiz, 2 konferans ve bir de resim sergisi olacak. Sempozyumumuza 6’sı yabancı, çeşitli üniversitelerden 10 bilim kurulu üyesi katılacak. Yine çeşitli üniversitelerden 15 de düzenleme kurulu üyesi sempozyuma hizmet edecek.  Sempozyum kapsamında 300’e yakın insanımızı 4 gün boyunca ilimizde misafir edeceğiz. Dolayısıyla müziğin kentin ekonomisine de ciddi katkıları olacak.”
Düzenlenecek olan konserlerin kentin büyük salonlarında ve liselerde düzenleneceğini de aktaran Türkmen, tamamı ücretsiz olacak olan konserlere tüm Kütahyalıları davet ettiklerini de sözlerine ekledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütahya Valiliği, Kütahya Belediye, Kütahya Dumlupınar ve Kütahya Sağlık Bilimleri ile Afyon Kocatepe Üniversiteleri,  Kütahya Tanıtım Vakfı, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası, Kütahya Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesi ile çeşitli firmaların destek verdiği sempozyum,  25 nisan günü kentteki bir otelde yapılacak açılış programı ile başlayacak. 
- Hisarlı Ahmet
Kütahya'da 1908 yılında doğan Hisarlı Ahmet, çocukluğunda sesinin gürlüğü ve güzelliği ile dikkati çekti. Baba mesleği olan yemeniciliği ve kavaflığın yanı sıra türküleri derlemiş, ses ve saz sanatçılığı yapmıştır. Sanatını usta-çırak ve gezek ilişkileri içinde Kelerlerin Ethem Efendi, Dülgerin Hüseyin Ağa, Nuri Çavuş, Kambur Celal, Arabacı İbrahim Ağa, Terzi Sadık, Fındık Hüseyin'in bulunduğu eğlenceli eğitim yuvalarında olgunlaştırmıştır. Önceleri üç telli bağlama çalan sanatçı, yörede eli saz tutan herkese emeği geçmiş, yöre türkülerini söyleyişindeki tavır, ritm ve icrasıyla tanınan sanatçı, bildiği türküleri TRT repertuvarına kazandırmak için Muzaffer Sarısözen, Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı ile çalışmış. Yörenin kaynak kişisi olarak ünlenmiştir. "İnegöllü" olan soyadı yerine, "Hisar" olan lakabını soyadı olarak alan Hisarlı Ahmet, sesinde ve söyleşindeki üslup ve teknik, icrasındaki sağlamlık ve repertuvarındaki titizliğiyle tanınırdı.
Hisarlı Ahmet, 1984 yılında vefat etmiştir. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.